Статистика та профілактика грипу та ГРВІ у Дніпропетровській області

Сьогодні, 10 травня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Статистика та профілактика грипу та ГРВІ у Дніпропетровській області».

У прес-конференції взяла участь:

  • Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Кузьменко.

Протягом поточного епідсезону (2021/2022), який триває із жовтня 2021 року на грип та ГРВІ перехворіло 520 тисяч мешканців Дніпропетровської області, що на 12% більше, аніж за аналогічний період попереднього сезону. Це пов’язано із циркуляцією на території області штамів коронавірусу «Омікрон», «Дельта» та вірусів грипу типу А.

У поточному сезоні в області спостерігалися епідемічні підйоми захворюваності. Поріг захворюваності з гострих респіраторних інфекцій та грипу в області було перевищено протягом жовтня – листопаду 2021 року та лютого 2022 року.

За останній же тиждень з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) та грипу за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я області звернулося 2,5 тисячі людей, що майже на рівні попереднього тижня.

«Якщо характеризувати інтенсивність епідемічного процесу, то на кожні 100 тисяч населення хворіє 78 осіб. Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих за 18-й тиждень складає 30%. Зареєстровано 749 випадків (інтенсивний показник на 100 тисяч 131,5). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність серед дітей віком 0-17 років зросла на 11%», - розказала Олена Кузьменко.

Фахівець додала: зростання захворюваності серед дітей 0-17 років відмічається по всім віковим групам та становить:

  • у віці до 1 року: +16% (зареєстровано 44 вип., інт.пок. 208,1);
  • у віці 1-4 роки: + 16,5% (212 вип., інт.пок. 201,0);
  • шкільного віку (5-17 років): +8% (493 вип., інт.пок. 111,3).

Кількість осіб, які потребували медичної допомоги в умовах стаціонару протягом останнього тижня становить 263 особи (11% від захворілих), з них 103 дітей (14% від захворілих дітей). Кількість госпіталізованих дітей у порівнянні з попереднім тижнем збільшилась на 20%. Найбільше потребували лікування в умовах стаціонару – діти у віці до 4-х років. Летальних випадків через ускладнення від грипу не зареєстровано.

З початку епідемічного сезону проти грипу в області вакциновано 22649 осіб, у т.ч. з груп медичного ризику – 7679, з груп епідемічного ризику – 6947 (з яких персонал медичних закладів – 6062, дітей віком від 6 місяців до 5 років – 846, вагітних - 39), інші – 8023 осіб.

Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (далі - Установа) здійснює епідеміологічний моніторинг захворюваності на грип, гострі респіраторні інфекції та вірусологічний моніторинг за циркуляцією респіраторних вірусів на території Дніпропетровської області.

«За результатами дозорного епідеміологічного нагляду за грипом та ГРВІ, в якому приймають участь два заклади охорони здоров’я м.Дніпро (КНП «Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №6» ДМР, КНП «Міська клінічна лікарня №9» ДМР), вірусологічна лабораторія нашої Установи – встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, SARS-CoV2.   Віруси грипу типу А виявлялися як серед пацієнтів з грипоподібним станом так і серед пацієнтів із тяжким гострим респіраторним синдромом», - розказала Олена Кузьменко.  

Заходами профілактики для попередження поширення грипу,  коронавірусу, в тому числі в місцях тимчасового перебування населення,  залишаються:

  • використання засобів індивідуального захисту – маски; важливо, щоб маска прикривала і рот і ніс;
  • дотримання безпечної фізичної дистанції – не менш 1.5 метрів; у зв’язку з цим бажано взагалі;
  • утриматись від відвідування місць масового скупчення людей;
  • дотримання гігієни рук – ретельне миття рук та, бажано використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись очей, слизових оболонок роту та носу, тому що це вхідні ворота інфекції;
  • дотримання правил респіраторної гігієни: при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидати серветку в контейнер для сміття й обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з милом.

Втім, найкращою профілактикою захворювань, як грипу та СOVID-19 залишається вакцинація, наголосила завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Вона дозволяє зменшити як ризик захворіти, так і ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцинація проти грипу в Україні проводиться дорослим та дітям із 6-ти місячного віку.

«Щоб захистити неповнолітніх дітей від COVID-19 проводиться вакцинація дітей від 12 років. Щеплення можна зробити вакциною Cominarty від Pfizer. Для того, щоб зробити щеплення, необхідно звернутись до Вашого сімейного лікаря або в центри масової вакцинації проти COVID-19, які  працюють в м.Дніпро, м. Кривий Ріг та інших містах області», - поінформувала Олена Кузьменко. 

Також фахівець зазначила: в Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань:туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні,  їх закуповують державним коштом. Вакцинуватися, поновлюючи кожні десять щеплення від дифтерії та правця, варто й дорослим. Натомість, на Дніпропетровщині спостерігається недовиконання показників плану профілактичних щеплень, як серед дітей так і серед дорослого населення.  

Про це розказала завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Кузьменко:

«За 4 місяці 2022 року показники становлять:проти дифтерії, кашлюка, правця серед дітей до року -  19,4%;проти поліомієліту  серед дітей до року -  19,9%;проти кору, епідемічного паротиту, краснухи серед дітей до року – 24%, дітей 6 років в- 21,4%;проти дифтерії та правця серед дітей 6 років – 18,8%;  дітей 16 років – 12,8%;  дорослих – 3,7% при розрахунковому показнику, який повинен складати 33%», - зауважила фахівець.

Вона також нагадала: щеплення можна зробити безоплатно у педіатра чи сімейного лікаря. В умовах війни – вакцинація доступна у найближчому до вас закладі охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу:

«Якщо ви, або ваша дитина пропустили якусь із доз щеплень, варто звернутися до лікаря і надолужити пропущені дози. Не зволікайте! Щеплення – найкращий захист від інфекційних хвороб і вчасна вакцинація рятує життя».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook