Як вберегтися від педикульозу у бомбосховищах і місцях великого скупчення людей

Сьогодні, 26 травня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Як вберегтися від педикульозу у бомбосховищах і місцях великого скупчення людей».

У прес-конференції взяла участь:

  • В.о. завідувача паразитологічної лабораторії ГУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Лариса Угодіна.

Люди старшого покоління пам'ятають період масового ураження населення педикульозом у воєнні та післявоєнні роки минулого століття. Майже щоденно приходилось вичісувати гребінцем вошей із волосся голови, а вони з'являлись знову і знову. Сьогодні, в умовах, коли українці вимушені тривалий час проводити у бомбосховищах та місцях масового скупчення людей, варто пам’ятати про правила, які допоможуть вберегтися від появи у людини педикульозу. 

За словами фахівця, щорічно в Дніпропетровській області лікарі фіксують близько 300 випадків захворювання на педикульоз. Та додає: ця статистика може бути куди значно більшою, адже не всі люди звертаються з такою проблемою до медзакладів. Частіше люди самотужки вирішують цю проблему. 

«Воші можуть паразитувати як на людині, так і на тваринах. На людині живуть 3 види вошей (головна, платтяна та лобкова - площиця). Головна і лобкова воші світло-сірого кольору довжиною 1 - 1,5 мм, платтяна майже біла, крупніша, довжиною 2 - 4 мм. Кожна має по 3 пари лапок, які закінчуються кігітками, що дозволяє вошам міцно утримуватись на волоссі. Харчуються воші кров'ю 2-3 рази на день, прокусуючи шкіру людини. Кровосмоктання може продовжуватись від однієї до десяти хвилин», - поінформувала Лариса Угодіна.

Рухомість воші залежить від навколишньої температури. За 1 хвилину воша проповзає 20 – 35 см. Найбільша рухомість відмічається при t +25 °+27 °. Якщо ж температура нища за 5°, то ці комахи втрачають здатність пересуватися. Максимальна тривалість життя головної воші 27 – 38 днів, платтяної — 32 – 46 днів. Поза тілом людини лобкова воша може жити 10 годин, головна - 24 години, платтяна – від 7 до 10 діб.

«Найчастіше зустрічається головний педикульоз, при якому воші знаходяться головним чином на скронях, потилиці, тім'ї, за вухами. Зараження вошами відбувається при користуванні спільними з хворим речами, одягом, білизною, головними уборами, гребінцями, щітками для волосся, при безпосередньому контакті із завошивленою людиною, з якої переповзають воші. Збереженню завошивленості сприяють скупченість населення, відсутність умов для додержання правил особистої гігієни», - пояснила в.о. завідувача паразитологічної лабораторії ГУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». 

Педикульоз супроводжується сильним свербіння шкіри, що зумовлюється токсичною, подразнюючою дією слини вошей, відмічається огрубілість шкіри при сильно вираженій вошивості та темна пігментація шкіри. Та варто пам’ятати, що воші є ще й переносниками тифів, а саме платтяний різновид цих комах. 

«Зараження здорової людини відбувається при попаданні фекалій заражених вошей в ранки при розчісуванні шкіри. Заходи профілактики передбачають: регулярне миття тіла не менше 1 разу в 7 – 10 днів, зміну білизни в цей же термін, щоденне розчісування волосся, систематичне очищення верхнього одягу, головних уборів, постелі. Тиф на Україні не реєструються, але в світі такі випадки є», - розказала Лариса Угодіна. 

Заходи боротьби з вошами включають вичісування густим гребенем волосся на голові, обстриження волосся або гоління. Перед вичісуванням волосся треба промити теплим 5 - 10 % розчином столового оцту, зав'язати хусткою або рушником на 30 хвилин - 1 годину. Це полегшить вичісування гнид.

Для знищення лобкових вошей необхідно збрити волосся на лобку, ногах, під пахвами, на обличчі (вуса, борода). Обстрижене волосся зібрати на папір і спалити.

Рекомендується обробка завошивлених 20 % емульсією бензил – бензоату або нанесення на волосся спеціальних шампунів не менше як на 20 хвилин. За відсутності почервоніння шкіри (подразнення) термін дії шампуню можна подовжити до 1-ї години. 

Всі речі, на яких можуть бути воші або гниди, варто випрати або прогладити гарячою праскою через вологу тканину. Протягом місяця після лікування педикульозу треба проводити огляд кожні десять днів, аби переконатися, що проблему вдалося вирішити остаточно.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook