Реєстрація транспортних засобів відбуватиметься онлайн: новації, які очікують автовласників у найближчий час

В ІА «Мост-Дніпро» на Інтернет-конференції начальник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області Вячеслав Білявський розповів про новації, які очікують автовласників у найближчий час.

Він зауважив, що цифровізація послуг та зручність завжди серед пріоритетних завдань сервісних центрів МВС. Є суспільний запит на отримання послуг онлайн. На період дії воєнного стану всі онлайн сервіси були призупинені з міркувань безпеки у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ на територію України. Поступово ми їх відновлюємо, адже навіть під час дії воєнного стану, державний сервіс має бути зручним та гнучким.

«Уряд прийняв Постанову № 1019 «Про внесення змін до деяких постанов кабінету міністрів України з питань державної реєстрації транспортних засобів, допуску громадян до керування транспортними засобами», яка розширює можливості для спрощення отримання автовласниками деяких послуг. Зараз головним пріоритетом є впровадження реєстрації транспортних засобів онлайн», - повідомив Вячеслав Білявський.

Він розповів, що один із кроків, який дозволить цифровізацію — виокремлення експертного дослідження транспортного засобу із процедури реєстрації в сервісному центрі МВС. Виокремлення не означає скасування. Огляд транспортного засобу, який здійснює Експертна служба МВС, та звірка інформації щодо транспортного засобу, внесеної до реєстраційних документів, передуватимуть процедурі реєстрації транспортного засобу. Ця норма набирає чинності через три місяці з дня її офіційного опублікування Постанови (14 грудня).

Можна буде в зручний час провести експертне дослідження транспортного засобу працівниками Експертної служби МВС. Вони вносять дані у Єдиний державний реєстр транспортних засобів. Висновок, складений за результатами дослідження, вважатиметься дійсним протягом 10 днів.

Нагадую, що експертне дослідження завжди проводиться офлайн і включає огляд транспортного засобу та звірку інформації щодо транспортного засобу, внесеної до реєстраційних документів. Його мета — визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів (виявлення фактів знищення, підроблення або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів, підроблення реєстраційних документів, що їх супроводжують).

Далі власник обиратиме спосіб отримання послуги реєстрації:

  • офлайн у будь-якому сервісному центрі МВС чи
  • онлайн у Електронному кабінеті водія або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія).

Другий крок. Онлайн можна буде як оформити договір купівлі-продажу, так і подати заяву про реєстрацію чи перереєстрацію. Ця заява потраплятиме на розгляд до сервісного центру МВС. Адміністратор перевірятиме відомості про осіб та транспортні засоби за відповідними реєстрами та базами даних, за результатами перевірок підтверджуватиме або відхилятиме заяву.

Алгоритм реєстрації транспортного засобу включає в себе також закріплення за транспортним засобом номерних знаків. Серед них є такі, які містять визначені комбінації цифр (чотири однакові цифри, три однакові цифри, дві послідовні пари однакових цифр та інші комбінації). Нормативним документом, який набуде чинності передбачено і замовлення таких номерних знаків через Електронний кабінет водія та Портал Дія. Це третій крок, який наближає нас до повної діджиталізації послуги реєстрації транспортного засобу.

Також, зауважу, що розширюється також перелік послуг з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, які здійснюються без проведення експертного дослідження. До такого переліку відповідно до Постанови додаються:

1. відновлення свідоцтва про реєстрацію після втрати або викрадення (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);

2. дублікат свідоцтва у разі його пошкодження;

3. перереєстрація у зв’язку з втратою або заміною номерного знаку;

4. реєстрація транспортного засобу, що перейшов у спадщину (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);

5. реєстрація за договором фінансового лізингу.

Поступово ми відновлюємо онлайн-сервіси у більш безпечних форматах аби кожен клієнт відчував підтримку та доступність державних послуг.

Головний сервісний центр МВС вже відновив роботу онлайн сервісів перевірки -

документів:

  • посвідчення водія;
  • свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу;
  • свідоцтва про дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ);

а також:

  • вартості та наявності номерних знаків;
  • калькулятор орієнтовної вартості надання послуг з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів.

Онлайн-сервіси доступні на нашому сайті https://dnp.hsc.gov.ua/ та прості у використанні. Аби їх можна було застосовувати за межами України вони мають і англомовну версію перекладу.

Ще одна затребувана автовласниками новація – це можливість після відчуждення транспортного засобу, при його перереєстрації або після зняття з обліку при вибракуванні перезакріпити номерні знаки не тільки за своїм іншим транспортним засобом, але і за транспортним засобом членів родини (дітей, дружини/чоловіка, батьків).

Відтепер можна також призначити і скасувати належного користувача в Електронному кабінеті водія, така послуга призначення належного користувача (шеринг) за допомогою двох смартфонів також вже доступна в Дії. Нагадаю: належний користувач — це фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить. Й саме вона повинна нести відповідальність за свої дії за кермом.

«Щодо скасування призначення належного користувача, для цього існує спеціальна кнопка у електронному кабінеті водія. Вона доступна власникові транспортного засобу. Тобто, власник, який поділився своїм авто, має можливість у будь-який момент передумати та відмінити законне користування. Важливо, ініціювати призначення належного користувача в Електронному кабінеті водія може як власник транспортного засобу, так і водій», - пояснив спікер.

На черзі переведення в онлайн - замовлення номерного знаку, бронювання, зберігання та оплата номерних знаків на відповідальному зберіганні у ТСЦ МВС.

Окрім цього, незабаром відновимо обмін посвідчення водія онлайн. Можна буде відновити втрачене посвідчення, обміняти протерміноване або при зміні персональних даних і забрати готовий документ через національного оператора поштового зв’язку. Нагадаємо, такий проєкт ми вже успішно реалізовували восени минулого року. Було запущено обмін посвідчення водія спільно з національним оператором поштового сервісу «Укрпошта» та ДП «Інфотех».

Стежте за нововведеннями на сайті Головного та регіональних сервісних центрів МВС. За консультаціями звертайтеся на офіційну сторінку в Facebook або за телефоном (056) 7209759, (044) 290-19-88. Відповіді на поширені питання та новини сервісних центрів МВС можна знайти на сайті https://dnp.hsc.gov.ua/, а також на порталі www.info.hsc.gov.ua.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook