Переселенці у Дніпрі вимагають пільгового проїзду у міському електротранспорті

Сьогодні, 29 серпня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Переселенці у Дніпрі вимагають пільгового проїзду у міському електротранспорті».

У прес-конференції взяли участь:

  • Директор БО БФ «Добро тут» Андрій Палкін;
  • Волонтер БО БФ «Добро тут» Катерина Ужва;
  • Переселенка з міста Маріуполя Людмила Паша. 

Надати переселенцям право пільгового проїзду у міському електротранспорті – під таким колективним зверненням до мерії Дніпра Благодійний фонд «Добро ТУТ» розпочав збір підписів ще у серпні. За лічені дні до ініціативи долучилися тисячі містян та внутрішньо переміщених осіб, які тікаючи від війни, знайшли прихисток у Дніпрі.

Директор фонду Андрій Палкін розказав: люди, що звертаються до них по допомогу, через військові дії здебільшого втратили все. Наново облаштовуючи життя у Дніпрі, переселенці стикаються з нестачею коштів на елементарні потреби, у тому числі й оплату проїзду у громадському транспорті. У червні-липні представники БФ «Добро ТУТ» закупили для внутрішньо переміщених осіб триста проїзних квитків, але попит на них куди більший.

«Пересування мегаполісом, можливість дістатися з одного кінця міста в інший – важлива умова соціалізації. Це необхідно і для того, щоб влаштуватися на роботу, і для отримання тієї ж допомоги. Недарма з початком війни у країнах Європи для наших громадян був введений безоплатний проїзд», — зазначив директор благодійного фонду «Добо ТУТ» Андрій Палкін.

Переселенка з Маріуполя Людмила Паша поділилася: чимало сімей ВПО виживають на виплату від держави, а це 8-10 тисяч гривень на місяць на чотирьох осіб:

«Враховуючи вартість оренди житла, навіть на продукти харчування у переселенців не завжди вистачає грошей. Медичні препарати, які стали для багатьох з нас буденністю після 24 лютого, купити практично немає за що. За таких умов витрати на громадський транспорт стали для нас фактично розкішшю».

Допомогти переселенцям із вирішенням цієї проблеми виключно силами благодійників неможливо, переконана волонтер БО БФ «Добро тут» Катерина Ужва. Це питання вимагає системного підходу та взаємодіїз місцевою владою.

«У колективному зверненні ми просимо звернути увагу на цю проблему та внести зміни до рішення виконавчого комітету Дніпровської міської ради 666 від 22.06.2021 року та внести до пільгової категорії ВПО, зареєстрованих у місті Дніпро з наданням їм права пільгового проїзду. Наголошую, що це рішення було прийнято вже у воєнний час. Тобто внести до нього зміни – це цілком можливо. І ми вважаємо, що це треба зробити якомога швидше», — резюмувала Катерина Ужва.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook