ГоловнаCуспільство

Більше 300 ліквідованих аварій: Сергій Дубчак розповів про радіаційну ситуацію в Україні за останні 10 років

Більше 300 ліквідованих аварій: Сергій Дубчак розповів про радіаційну ситуацію в Україні за останні 10 років

18 вересня відбувся круглий стіл «Джерела іонізуючого випромінювання поза регулюючого контролю. Як стимулювати збір ДІВ і підвищити радіаційну безпеку в регіоні», організований ГС «Чорнобильський інститут досліджень і розвитку» в рамках інформаційної кампанії «КРОК до безпеки».

Начальник управління радіаційної безпеки і охорони навколишнього середовища ДСП «Об'єднання «Радон» Сергій Дубчак повідомив, що щорічно в Україні виявляють ДІВ, які знаходяться поза регульованим контролем. Так, за останні 10 років кількість радіаційних аварій, які були ліквідовані фахівцями «Об'єднання «РАДОН», в Україні склала 331.

Про це стало відомо під час круглого столу.

«За останні 10 років кількість радіаційних аварій, які були ліквідовані фахівцями ДСП «Об'єднання «РАДОН», в Україні склала 331. Найбільший показник зафіксований в 2011 році - 57, за поточний рік - 8. За останні 10 років Дніпровська філія ліквідувала 64 радіаційних аварії, за поточний рік - 3, максимальна кількість у 2016 році - 13. Певної закономірності немає, але кожен рік ми маємо хоча б кілька випадків виявлення ДІВ», - повідомив він.

Сергій Дубчак також розповів про функції підприємства. Так, однією з головних цілей роботи ДСП «Об'єднання «РАДОН» є збір та тимчасове зберігання радіоактивних відходів.

«Державне спеціалізоване підприємство «Об'єднання «РАДОН» було створено з метою поводження з радіоактивними відходами на території України в 60-х роках минулого століття. Основна мета підприємства - збір та тимчасове зберігання радіоактивних відходів. Територіально наше підприємство складається з чотирьох міжобласних філій і центральної виробничої площадки, які впливають на всю територію України, відповідно до їх територіального розташування. ДСП «Об'єднання «РАДОН» знаходиться в структурі Державної адміністрації лінії зони відчуження, яка в свою чергу знаходиться в структурі Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів.

Основними функціями нашої організації є:

- тимчасове зберігання твердих і рідких РАВ, відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання;

- дезактивація засобів індивідуального захисту;

- збір і транспортування РАВ не ядерного циклу (створюються медичними, науковими та промисловими підприємствами)», - сказав він.

Сергій Дубчак також зазначив, що одна з основних функцій підприємства - ліквідація радіаційних аварій, які пов'язані з виявленням радіоактивних матеріалів, що знаходяться поза регульованим контролем.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook