ГоловнаCуспільство

У Дніпрі контролюють скиди небезпечних речовин в озеро Куряче

Мальовнича берегова зона та пляж, де можна купатися та ловити рибу. Саме такою згадують дніпряни зону навколо озера Куряче. Через періодичні скиди в озеро місцеві мешканці звернулися до міської влади.

Поо це повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради

«За ініціативи міського голови Бориса Філатова наш департамент проводить відбір проб поверхневих та стічних вод в озері Курячому. Це одне з основних водоймищ нашого міста, і на сьогодні – це ще одне з улюблених місць відпочинку. Через звернення городян про незадовільний стан озера ми спільно з Дніпропетровським обласним лабораторним центром Міністерства охорони здоров’я України проведемо дослідження вмісту забруднюючих речовин у воді. Також окрему увагу необхідно звернути на санітарний стан прибережної лінії водоймища, бо це справа рук саме дніпрян. Дуже неприємно спостерігати у місцях, де комунальні служби періодично прибирають прибережну захисну смугу, появу нових сміттєзвалищ. Ми повинні розуміти, що природа у нас одна, і деякі види відходів нікуди не діваються», - розповів начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ярослав Крисько.

Було відібрано проби скидів поверхневих та стічних вод в озері Курячому для визначення вмісту забруднюючих речовин по 30 показниках. Для визначення стану води, вони будуть направлені на дослідження у Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України.

«Кожен водний об’єкт має свої особливості. Озеро Куряче не проточне, і тому речовини, що можуть сюди потрапляти з різними стоками, накопичуються в мулових відкладеннях. Для вживання ця вода не використовується, але є небезпека при здійсненні зрошення, поливу чи рекреації. Важливо контролювати стан таких об’єктів та реалізувати програму по відновленню гідрологічного режиму цього озера», - розповів завідувач кафедрою екології та технологій захисту навколишнього середовища НТУ «Дніпровська політехніка», професор, доктор технічних наук, кандидат біологічних наук Артем Павличенко.

Місцеві мешканці вдячні, що на їх проблему звернули увагу. Дніпрянка Ганна Головко понад тридцять років живе в цьому районі і вже давно спостерігає проблему з озером Курячим: «Я задоволена тим, що на нашу проблему звернули увагу. Тепер очікуємо на результат. Тут дуже гарне місце, і ми з моїми дітьми тут гуляємо, і тому для нас розв'язання цього питання вкрай важливе. Від води йде випаровування, і ми цим дихаємо».

Місцева мешканка Вікторія Олейник хоче, щоб її діти мали змогу безпечно відпочивати: «У нас підростають діти й хочеться, щоб ми мали змогу відпочивати і не перейматися через своє здоров’я. Тут і скиди у воду постійні, а також і сміття наносять містяни. Ми дуже хочемо, щоб озеро стало чистим, і задоволені тим, що міська влада реагує на наші звернення».

Наталя Гатвянська живе в цьому районі понад двадцять років і також неодноразово була свідком скидів в озеро: «Я задоволена тим, що на нашу проблему звернули увагу. Для нас це важливо, бо ми тут живемо і дихаємо цим повітрям. Також ми користуємося колодязями, а якщо до підземних вод доберуться ці скиди? Це ж небезпечно. Потрібно розв'язувати проблему».

Нагадуємо, що в Дніпрі, завдяки зусиллям мера Бориса Філатова, окрім контролю якості води вже протягом року ведеться екологічний моніторинг повітря. Дослідження такого масштабу не проводяться в інших містах України. У Дніпрі його почали, в тому числі, й після численних звернень громадян. Велика кількість досліджень проводиться в районі житлової забудови на межі санітарно-захисної зони промислових підприємств. Проєкт профінансовано з муніципального бюджету.

Окрім цього, мер знаходить спільну мову з заводами й підприємствами по екологічному переоснащенню. Відповідні меморандуми укладені з Придніпровської ТЕС, заводом «Потоки». Підприємства-забруднювачі вже встановили нові очисні фільтри. Борис Філатов також неодноразово підкреслював, що переговори ведуться і з іншими промисловими гігантами в Дніпрі.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook