ГоловнаCуспільство

16 лютого на Дніпропетровщині стартує кампанія по збору джерел іонізуючого випромінювання

В інформаційній кампанії з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки», яка проходить у Дніпропетровській області вже протягом восьми місяців, оголошено про початок нового етапу роботи із громадами та громадянами. На часі – збір небезпечних джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), які опинилися за межами державного регулювання.

Керівник проекту «КРОК до безпеки» Олена Сальник повідомила, що із 16 лютого по 19 березня у 8 містах Дніпропетровської області працюватиме мобільна радіологічна лабораторія від проекту «КРОК до безпеки». Вона базуватиметься у визначених місцевими органами влади місцях. Час та локація базування будуть вказані на сторінці проекту та у соцмережі.

«Проект «КРОК до безпеки» досягнув кульмінації. Всі попередні місяці кампанії ми вели різнорівневу комунікацію для максимального інформування всіх цільових груп про джерела іонізуючого випромінювання. Вона зосереджувалась на 4 головних правилах.

  1. джерела іонізуючого випромінювання небезпечні, оскільки здатні при невмілому поводженні завдати серйозної шкоди життю та здоров’ю людей і довкіллю;
  2. відповідно ДІВ не можна розбирати чи використовувати не спеціалістам;
  3. про наявність чи знахідку необхідно повідомляти рятувальників, поліцію, місцеві органи влади;
  4. пам’ятати, що добровільне повідомлення про знаходження чи наявність ДІВ не карається законом

Тепер ми оголошуємо наступний важливий етап: програму пілотного збору джерел іонізуючого випромінювання. Це вже початок практичної реалізації, яка дозволить нам вилучити із не контрольованого державою обігу якусь частину радіоактивних джерел іонізуючого випромінювання. У 8 пілотних містах із 16 лютого почне працювати наша спеціальна мобільна лабораторія. Мобільна лабораторія працюватиме у проміжку з 16 лютого до 19 березня у наступних містах : Дніпро, Верхньодніпровськ, Кам'янське, Марганець, Нікополь, Покров, Жовті води та Кривий Ріг. Зараз ми закінчуємо узгодження із місцевими органами влади маршрутів та місць дислокації лабораторії і про це повідомимо громадян міст додатково і окремо», - повідомила вона.

Олена Сальник зазначила, що спеціалісти будуть проводити на місцях і далі інформаційну та роз’яснювальну роботу, консультуватимуть громадян. При необхідності або підозрі, працівники виїдуть на місце і перевірять. Це безкоштовна робота.

«Мобільна лабораторія спеціально брендована, її легко буде упізнати. Фахівці, які будуть з цією лабораторією, проводитимуть і далі інформаційну та роз’яснювальну роботу, консультуватимуть громадян. У них можна отримати пам’ятки, які допоможуть в майбутньому. Адже проект за пару місяців закінчиться, а досвід і знання залишаться із людьми на багато років і це буде запорукою безпеки як окремих людей, так і великих територій. Наша лабораторія споряджена професійним і сертифікованим дослідницьким обладнанням, яке дозволяє оперативно з’ясувати наявність небезпечного радіоактивного випромінювання, провести дослідження території, приміщень чи окремих предметів. Тому якщо у громадян є вмотивовані підозри про наявність у них предметів із ознаками радіоактивності – ви можете повідомити про це нашим спеціалістам, вони виїдуть і перевірять. Це безкоштовна робота», - зазначила Олена Сальник.

Керівник проекту «КРОК до безпеки» нагадала, як можуть виглядати ДІВ і наголосила, що самостійно люди не мають права вилучати чи утилізувати радіоактивні знахідки.

«Їх насправді дуже багато. Зовнішній вигляд від невеличкого циліндра завбільшки з голку – до великого і масивного як ось цей макет БГІ. Вони можуть бути різної ваги. Чим небезпечніше і потужніше джерело знаходиться в середині – тим більшою та важчою буде зовнішня захисна оболонка. Але всі прилади чи пристрої із елементами радіоактивних компонентів мають на своєму корпусі маркування значком радіаційної небезпеки. Це єдине візуальне зображення, яке сто відсотково сигналізує про радіоактивність і особливі умови поводження з ним , а відповідно і утилізації. Звісно, можуть бути і різні промислові предмети, прилади чи пристрої на яких це маркування затерте від плину часу частково. Тому ми закликаємо громадян бути уважними і відповідальними у поводженні із малозрозумілими предметами. Краще довірити їх дослідження спеціалістам. Якщо підозра про наявність ДІВ підтвердиться – тоді вже буде задіян протокол ліквідації, згідно постанови Кабінету міністрів № 813 від 2 червня 2003 року та згідно із місцевим Порядком дій, затвердженим обласною державною адміністрацією у грудні 2017 року.

Наголошу, що ми самі не маємо права вилучати чи утилізувати радіоактивні знахідки. Це компетенція виключно спеціальних підприємств, таких як державне спеціалізоване підприємство «Об» єднання «Радон» з яким ми у цьому проекті також дуже тісно та плідно співпрацюємо, зокрема із Дніпровською філією», - нагадала вона.

При цьому, вона додала, що мета проекту «КРОК до безпеки» - інформування громадян про радіаційну безпеку, перевірка територій чи об’єктів на предмет радіоактивного забруднення чи виявлення ДІВ. Ліквідація і утилізація – це компетенція ліцензованого спецпідприємств.

«Якщо виникнуть питання по процедурі, ми готові на них відповісти. Сподіваємось, що громадяни активно відгукнуться на можливість позбутися у законний спосіб небезпечних радіоактивних предметів. Це підвищить рівень як індивідуальної так і колективної радіаційної безпеки», - додала вона.

Довідка:

Чорнобильський інститут досліджень і розвитку – це вітчизняний експертно-аналітичний центр, який займається впровадженням власних та партнерських науково-технічних досліджень у сфері поводження з радіоактивними матеріалами, захистом навколишнього середовища та подолання наслідків радіаційних аварій. Інститут створює та реалізовує інформаційні, освітні та науково-дослідні програми у сфері радіології та радіаційної безпеки. У 2017 році інститут залучено як виконавця проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання», котрий здійснюється на виконання угод між Україною та США в сфері ядерної безпеки та програм контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї і запобіганню ядерному тероризму.

«КРОК до Безпеки» - кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії – підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook