ГоловнаCуспільство

Наша мета - виявити ДІВ і не допустити їх поширенню: представник ГС Чорнобильський інституту досліджень і розвитку про проект «КРОК до безпеки»

Як раніше повідомляло ІА «Мост- Дніпро», протягом восьми місяців на території Дніпропетровської області проходить інформаційна кампанія з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки». 16 лютого стартував новий етап роботи із громадами та громадянами – збір небезпечних джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), які опинилися за межами державного регулювання. Із 16 лютого по 19 березня у 8 містах Дніпропетровської області працюватиме мобільна радіологічна лабораторія.

Сьогодні, 16 лютого, лабораторія базувалась у Дніпрі на  вул. Січеславська Набережна, 33. Спеціалісти лабораторії проводили на місці інформаційну та роз’яснювальну роботу, консультували  громадян. При необхідності або підозрі, працівники виїжджають на місце і перевіряють підозрілі знахідки. Це безкоштовна робота. Про це повідомив експерт  з радіаційної безпеки ГС Чорнобильський інститут досліджень і розвитку  Дмитро Коваленко.

За його словами, мета проекту «КРОК до безпеки»  виявити ДІВ і не допустити їх поширення.

«Подібна акція проводиться вперше, її мета  - підвищення радіаційної обізнаності населення щодо радіаційної безпеки. Якщо людина десь знайде чи помітить будь-де предмет зі знаком радіаційної безпеки, повинна звернутися  до місцевих органів влади, повідомити про знахідку поліцію та ДСНС», - повідомив він.

Дмитро Коваленко розповів, що необхідно робити, якщо знайшли підозрілий предмет.

«По-перше, необхідно відійти подалі від знахідки , не брати  її до рук,  зателефонувати в поліцію та ДСНС. Якщо це буде в межах нашої компетенції, ми приїдемо і безкоштовно обстежуємо цей предмет або територію. Утилізацією   небезпечних предметів займаються фахівці відповідних служб. В нашій державі така служба є – ДСП «Об’єднання «Радон», яка відповідає за ліквідацію  радіаційних предметів», - розповів він.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook