ГоловнаCуспільство

З відкриттям ринку землі доходи селян та громади збільшаться: про переваги реформи (КОРИСНО)

З відкриттям ринку землі доходи селян та громади збільшаться: про переваги реформи (КОРИСНО)

У липні стартує одна з наймасштабніших реформ в історії Україні. Відкриють ринок землі. У виграші будуть і селяни, і фермери, і громада, наголосив начальник відділу департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Сергій Корнієвський. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської ОДА.

«Завдяки реформі селяни нарешті стануть повноправними власниками земельних наділів. Зможуть продавати, купувати або дарувати їх. Як варіант – використовувати як заставу. Наприклад, при оформленні кредиту», – розповів Сергій Корнієвський. 

Розпоряджатися землею повною мірою зможуть і спадкоємці. 

Приміром, містянин отримав пай від бабусі. Але не планує переїжджати до села чи якось обробляти наділ. Нині він може лише здати його в оренду. А інколи – земля залишається мертвим капіталом. Із відкриттям ринку її можна буде продати. 

«У виграші будуть і орендарі-фермери. Вони матимуть переважне право на купівлю земельної ділянки, якою користуються. Над удосконаленням цієї норми працюють законодавці», – сказав Сергій Корнієвський. 

Розширяться «земельні» повноваження і у громад. Нині Держгеокадастр передає у комунальну власність сільгоспугіддя, розташовані за межами населених пунктів. Загальна площа таких земель в області – понад 225 тис га. 

«З відкриттям ринку землі люди укладатимуть договори купівлі-продажу приватних ділянок. Податки з угод поповнюватимуть місцеві бюджети», – додав Сергій Корнієвський. 

Більше про земельну реформу – на сайтіБезкоштовну консультацію можна отримати у центрах правової допомоги.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook