ГоловнаCуспільство

КРОК до безпеки»: сьогодні в Кривому Розі розпочала роботу мобільна радіологічна лабораторія ( ФОТО)

Кривий Ріг став останнім містом, де працюватиме мобільна радіологічна  лабораторія в рамках  кампанії з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки».

Виконавчий директор  Чорнобильського інституту досліджень і розвитку  Дмитро Гординський  повідомив, що мета проекту – розповісти громадянам про небезпеку володіння джерелами  іонізуючого випромінювання,  навчити правил поводження з ними і донести інформацію, що добровільне повідомлення про наявність ДІВ позбавлене кримінальної відповідальності.

 

Мобільна лабораторія вже відпрацювала у Дніпрі, Кам’янському, Марганці,  Нікополі, Верхньодніпровську, Покрові, Жовтих  Водах. Про це експерт  сказав у коментарі ІА «Мост-Дніпро»

«Сьогодні  у Кривому Розі ми завершуємо   роботу мобільної лабораторії в Дніпропетровській області в рамках проекту з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки»  Традиційно,  багато спілкувалися із мешканцями міста, доносили інформацію про джерела іонізуючого випромінювання. Кривий Ріг – велике промислове місто і ми готові були  технічно до  виявлення радіоактивних предметів. На щастя, нічого небезпечного не знайшли. Але це не означає, що таких предметів навколо нас немає. Ми тільки  зрушили велику безпекову проблему і вважаю, що до неї потрібно повертися не раз, аби привчити людей, що радіоактивні відходи чи джерела іонізуючого випромінювання – це  речі, які потребують спеціального поводження та правильної утилізації»,-  повідомив Дмитро Гординський.

 

Довідка:

Чорнобильський інститут досліджень і розвитку – це вітчизняний експертно-аналітичний центр, який займається впровадженням власних та партнерських науково-технічних досліджень у сфері поводження з радіоактивними матеріалами, захистом навколишнього середовища та подолання наслідків радіаційних аварій. Інститут створює та реалізовує інформаційні, освітні та науково-дослідні програми у сфері радіології та радіаційної безпеки. У 2017 році інститут залучено як виконавця проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання», котрий здійснюється на виконання угод між Україною та США в сфері ядерної безпеки та програм контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї і запобіганню ядерному тероризму.

«КРОК до Безпеки» - кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії – підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook