ГоловнаCуспільство

​Міжнародний інститут наукової медицини: причини виникнення туберкульозу та перші симптоми

Щорічно 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Символ Дня - біла ромашка, що символізує здорове дихання. Туберкульоз, як і раніше є провідною причиною смертності від інфекційних хвороб в світі. За даними ВООЗ, кожен день від цієї хвороби помирає майже 4 500 осіб, і близько 30 тисяч - хворіють нею. В Україні ж ситуація поступово поліпшується - за останній рік захворюваність на туберкульоз серед населення знизилася майже на 30%.

Відзначається, що в 2020 році в Україні зареєстрували 17 593 випадки захворювання на активний туберкульоз, включаючи рецидиви. Це на 29,8% нижче, ніж в 2019 році. Тоді було зафіксовано понад 25 тисяч випадків. У розрахунку на 100 тисяч населення показник захворюваності за рік знизився з 60,1 до 42,2.

Чому виникає туберкульоз і як розпізнати перші симптоми?

Туберкульоз виникає при попаданні бактерій в організм людини. Збудником є мікроб Mycobacterium tuberculosis. Передається туберкульоз повітряно-крапельним шляхом - при кашлі, чханні або відхаркуванні. Для інфікування досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій. Проживання в незадовільних побутових умовах, запорошених і непровітрених приміщеннях також може сприяти розвитку хвороби.

Ознаками початку захворювання можуть бути:- поява затяжного кашлю, можливо, з виділенням мокроти або домішкою крові;- безпричинна втрата ваги;- зниження або відсутність апетиту; постійне і дуже сильне потовиділення.

Також першими симптомами є незначне підвищення температури тіла, поява задишки при невеликих фізичних навантаженнях. Нерідкі випадки, коли туберкульоз розвивається по типу пневмонії. Тому при найменших підозрах необхідно звертатися до лікаря.

Методи профілактики захворювання на туберкульоз

У перші 3-7 днів життя дитини для специфічної профілактики туберкульозу застосовують БЦЖ-вакцину. Вона містить живі, але ослаблені мікробактерії туберкульозу. Щеплення роблять у пологовому будинку при відсутності протипоказань до неї.

Неспецифічна профілактика туберкульозу складається з наступних чинників:- дотримуватися режиму праці та відпочинку;- харчування має бути збалансованим за вмістом білків, жирів і вуглеводів, а також багате на вітаміни і мікроелементи;- регулярні заняття спортом;- більше прогулянок на свіжому повітрі;- не курити, не вживати алкоголь і наркотики;- частіше провітрювати приміщення, де перебуваєте;- систематично проводити вологе прибирання приміщень;- користуватися індивідуальним посудом і засобами гігієни;- обов'язково дотримуватися особистої гігієни (миття рук після повернення з вулиці, з транспорту, з туалету і перед їжею);- утримуватися від контакту з кашляють людьми.

У Міжнародному інституті наукової медицини відзначають, що туберкульоз належить до контрольованих інфекційних захворювань. Якщо виявити хворобу на ранніх стадіях, то її цілком можна вилікувати за 1-2 роки систематичної терапії.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook