ГоловнаCуспільство

Технічне обслуговування від АТ «Дніпропетровськгаз» за акційною ціною

Технічне обслуговування від АТ «Дніпропетровськгаз» за акційною ціною

До 2018 року перевірку та підтримання газових мереж всередині будинків у належному стані здійснювало АТ «Дніпропетровськгаз» за рахунок тарифу на розподіл. Проте, з травня 2018 витрати на такі роботи не передбачені. З прийняттям низки законодавчих актів послуга на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання стала ринковою. АТ «Дніпропетровськгаз» пропонує споживачам акційну пропозицію, в рамках якої проведення технічного обслуговування внутрішніх мереж разом з ПДВ складає 300 грн. на рік. Детальніше розповість директор з капітального будівництва АТ «Дніпропетровськгаз» Максим Бойко.

Хто відповідає за безпеку газопостачання в квартирах та домівках?

Відповідальність за безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових газових мереж та газових приладів несуть власники або управителі будинків. Вони зобов’язані підписати акт розмежування балансової належності, який визначить зони відповідальності Оператора ГРМ та власників/управителів житлового фонду. Наступним кроком є вибір спеціалізованої підрядної компанії, яка має ліцензію та дозвіл на виконання робіт з техобслуговування газових мереж загального користування.

Безперервність та безпека постачання газу залежать передусім від технічного стану мереж. АТ «Дніпропетровськгаз» як Оператор ГРМ відповідає за стан газопроводу до вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до будинку. У свою чергу мережі від вимикаючого пристрою, що прокладені по стінах та в середині будинку, відносяться до внутрішньобудинкової системи газопостачання. За стан газового обладнання, мереж будинків, квартир та нежитлових приміщень відповідають їх власники або балансоутримувачі. Щоб бути впевненим у власній безпеці, необхідно тримати газові приладі в домівках у справному стані.

Що ви можете сказати про стан внутрішніх газорозподільних систем?

На жаль, вже декілька років вартість робот з технічного обслуговування не водить в тариф на розподіл, як я вже казав. Теоретично, споживачі повинні були укласти договори на техобслуговування одразу після зміни у законодавстві. Проте, на практиці багато споживачів АТ «Дніпропетровськгаз» досі жодного разу не укладали відповідний договір.

За цей час стан внутрішньобудинкових газорозподільних систем значно погіршився. Статистика вказує - причиною половини викликів на номер 104 є витоки газу на внутрішніх мережах. А це означає, що стан газопроводу та газового обладнання на території домоволодінь знаходиться в незадовільному стані.

Така ситуація підвищує ризик нещасних випадків, особливо це стосується приватних будинків, адже там протяжність газопроводу більша, ніж у квартирі.

Що таке технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання?

Планове технічне обслуговування – це комплекс робіт, націлених на виявлення витоків газу, запобігання виникненню аварійних ситуацій. В залежності від виду газового обладнання різняться і роботи. Якщо узагальнити їх – це повне обстеження газового приладу, перевірка його справності, усунення недоліків його робити.

Як часто необхідно укладати договір на технічне обслуговування?

Це залежить від виду газового обладнання. Норми регулярності обслуговування того чи іншого газового приладу вказані у паспорті від завода-виробника та, крім того, регулюються чинним законодавством України. Зазвичай, газову плиту необхідно перевіряти раз на три роки, газову колонку або котел – раз на рік.

Навіщо укладати договір на технічне обслуговування, якщо прилади працюють справно?

Відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж призводить до погіршення їх стану, втрати надійності та безпечності. Це, в свою чергу, може призвести до нещасного випадку, вибуху або пожежі.

До переваг технічного обслуговування можна віднести:

  • усунення недоліків у роботі будинкових газових мереж; перевірка, прочищення та регулювання пальників газових приладів;
  • перевірка працездатності газового обладнання;
  • можливість отримати фахову консультацію та додатково замовити ремонт несправного обладнання;
  •  дотримання принципу "Мій дім, моя фортеця". Безпечні умови для родини при використанні газу;
  • уникнення аварійних ситуацій в оселі.

Безпека газових мереж не терпить зволікання. Це питання особливої ваги для усіх сторін – власників будинків, місцевої влади, операторів ГРМ. Задля безпеки кожної сім’ї та кожного будинку ми повинні разом спрацювати на випередження.

Якщо споживач відчув запах газу та викликає 104, йому доведеться платити і за це?

Виклик служби 104 – залишається безкоштовним для усіх споживачів природного газу. Аварійно-диспетчерська служба 24/7 приймає аварійні виклики, локалізує та ліквідовує аварійні ситуації.

Ми піклуємося про безпеку газорозподільної системи області та просимо споживачів відповідально ставитися до власної безпеки та своєчасно обслуговувати своє газове обладнання та внутрішньобудинкові газові мережі.

Яка вартість послуги з технічного обслуговування?

Вартість робіт з технічного обслуговування залежить від їх виду та обсягу - протяжності мереж, кількості приладів, їх типу і періоду обслуговування, і розраховується індивідуально для кожного клієнта та домоволодінь. Детальну консультацію споживачі можуть отримати в Клієнтських просторах 104.ua.

На сьогодні АТ «Дніпропетровськгаз» пропонує споживачам акційну пропозицію, в рамках якої проведення технічного обслуговування внутрішніх мереж разом з ПДВ складає 300 грн. на рік. Кожна родина може самостійно подбати про свою безпеку та своїх близьких. Регулярне технічне обслуговування один раз на рік дозволяє утримувати внутрішні газові мережі у справному стані.

Що отримує споживач, підписавши угоду з газорозподільною компанією?

  • обстеження газової мережі на предмет можливих витоків газу від вводу до будинку (квартири) до газового приладу;
  • приладовий контроль на щільність з’єднань газопроводів;
  • огляд наявності та перевірку герметичності футлярів у місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку;
  • перевірку працездатності і змащування запірних пристроїв, встановлених на газопроводах,
  • усунення витоків на муфтових з’єднаннях.

Укладення договору відбувається на добровільних засадах. Звертаємо вашу увагу, що до вартості договору не включене обслуговування газових приладів та ремонт внутрішніх мереж та приладів обліку. Згідно діючого законодавства, технічне обслуговування – це контроль за технічним станом, перевірка на загазованість, виявлення місць витоку газу, очищення, змащення та інші операції з утримання працездатності і справності газових мереж.

АТ «Дніпропетровськгаз» закликає клієнтів бути свідомими у споживанні газу та проводити раз на рік технічне обслуговування для уникнення надзвичайних ситуацій. Для цього достатньо сплатити вартість річного технічного обслуговування впродовж п’яти робочих днів з дня отримання рахунку, після підписання договору.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook