ГоловнаCуспільство

ДТЕК Дніпровські електромережі встановить на лінії понад 700 світловідбиваючих маркерів для птахів

ДТЕК Дніпровські електромережі встановить на лінії понад 700 світловідбиваючих маркерів для птахів

У Дніпропетровській області енергетики встановлюють на високовольтні лінії світловідбиваючі маркери – спеціальні пристрої, які роблять лінії електропередачі видимими для птахів у польоті та запобігають їх зіткнення з проводами. Це дозволяє захистити птахів від зіткнення та ураження струмом й мінімізувати аварійні відключення клієнтів у результаті таких випадків. Про це повідомили в прес-службі компанії

Місця для установки птахозахісних пристроїв фахівці ДТЕК «Дніпровські електромережі» узгоджують з орнітологами. Це території природних заповідників (в тому числі – «Булахівського лиману»), які налічують сотні рідкісних та зникаючих видів птахів. А також місця поблизу їх кормових зон й на шляхах сезонної міграції.

Щоб уникнути зіткнень пернатих з проводами, енергетики підвішують на високовольтні лінії 35 кВ спеціальні світловідбиваючі маркери. Це рухливі елементи яскраво-оранжевого кольору зі спеціального пластика, які є стійкими до дії електричного струму й ультрафіолетового випромінювання. Такі пристрої монтують на повітряних лініях через кожні 10 метрів. Обертаючись навколо проводу, вони відбивають світло і роблять лінію більш помітною для птахів. Особливо в сутінках та тумані. Подібні технології успішно застосовують в усьому світі та дозволяють запобігти загибелі крилатих. А також – уникнути аварій в мережах й замикання електроліній.

«Збереження біорізноманіття – один з напрямків діяльності нашої компанії, який відповідає стратегії ДТЕК-2030, заснованої на принципах ESG, цінностях і відповідальності бізнесу за прогрес в досягненні цілей сталого розвитку Глобального Договору ООН. На цей час на лініях Дніпропетровської області вже встановили 1 265 таких пристроїв. Цього року змонтуємо ще 714 маркерів в Царичанському, Магдалинівському та Павлоградському районах. А також продовжимо наші ініціативи з установки платформ й штучних гнізд для білого лелеки та інших рідкісних видів птахів», - говоритьгенеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Як повідомлялося раніше, для збереження рідкісних та зникаючих птахів компанія встановила в області понад 160 безпечних конструкцій для гнізд білого лелеки, а також понад 1,5 тисячі птахозахісних пристроїв на високовольтних лініях. Це не тільки світловідбиваючі маркери, але і спеціальні кожухи на ізолятори та проводи, які роблять їх безпечними для птахів та виключають ризик перебоїв електропостачання для клієнтів. А ще встановлюють дерев'яні та металеві гніздування для сов-сплюшок  та червонокнижного голуба-клінтуха, який охоче селиться на електроопорах. Ці ініціативи компанії відповідають стратегії ДТЕК 2030, заснованої на принципах ESG, цінностях і відповідальності бізнесу за прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку Глобального Договору ООН зі збереження екосистем суші.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook