ГоловнаCуспільство

ДТЕК Дніпровські електромережі допомогли поповнити ріку Дніпро понад 260 тисячами мальків

Навесні енергетики виготовили та передали для установки штучні конструкції для нересту риб. А на початку осені вже змогли оцінити результати цієї доброї справи: за підрахунками іхтіологів, понад 260 тисяч мальків, яких риби вивели в цих штучних нерестилищах, вже заселили води Дніпра. Це сприятиме збільшенню популяції плітки, плоскирки та інших «аборигенних» представників місцевої підводної фауни. Та відновленню балансу в екосистемі. Про це повідомляє прес-служба ДТЕК Дніпровські електромережі.

Для збереження біорізноманіття живої природи ДТЕК Дніпровські електромережі взяв участь у проєкті Дніпровського державного аграрно-економічного університету (ДДАЕУ). За кресленням іхтіологів енергетики виготовили спеціальні штучні нерестовища, які потім встановили на Дніпровському водосховищі у межах міста Дніпра.

Це спеціальні багатоярусні конструкції, вкриті спеціальним ворсистим покриттям. Навесні їх вивезли на ріку та «підвісили» під водою поблизу острова Олексіївський. Саме на цій акваторії навесні збирається риба, яка йде нереститися в Самару.Риби метали на них ікринки, які незабаром перетворювалися в личинки та покидали свій перший «дім».

«Збереження біорізноманіття – один з напрямків діяльності ДТЕК Дніпровські електромережі в рамках Нової стратегії ДТЕК 2030, заснованої на принципах ESG та цілей сталого розвитку Глобального договору ООН. За кресленням іхтіологів наші фахівці допомогли виготовити такі незвичні конструкції. 100 з них цьогоріч встановили біля острова Олексіївський. Ще 50 – на каналі «Дніпро-Донбас» поблизу села Могилів. Штучні гнізда довели свою ефективність – вони посприяли поповненню ріки численними зграями нових мальківриби», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Під час нересту фахівці-іхтіологи здійснювали регулярну перевірку гнізд, їхню очистку від мулу. Результатами залишилися більш ніж задоволені. На частині гнізд риби метали ікру двічі-тричі поспіль за сезон.

«За результатами допоміжної нерестової кампанії-2021 на гніздах біля Олексіївського острова нарахували близько 185 тисяч ікринок плітки та плоскирки, які успішно пройшли інкубацію. На 50 «гнізд» з каналу «Дніпро-Донбас» було виметано близько 76 тисяч (плітка, короп). Тобто поповнення водойм відбулося не менш ніж на 260 тисяч личинок риби. Ми вдячні допомозі ДТЕК Дніпровські електромережі, які підтримали наші природоохоронні та відтворювальні заходи. Сподіваємося на подальшу співпрацю у справі збереження біорізноманіття нашого регіону!» – каже ініціатор проєкту – завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури ДДАЕУ, доктор біологічних наук, професор Роман Новіцький.

Наразі штучні гнізда дістали із води й відправили на просушку та зберігання до наступного сезону.

Довідка: 

ДТЕК Мережі розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств. ДТЕК – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. 

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook