ГоловнаCуспільство

Е-лікарняний: як у медичних закладах Дніпра впроваджують нову систему

Е-лікарняний: як у медичних закладах Дніпра впроваджують нову систему

Від 1 жовтня усі медичні заклади держави мають перейти з паперових на електронні лікарняні листки. У Дніпровській міській клінічній лікарні № 4 цей процес уже цілком налагоджено. Наразі, за словами виконувачки обов’язків генерального директора КНП «Міська клінічна лікарня № 4» ДМР Наталії Бут, медичні працівники сформували понад 2000 електронних лікарняних. Про це повідомили у прес-службі Дніпровської міської ради.

«Електронні листки непрацездатності формуються на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Його складає лікар протягом 24 годин після звернення пацієнта та проведення його огляду. Цим медик засвідчує факт звернення людини з приводу хвороби. Ми у цьому напрямі працюємо у складі 22 стаціонарних відділень та консультативно-діагностичного відділення, які у повному обсязі навчилися правильно формувати електронні лікарняні. Це значно економить час як пацієнтів, так і лікарів», – розповіла Наталія Бут. 

Заступниця медичного директора з лікувально-діагностичної роботи Інна Куслій додає: «В електронний лікарняний у зашифрованому виді входить інформація про день захворювання, період дії лікарняного і всі персональні дані, які видно у реєстрі пацієнтів. Вони доступні лікарю, який створює запис, та роботодавцю до того рівня, де видно особисті дані співробітника. Створюючи медичний запис про пацієнта, ми надаємо інформацію в електронну систему охорони здоров’я, а медичний висновок про тимчасову непрацездатність подається в єдиний електронний реєстр листків непрацездатності Пенсійного фонду. Саме на порталі цієї структури е-лікарняний стає доступним працівникові та його роботодавцю у день його створення».

Лікарка-терапевтка Марія Горбатюк зауважує, що такі документи простіше та швидше складати для пацієнтів, які уклали декларацію, та тих, хто має офіційне оформлення на роботі: «Коли дані людини вже внесено до системи, то в нас не виникає труднощів із правильним написанням прізвищ, посад, назв підприємств тощо. На створення документа за таких умов достатньо декількох хвилин».

За електронним медичним висновком іде створення е-лікарняного, тому єдине, що наразі потрібно від пацієнта, це сповістити роботодавця про те, що він захворів. Усе інше буде зроблено в електронному вигляді.

«Раніше, щоб отримати лікарняний, потрібно було приходити до лікаря, чекати своєї черги, чекати виписки листка, потім підписувати його, ставити печатки. А це забирало час. Нещодавно мене виписали з лікарні, і за старої пам’яті я пішов спитати щодо лікарняного листка, мені сказали, що його у готовому вигляді я і мій роботодавець можемо отримати з електронного реєстру. Тепер усе стало значно простіше», – розповів пацієнт лікарні № 4 Михайло Желєзний.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook