ГоловнаCуспільство

Тепер із табличкою: у Дніпрі підписали пам'ятний знак «Хрест ЗСУ»

У Дніпрі на пам'ятному знаку «Хрест ЗСУ» встановили табличку. Інсталяцію в пам'ять про усіх захисників України, що загинули в боях з агресором, створили з ініціативи бійців 128-ї бригади територіальної оборони. До заходу з відкриття таблички долучилися бійці бригади, їхні родини, представники мерії.

«Наша бригада на 90 % складається з дніпрян. У березні 2022-го вперше вступили в бій і відтоді не відходимо. Наші хлопці звільняли Харківщину, Луганщину, стримували наступ ворога на запорізькому напрямку. Тримають фронт на Вугледарі. На жаль, війни без втрат не буває. Серед наших бійців є загиблі. Гинуть і військові з різних куточків України, а також цивільні, волонтери, діти. На вшанування всіх, хто загинув, за ініціативою бійців 128-ї бригади силами департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання встановлено цей памʼятний знак «Хрест ЗСУ». Останній, як кажуть, штрих – встановили табличку до інсталяції. Вона, власне, і розповідає, що це за памʼятний знак. За QR-кодом на табличці можна перейти на сторінку нашої бригади, де про неї написано. До цього памʼятного знаку приходять родини загиблих, їхні дружини, діти, батьки», — розповів сержант 232-го батальйону 128-ї бригади територіальної оборони на позивний «Доцент».

Архітекторка, авторка пам'ятного знаку «Хрест ЗСУ» Олена Іваницька зазначила: «Як кажуть: першим було слово. Як тільки пам’ятний знак підписали, усі перехожі можуть ознайомитися, прочитати що він означає».

Виконувач обов’язків директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Сергій Луденський розповів: «Завершили оформлення інсталяції «Хрест ЗСУ». Це для нас рідна 128-ма бригада. Саме з неї для молоді починався волонтерський проєкт «Постріл помсти». З нею починали розмальовувати петриківським розписом уламки снарядів, тубусів, аби генерувати для них донати. Для рідної бригади завжди приємно впроваджувати заходи на честь полеглих воїнів і на підтримку тих, хто зараз на бойових позиціях».

До заходу долучився і військовий 128-ї бригади на позитивний «Одеса».

«Це дуже приємно, коли хлопців не забувають, коли про них пам’ятає громада Дніпра. Тяжко згадувати побратимів, яких вже немає серед нас. Усе, що ми робимо, — недарма. Це для наших дітей, молодого покоління», — підкреслив чоловік.

Серед присутніх на відкритті пам’ятної таблички була й пані Орина з сином Володимиром. Її чоловік на позивний «Каспер» загинув 9 січня.

«Увесь час він був «на нулі». 9 січня потрапив під обстріл і загинув. Цей знак — це про тих, кого, на жаль, уже немає. Це дуже важливо, щоб не забували тих, хто віддає свої найкращі роки, здоров’я, своє життя за перемогу. Такий знак — це безцінна пам’ять для родин», – додала пані Орина.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook