Як на врожайність регіону вплинули тривалі дощі? Прогнози аграріїв на сезон

У понеділок, 7 червня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» відбулась пресс-конференція на тему «Як на врожайність регіону вплинули тривалі дощі? Прогнози аграріїв на сезон»

У прес-конференції брали  участь:

- Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села Тамара Скорук;

- Директор ТОВ ''ГАРАНТ-АГРО'' Леонід Маляренко;

- Член фермерського господарства «Хнюкало», фінансовий директор Тетяна Хнюкало.

Протягом третьої декади травня утримувалася нестійка за температурним режимом погода з опадами у вигляді дощу з грозами, місцями зливового характеру. При цьому середня температура повітря на більшій частині території країни була на 1,2-3,1 градуси нижчою за норму і становила 12,0-17,3 градуси тепла. Член фермерського господарства «Хнюкало», фінансовий директор Тетяна Хнюкало розповіла, який вплив матимуть рясні опади на вирощування рослинних продуктів сільського господарства.

Тетяна Хнюкало зазначила, що урожай, залежить не лише від площі, погодних умов, але й значною мірою від посівного матеріалу: «Протягом останнього місяця умови для подальшого розвитку сільськогосподарських культур склалися задовільно. Дощі, що пройшли, утримували вологозабезпеченість на доброму і достатньому рівнях для їх нормального розвитку. Рясні опади по всій Україні та добра перезимівля озимих культур вселяють надію аграріям на гарні показники урожайності. Адже в сільському господарстві визначальним фактором завжди була погода, особливо в весняний період та на початку літа.

Яким буде урожай, залежить не лише від площі, погодних умов, але й значною мірою від посівного матеріалу. Майбутній урожай на 30 і більше відсотків залежить від якості посівного матеріалу. Тому досвідчені аграрії підходять до його закупівлі дуже відповідально та обирають найкраще з наявного. Серед переваг цієї весни, в порівняні з минулими роками, можна назвати краще зволоження ґрунтів, рясні опади мають позитивний вплив на запаси продуктивної вологи під озимими культурами», - зазначила вона.

За її словами, зараз є всі підстави розраховувати, що врожайність в цьому році буде набагато вища за середньорічний показник.

"За прогнозними оцінками , середня врожайність пшениці складе 42,5 ц/га, жита – 31 ц/га та ячменю – 36,6 ц/га. Якщо погодні умови і надалі будуть сприятливими до отримання врожаю, то цього року Україна отримає один з найкращих врожаїв. Але – це лише прогнози. Висновки зробимо в кінці року, сподіваюсь вони задовольнять та нададуть більше наснаги та оптимізму», - говорить вона.

Член фермерського господарства «Хнюкало», фінансовий директор додала, що за даними науково-дослідних установ НААН на більшості території країни посіви озимих та ярих сільськогосподарських культур перебувають у доброму та задовільному стані.

«За дві доби (2 і 3 червня) у нас випало дві місячні норми опадів — понад 70 мм. Такого я не пам’ятаю вже років з 10. Це чудово, адже засіви наразі наповнені вологою й ми матимемо ліпший врожай пшениці, гороху, рапсу, ячменю і ярових культур. Якщо погодні умови й надалі будуть сприятливими, то цього року Україна отримає один з найкращих врожаїв за останні роки», — розповів Леонід Маляренко, директор ТОВ «ГАРАНТ-АГРО».

Втім, остаточні висновки щодо впливу цьогорічних дощів на врожайність дніпропетровські аграрії, кажуть, будуть готові зробити в кінці року. Наразі переконують, тримають руку на пульсі подій, готують техніку до збору посівної і, за сприятливої погоди, розгорнуть активні роботи по збору.

Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села Тамара Скорук розповіла, на якій позиції знаходиться Дніпропетровщина на всеукраїнській аграрній арені: «За даними рейтингу Директорату агропромислового розвитку та Державної служби статистики України, Дніпропетровщина — серед лідерів-виробників продукції сільського господарства у січні-лютому 2021 року. Перше місце у всеукраїнському рейтингу регіон отримав за найвищий індекс сільськогосподарської продукції. Він склав 113%. На другому місці в рейтингу — Тернопільщина (112.5%), третьому — Хмельниччина (103.7%), четвертому — Львівщина. П’ятірку лідерів замикає Закарпатська область із показником 99.7%. За результатами того ж рейтингу Дніпропетровщина також увійшла у ТОП-5 регіонів із найвищою часткою області в загальному обсязі виробництва продукції сільського господарства», - розповіла вона.

Тамара Скорук: сільськогосподарська продукція, що найбільше користується попитом як серед експортерів, так і серед імпортерів - це жири та масла рослинного та тваринного походження.

 «У 2020 році Дніпропетровська область експортувала сільськогосподарської продукції на суму 367,6 млн доларів (2,1% від всеукраїнського показника), з яких 73% складає експорт жирів та олії тваринного походження (266,4 млн доларів), продукти рослинного походження склали 17% від загального обсягу с/г продукції, продукти рослинного походження - майже 10%. Регіон найбільше всього експортував зернові культури - на 44,7 млн доларів, м’ясо та їстівні субпродукти - на 22,2 млн доларів, а також насіння та плоди олійних культур - на 9,2 млн доларів. Експорт сільськогосподарської продукції складає 5% від загального експорту області та експортується у майже 100 країн світу: Італію, Індонезію, Францію, Єгипет, Білорусь, Туреччину, Китай та інші країни», - говорить Тамара Скорук.

Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села Тамара Скорук розповіла, яким чином фермерські господарства взаємодіють з обласною радою.

«В першу чергу, потрібно зазначити, що на базі обласної ради під головуванням Миколи Лукашука працює Дніпропетровське інвестиційне агентство. Воно працює з бізнесом, займається підтримкою та супроводом інвесторів, зокрема, фермерів. Пропонують актуальні напрямки для інвестування, а також території для реалізації проектів. Дніпропетровське інвестиційне агентство надає послуги персонального менеджера, складає «дорожню карту» реалізації інвестиційного проекту та здійснює пост-інвестиційну супровід діяльності компаній. Крім того, ДІА допомагає у виборі потенційних партнерів. Створює і презентує маркетингові продукти для просування позитивного іміджу регіону як надійного партнера», - розповіла вона.

Крім цього, Тамара Скорук поділилась прикладами успішного співробітництва. За її словами, серед найбільш успішних прикладів співробітництва обласної ради та сільськогосподарських компаній можна згадати такі:

MAS Seeds Україна – український підрозділ французької насіннєвої компанії MAS Seeds, що входить до сільськогосподарської кооперативної групи MAISADOUR, та вже понад 10 років присутній на українському ринку. Завод з доробки насіння MAS Seeds, є насіннєвим гігантом №1 в Україні з потужністю виробництва 1 млн посівних одиниць на рік. 90% насіння кукурудзи та 50% насіння соняшнику MAS Seeds, що реалізується на українському ринку, виробляється в Україні, інші об’єми імпортуються із насіннєвих заводів MAS Seeds у Франції та Іспанії.

 «Перший ягідний» кооператив, який створили 12 підприємців. Загальна посівна площа – майже 30 гектарів. За сезон тут збирають та збувають до 150 тонн полуниці й малини. Акцент роблять на вирощуванні полуниці, літньої та ремонтантної малини. До того ж у якості експерименту вирощують ожину, лохину, смородину, аґрус, виноград та плодово-ягідні дерева.

Одним з лідерів українського ринку овочевої продукції є ТОВ «ВПК «Агро». Підприємство засноване в 2006 році і спеціалізується на вирощуванні й тривалому зберіганні овочевих культур, а саме багатьох видів капусти, картоплі, моркви, буряка, цибулі, цукрової кукурудзи, а також є піонером з вирощування коренеплідної та стеблової селери. Компанія самостійно реалізовує весь цикл виробничого процесу. Тут проводять випробування нових сортів і гібридів різних видів капусти усіх закордонних насіннєвих компаній, що представлені в нашій країні. В овочесховищах європейського рівня, загальною місткістю 34000 тонни, експериментують на предмет лежкості й збереження товарних якостей вирощених овочевих новинок.

Ще одним вагомим прикладом є діяльність ТОВ «Сади Дніпра». Це ключовй виробник яблук та груш, що експортує свою продукцію до країн ЄС, Близького Сходу, Південно-Східної Азії, Африки тощо. Підприємство запровадило інноваційний метод зберігання продукції, збудувавши Сховище за передовою технологією зберігання у регульованій атмосфері – динамічному газовому середовищі (ДГС).

НВФГ Компанія «МАЇС» – розробник базових селекційних форм та комерційних гібридів кукурудзи. За 25 років компанія створила власний генетичний банк, що містить кілька тисяч селекційних зразків. Це підприємство з замкненим циклом фірмового насінництва, що має власну ліцензовану лабораторію якості насіннєвого продукту. Усі етапи – створення гібридів, вирощування насіння і його продаж – відбуваються в межах однієї структури. Крім того Компанія є членом Міжнародної асоціації тестування насіння (ISTA), Американської асоціації виробників насіння (ASTA).

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook