Проблеми з безробіттям та самозайнятістю в громадах області та шляхи їх усунення. Пропозиція КП ЦПМСБ ДОР

У середу, 6 жовтня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» відбулася прес-конференція на тему: «Проблеми з безробіттям та самозайнятістю в громадах області та шляхи їх усунення. Пропозиція КП ЦПМСБ ДОР».

У прес-конференції прийняли участь:

  • Начальник відділу розвитку підприємництва КП ЦПМСБ ДОР Ольга Філь;
  •  Трансформаційний тренер, організатор та розробник програм школи усвідомленного розвитку людини «РА-СВЕТ» Наталія Бобуненко. 

Начальник відділу розвитку підприємництва Центру Ольга Філь повідомила, що у рамках проекту «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» бажаючих започаткувати власну справу навчать, з чого треба розпочати і як рухатися на шляху до успіху. Курс триватиме вісім тижнів і в ньому буде все: інтенсивні тренінги, лекції та домашні завдання. Проходитиме він в режимі онлайн. Ініціатором та організатором проекту стала команда КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу».

«Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» - це пілотний проект «Центру підтримки бізнесу» Дніпропетровської обласної ради. Ольга Філь розказала: його реалізації передував моніторинг стану підприємництва та самозайнятості у громадах.

«Безробіття у громадах – це одна з болючих проблем і її треба вирішувати. Стратегічні цілі, які ставить перед собою наш Центр, – це покращення бізнес середовища в регіоні. Ми розуміємо, що тільки заможність людей, їх економічний добробут допоможуть і громадам, і області розвиватися.

І ряд заходів у нас направлений саме на підтримку та розвиток малого та середнього бізнесу. Ми розуміємо: якраз він сьогодні зможе створити нові робочі місця в громадах і для цього дуже важливо людям показати, з чого розпочати власну справу та як працювати в рамках чинного законодавства».

Курс «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» викладатимуть ТОП-фахівці у цій галузі: тренери, які з власного досвіду знають, що таке бізнес і як досягти в ньому результатів.

«Слухачам розкажуть, як визначитися з напрямком підприємницької діяльності, чим саме та чи інша людина реально хоче і може займатися. Їх навчать вести успішний бізнес і робити це правильно, в рамках чинного законодавства. Викладатиметься й така дисципліна, як командоутворення. Важливо навчитися створювати ефективні команди. І, звичайно, нікуди без маркетингу – це продаж свого продукту, вивід його на ринок.

Ми розуміємо, що всі ці знання необхідні абсолютно всім: і новачкам у підприємницькій діяльності і тим, хто вже в бізнесі, але щось йде не так»,- пояснила начальник відділу розвитку підприємництва КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу» ДОР.

Перше заняття курсу «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» пройде вже у понеділок, 11 жовтня, і бажаючі приєднатися до нього ще можуть це зробити. Для цього можна зв’язатися із «Центром підтримки малого та середнього бізнесу» через їх сторінку у соціальній мережі або залишити заявку за посиланням.

«Наша мета, щоб кожен слухач цього курсу на виході мав не тільки бізнес-план, а й готову дорожню карту, по якій він будуватиме свій бізнес, свою команду і буде виходити на економічний ринок не тільки області, але й України»,- резюмувала Ольга Філь.

Розпочнеться навчання слухачів курсу «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» саме зі спілкування з трансформаційним тренером, організатором та розробником програм школи усвідомленого розвитку людини «РА-СВЕТ» Наталею Бобуненко. Вона розказала, що на початку допоможе кожному учаснику проекту визначитися з найголовнішим.

«Найважливіше, що потрібно зробити, так це зрозуміти, куди мені варто вкладати свої зусилля, хто я взагалі такий і наскільки моє внутрішнє покликання відповідає тій ідеї, яку я собі намалював. Часто буває, коли люди кидаються в якусь ідею тому, що це модно або товариш порадив, але через якийсь час у них зникає до цього інтерес, перегорають батарейки і вони кидають. Чому? Тому що спочатку ідея була помилковою, а не моєю. Тому те, з чого я взагалі рекомендую стартувати людям, які хочуть щось починати, - зрозуміти – яка їх справа, а яка ні», - сказала Наталія Бобуненко.

Також вона переконана: розпочинати власний бізнес, не маючи базових розумінь та знань, неправильно та нелогічно, адже це така ж професія, як і вчитель, лікар чи то музикант.

«Люди не до кінця іноді, навіть, розуміють, що вони хочуть. Вони прагнуть до якихось нових реалізацій, початку підприємницької діяльності, але не мають при цьому ні кваліфікації, ні навичок, ні знань. Це навіть не стільки знання законів, а взагалі нерозуміння, що таке підприємництво, що таке бізнес.

На мій погляд, власник будь-якого бізнесу або підприємець – це професія і їй потрібно вчитися, як будь-якій іншій професії. Не можна стати гарним музикантом, якщо ти не вивчив ноти. Не можна стати лікарем, якщо ти не вивчив цю професію. Як можна стати підприємцем, власником бізнесу, якщо ти не знаєш, азів, якщо ти не розумієш, як будувати структуру, як складати бізнес план і тому подібне».

Наталія Бобуненко додала, що проект «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» вчить саме тим основам, які необхідні для успішного старту та бізнесу. Та закликала всіх, хто думає про власну справу долучатися до курсу, який стартує вже буквально за декілька днів. Трансформаційний тренер та коуч також пояснила, що цей проект покликаний дати людям, що проживають у віддалених від обласного центру громадах, можливість створити успішний бізнес та розвиватися і заробляти на власній землі, а не поневіряючись по заробітках.

«Наші села занепадають, розвивати їх нема кому, а у місті стає все більше безробітних. Це якась дивна річ, хоча у всьому світі вже пішло перетікання населення в околиці. І мені здається, що за цим майбутнє. Якщо ми створимо для цього ґрунт, а це якраз те, чим займається сьогодні «Центр підтримки бізнесу», то ми допоможемо людям на місцях зміцнитися. Реалізуючи такі навчальні проекти ми даємо їм можливість отримати надійне джерело доходів, яке вони самі зможуть зробити».

Начальник відділу розвитку підприємництва КП Ольга Філь також розказала, спілкуючись з представниками громад, розумієш, що з працевлаштуванням у селах складно. Молодь їде, полишаючи ті території. Натомість команда «Центру підтримки бізнесу» готова ділитися ідеями, напрацюваннями та знаннями, які дозволять жителям громад створювати власний бізнес на рідній землі, а також додаткові робочі місця для односельчан.

«Наприклад, на курс «Як знайти ідею та перетворити її в успішний бізнес» зареєструвалися люди з селищних громад нашої області, які прагнуть розвиватися економічно самі та допомагати своїм громадам ставати фінансово спроможними чи то через туризм, чи то через зелені садиби, надання інших послуг. Наш Центр – це майданчик для спілкування людей, які згуртувалися навколо цілей. Іноді у людей, що живуть у селах є ідеї, є бажання започаткувати власну справу, але немає інформативної підтримки, немає базових знань. Якраз ми працюємо для того, щоб виявити таких людей якомога більше, щоб і вони дізналися про те, які послуги надає наш Центр, про ту команду професіоналів, яку ми зібрали навколо головної нашої місії – допомагати бізнесу розвиватися», - сказала Ольга Філь.

Вона також навела один з успішних прикладів співпраці «Центру підтримки малого та середнього бізнесу» з представниками громад.

«Представниця Межівської громади Людмила Кропив’янська з острахом йшла на перший навчальний курс до нас. Не розуміла, що це їй дасть. Але протягом року вона відвідувала всі курси, які пропонував наш Центр і тепер зовсім по-іншому дивиться на економічний розвиток культури в своїй громаді, туризму, за який вона відповідає там. В неї вже є навіть певні досягнення. У конкурсі, який проводила Дніпропетровська обласна рада, «Кращий туристичний маршрут» її проект «Анархічний вікенд в Іванівці» став призером і заробили на розвиток туризму грошову премію. Це показовий результат навчання на курсах від нашого Центру», - сказала начальник відділу розвитку підприємництва КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу» ДОР.

Також Ольга Філь додала: по завершенню навчання на курсах Центру, слухачів не залишають – вони долучаються до команди, спілкуються між собою та відчувають підтримку.

«Вони знають, до кого звернутися, де отримати консультацію і це дуже важливо не тільки для початківців, але й для тих, хто вже у бізнесі. Центр стає для них таким корисним майданчиком знань, ідей та підтримки».

Знаходження у колі цілеспрямованих людей є дуже важливим для будь-яких починань, каже трансформаційним тренером, організатором та розробником програм школи усвідомленого розвитку людини «РА-СВЕТ» Наталею Бобуненко.

«У коучингу є таке поняття, як «підтримуюче середовище». Неможливі реальні зміни, якщо навколо тебе немає підтримки. Якщо ти хочеш змін, а навколо всі тебе тягнуть назад зі словами, мовляв, не потрібно це тобі, нічого не буде.

Часто люди думають, що прийде добрий цар, новий президент і щось людям таке дасть, від чого життя одразу налагодиться. І всі з надією чекають на кожні нові вибори, гадаючи, що прийде якийсь месія, але не треба нікого чекати. Месія та диво – це ви самі і почніть робити щось практичне і з любов’ю до того, що ви робите. Дійсно, можливо не вистачає якихось знань, але є люди, які готові ними з вами ділитися», - сказала Наталя Бобуненко.

Такі люди сьогодні об’єдналися у команду «Центру підтримки малого та середнього бізнесу». 

Зв’язатися з «Центром підтримки бізнесу» можна за номером телефоном (067) 368 61 06, або прийти до їх офісу за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, буд. 52, поверх 4, оф. 48.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook