Про сумну статистику пожеж в побуті та про правила, які дозволять запобігти трагедіям

9 грудня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Про сумну статистику пожеж в побуті та про правила, які дозволять запобігти трагедіям».

У прес-конференції взяв участь:

  • Провідний інспектор Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Сергій Качан.

За 11 місяців поточного року на території Дніпропетровської області у жилому секторі виникло 2 174 пожежі, з них 796 у приватних житлових домогосподарствах, 675 у багатоповерхових будинках та понад 700 у підсобних приміщеннях, гаражах тощо. Про статистику виникнення пожеж на Дніпропетровщині та правила, які дозволять запобігти трагедіям розповів провідний інспектор Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Сергій Качан.

Фахівець поділився, що найчастішими випадками виникнення пожеж у побуті є порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електромереж та необережне поводження з вогнем під час паління.

«У результаті порушення правил ПБ при влаштуванні та експлуатації електромереж виникло 624 пожежі. За цей час при необережному поводженні з вогнем під час паління виникло 531 пожежа. Через порушення правил ПБ при влаштуванні та експлуатації печей – 119, газових приладів – 15», - розповів Сергій.   

Представник ДСНС відмітив, що у порівнянні з 2019 та 2020 роком кількість пожеж знизилася. Однак з початком опалювального сезону показники стрімко зросли.

«Внаслідок пожеж в житлі загинуло 135 осіб, з них 2 діти. Найбільше пожеж виникає в проміжок з 16 до 17 години та з 21 до 22 годин. Зазвичай найбільша кількість випадків займання відмічається в період з січня по березень»,- сповістив він.

Спеціаліст наголосив, що для обережного використання пічним опалення необхідно:

  • Перед початком опалювального сезону треба перевірити печі та інші опалювальні прилади. Несправні опалювальні пристрої не повинні допускатися до експлуатації.
  • Очистити димоходи та печі від сажі та робити це протягом усього опалювального сезону.
  • Попіл та шлак, які вигрібають з топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведенні для цього місця.
  • Улаштування тимчасових печей у приміщеннях забороняється.

У разі виявлення ознак пожежі (горіння) кожний громадянин зобов’язаний:  

  • Негайно повідомити про це за телефоном 101 та 102. При цьому необхідно назвати місцезнаходження об’єкта, вказати кількість поверхів будинку, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;
  • Вжити (за можливості) заходи щодо евакуації людей, гасіння пожежі первинними засобами та збереження матеріальних цінностей.

Сергій Качан додав, що співробітниками Головного управління постійно проводиться роз’яснювальна робота з різними верствами населення, виступи в трудових колективах та освітніх закладах. Інформація про заходи дотримання правил пожежної безпеки розміщується на бігбордах, у соціальних мережах та в засобах масової інформації.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook