В Дніпрі відзначили Міжнародний День Волонтера: скільки в області благодійників та чим вони займаються?

Сьогодні, 7 грудня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «В Дніпрі відзначили Міжнародний День Волонтера: скільки в області благодійників та чим вони займаються?».

У прес-конференції взяли участь:

  • Радниця голови Дніпропетровської обласної ради Наталія Хазан;
  • Волонтерка Ольга Голубєва;
  • Заступник директора КП «Освіторіум» ДОР Владислав Макаров. 

Радниця голови Дніпропетровської обласної ради Наталія Хазан розповіла про важливість просування ідеї культури благодійності в Україні та поділилася: свого часу була спроба порахувати, скільки людей в регіоні залучено до волонтерського руху. 

«Що таке волонтерство? Це коли ми безкоштовно щось робимо на благо інших. Хтось зварив борщ і приніс його комусь у лікарню, хтось системно цим займається. І це є волонтерство. Підрахувати, скільки волонтерів на Дніпропетровщині, неможливо. Коли ми створювали Музей АТО, ми намагалися це зробити, щоб якусь статистику зібрати. Тоді ми рахували за офіційними організаціями: громадськими, благодійними фондами, і за неофіційними групами та чатами, у які об’єднувалися люди тоді. В нас вийшла цифра понад 200 тисяч . Але ж волонтерство – це не лише війна, це і допомога літнім людям, і хворим дітям, і тваринам…», - пояснила Наталія Хазан.

Радниця голови Дніпропетровської обласної ради також прочитала декілька рядків із Ліни Костенко і додала, що саме вони можуть стати девізом українського волонтерства:

«Віддай людині крихітку себе, за це душа наповнюється світлом».

Наталія Хазан переконана: в Україні необхідно просувати ідею культури благодійності, заохочуючи якомога більше людей до допомоги іншим. Вона розказала, що сьогодні Дніпропетровська обласна рада на чолі з Миколою Лукашуком об’єднує навколо себе цих людей та усіляко допомагає у реалізації корисних проектів.

«Важливо взагалі просувати ідею культури благодійності. Волонтер – це не просто якась там «біла ворона» - от всі роблять отак, а волонтер робить не так. Це є нормально в інших країнах, в європейських країнах, західних. Це є нормально, якщо ти маєш час, гроші і якісь вміння, просто зробити щось для інших і для країни, в якій ти живеш. Ми цю думку закладаємо в свої меседжі, що має бути культура благодійності і що це є нормальною історією», - резюмувала Наталія Хазан.

Неформальна освіта – один із напрямів діяльності КП «Освіторіум» Дніпропетровської обласної ради і у планах колективу на наступний рік – створеннях хабу, в якому б молодь отримувала знання про волонтерський рух та те, як до нього долучитися. Про це розказав заступник директора КП «Освіторіум» ДОР Владислав Макаров.

Він пояснив: волонтерство все частіше асоціюють із війною та допомогою бійцям, що боронять кордони країни. Натомість, у нього значно більше напрямів. Саме для того, аби розказати підростаючому поколінню про волонтерство та як до нього приєднатися, «Освіторіум» долучився до організації святкування Міжнародного дня волонтера у Палаці студентів ДНУ. Захід пройшов 5 грудня.

«Слово «волонтер» в нашій країні лунає влучно десь з 2014 року. Але багато хто розуміє його не так, як воно є. І ми вирішили долучитися до організації свята Дня волонтера, який пройшов 5 грудня у Палаці студентів, щоб молодь зрозуміла, що це таке «волонтерство», і щоб вона більш активно до нього долучалася. В рамках заходу було проведено п’ять виставок: «Війна очима волонтерів», «Шлях додому: крізь біль та страждання до щасливої долі», «Пандемія Covid-19: чергова боротьба з ворогом», «Різноманітність благодійних проектів», а також великий проект «Особлива», який проходить в рамках всієї України. Протягом заходу також було проведено 12 майстер-класів різноманітної спрямованості. Це було три локації і, починаючи з 11-ої години, до 17 вони працювали. Наші волонтери, які приходили на захід, вони дивилися й дивувалися, що волонтерство – це не тільки той напрямок, яким вони займаються, що цей рух має більш широкий профіль», - розказав Владислав Макаров.

Він також додав, що у планах КП «Освіторіум» Дніпропетровської обласної ради на наступний рік – створення хабу, на базі якого б молоді розказували, що таке волонтерство, які його напрямки є і як до нього краще долучатися.

Волонтерка Ольга Голубєва анонсувала виставку «ОсобливаЯ». Це проект, який реалізується в рамках співпраці з House of Europe та розказує про жінок нестандартних для країни професій. Вона додала: це також робота волонтерів, яка популяризує Дніпропетровщину по всій країні. 

«Цей проект об’єднує декілька кураторів в різних регіонах. У нашому місті куратором є Олександра Полянчикова. Якраз у День волонтера була така міні презентація другого етапу цього проекту. До цього у проекті було 14 героїнь, зараз їх вже 27. Цю виставку з четверга можна буде побачити у Дніпропетровській обласній раді. Там є три героїні з нашого регіону. До цього проекту також доклали руку волонтери. У такий спосіб ми розказуємо про нашу область, наше місто, а також всій країні показуємо нашу роботу», - пояснила Ольга Голубєва.

Виставка «ОсобливаЯ» - це всеукраїнський проект. Роботи представлені на ній презентують по всій країні.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook