Підсумки святкування Нового року у Дніпропетровській області

Сьогодні 4 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Підсумки святкування Нового року у Дніпропетровській області».

У прес-конференції взяли участь:

  • Інспектор прес-служби управління патрульної поліції у Дніпропетровській області Людмила Копиленко; 
  • Начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС у Дніпропетровській області Сергій Корінний;
  • Директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко;
  • Головний лікар Дніпропетровського обласного центру лікування залежності Наталія Біла;
  • Начальник отдела по противоаварийной работе ДТЭК Днепровские электросети Алексей Ивахненко;
  • Директор управляющей компании КОД Максим Дегтяренко.

Інспектор прес-служби управління патрульної поліції у Дніпропетровській області Людмила Копиленко повідомила, що за новорічні свята співробітники поліції у Дніпропетровській області отримали і обслужили 1 088 викликів. Серед них переважали виклики з приводу сімейних сварок і домашнього насильства - 36 та з приводу хуліганських дій - 105. За три дні свят сталося 40 ДТП, з них 34 ДТП з потерпілими.

Поліціянтка розповіла, що в період різдвяно-новорічних свят патрульні виявили 44 водія, які керували авто з ознаками алкогольного сп’яніння.

«Під час патрулювання за адресою вул Образцова 1/2 був виявлений авто з пошкодженням заднього бампера та слідами ДТП. Під час спілкування з водієм було помічено явні ознаки алкогольного сп'яніння, а саме різкий запах алкоголю з порожнини рота та млявість мови. Водій погодився пройти огляд на стан сп'яніння увстановленому законом порядку за допомогою газоаналізатора Драгер, результат огляду виявився позитивним 2.09% проміле», - повідомила вона.

Людмила додала, що мешканці Дніпра самі заявляли про випадки керування водіями транспортними засобами у стані сп'яніння.

«Під час патрулювання поліція отримала виклик за адресою на проспекті Миру. Заявниця повідомила, що стала свідком як водій автомобіля керував авто у стані сп'яніння та наразі ліг спати у автомобілі з пасажиром.

Прибувши на місце інформація підтвердилась, від заявниці було відібрано письмове пояснення про керування ТЗ водієм. Під час спілкування з останнім було помічено явні ознаки алкогольного сп'яніння, а саме різкий запах алкоголю з порожнини рота та млявість мови. Водій погодився пройти огляд на стан сп'яніння у встановленому законом порядку за допомогою газоаналізатора Драгер, результат огляду виявився позитивним 2.58% проміле», - сказала вона.

На всіх водіїв були складені адміністративні матеріали за статтею 130 «Керування у стані сп'яніння».

Інспектор прес-служби управління патрульної поліції у Дніпропетровській області зазначила, що саме у новорічну ніч таких водіїв було найбільше.

«Також були такі випадки, коли патрульні надавали допомогу громадянам, які 31 грудня перебували у стані сильного алкогольного сп’яніння і залишалися просто посеред вулиці ( хтось спав на зупинці, хтось біля будинку). Люди реагували на це, викликали поліцію та швидку. Одним з таких звернень є: «На вулиці Робочій, на стоянці поряд з буд. 75 кілька годин сидить невідома жінка (до 40 років у чорній куртці зі смугастим рюкзаком) та з нею поряд дитина 8-10 років (хлопчик, худорлявий, високий, у коричневій куртці). Жінка поводить себе неадекватно, нічого не повідомляє». Зі слів заявниці - у неї обморожені кінцівки, можливо жінка перебуває під впливом наркотичних речовин. Вище вказана громадянка знаходилась у стані сильного алкогольного сп’яніння, поводила себе неадекватно, на запитання відповідала не коректно, син громадянки виглядав переляканим та замерзшим. Заявниця повідомила, що жінка деякий час лежала на землі, поводила себе не адекватно, а її мололітній син в цей час був без нагляду. Нами було викликано представника ювінальної служби. Батька дитини, який підійшов пізніше в п’яному вигляді та поводив себе агресивно було затримано та доставлено до Чечелівського ВП 6 для встановлення особи та складання адмін матеріалів»,- розповіла Людмила.

Під кінець Людмила Копиленко повідомила про ще одну незвичайну ситуацію яка сталася з хлопцем, який захотів зробити селфі з поручнів Нового мосту.

«Прохожі громадяни звернулися до поліції з таким повідомленням: «Посеред центрального мосту , як їхати з правого на лівий берег, у виємці перелізши за перила стоїть нахилившись чоловік, та зі слів заявниці намагається стрибнути. Невідомому років 20, одягнен у шапку світлого кольору схожа на дитячу, куртка коричнева. Більше нічого не помітили, бо їхали на авто та не змогли зупинитись».

По прибуттю на місце виклику було виявлено чоловіка який знаходився на центральному мосту за перилами та складалось враження що він хотів стрибнути с мосту. Було прийнято рішення підбігти до чоловіка та схопити його, щоб він не зміг стрибнути. Після цього разом із небайдужим громадянином поліціянти підбігли до чоловіка який знаходився за перилами, схопили його за одяг та перетягнули. Встановивши особу чоловіка патрульні опитали його, він повідомив що хотів зробити гарне фото (селфі) за поручнями на мосту , а коли переліз то зацепенів і не міг самостійно перелізти назад», - розповіла вона.

В свою чергу, начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС у Дніпропетровській області Сергій Корінний повідомив, що з 31 грудня по 1 січня підрозділи ГУ ДСНС Дніпропетровської області були переведені на посилений режим несення служби.

Сергій зазначив, що загалом кількість викликів на які виїжджали підрозділи становить 159, з них 73- це пожежі. На цих викликах було задіяно 1 108 чоловік особового складу.

«За ці 4 дні на лінії «101» та«112» надійшло більше 9 000 повідомлень. Загалом в період з 31 грудня по 1 січня загинуло 6 осіб. З початку 2022 року загинуло 5 людей, усі на пожежах», - проінформував він.

Представник ДСНС додав, що кім цього були випадки стосовно травмування людей під час використання піротехнічних виробів.

«У новорічну ніч через не правильне використання піротехнічних виробів постраждало 7 осіб, із них 2 дітей», - розповів Сергій.

Директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко повідомив, що з 31 грудня по 4 січня до Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги надійшло 7 918 викликів та було госпіталізовано 2 394 людини.

За словами Радія Шевченко, кількість викликів у порівнянні з минулим роком зменшилася на 5,1%. Натомість число госпіталізованих у новорічні свята зросло.

«Виклики до дітей склали 11,1%- 881 від загального числа. З них дітей до року – 105. Екстрена медична допомога надана 124 пацієнтам з симптомами гострого порушення мозкового кровообігу, 39 хворих з інфарктом міокарда. Серед тих, кому була надана допомога й 15 потерпілих внаслідок ДТП, що у два рази менше ніж за аналогічний період у 2020-2021 рр. Було 177 пацієнтів з підозрою на Covid-19», - розказав Радій Шевченко.

Не обійшлося й без постраждалих від використання піротехнічних забавок.Таких у святкові вихідні було зафіксовано семеро, серед яких і одна дитина. Три випадки сталося у Дніпрі, два у Кривому Розі, по одному у Партизанському та Широкому.

«Хлопчик 13 років, якого опівночі з діагнозом «рвана рана кісті» госпіталізували до обласної дитячої лікарні на Космічній. Інші потерпілі – це особи від 21 до 55 років, які отримали травматичні ушкодження кистей рук. На щастя, летальних випадків не було», - деталізував директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З року в рік бригади екстреної медичної допомоги фіксують й випадки переохолодження. У ці святкові дні їх було 25.

«Кожного року одне й те саме. У людей з переохолодженням фіксується алкогольне сп’яніння. Такий діагноз є у 84% з цих 25 випадків. У чотирьох випадках обмороження кистей та стоп, шість невідомих чоловіків у віці приблизно 40-60 років знайдено у важкому стані,одного з них не вдалося врятувати», - розказав Радій Шевченко.

Не обійшлися святкові будні працівників екстреної медичної допомоги й без фіксації випадків алкогольного та наркотичного сп’яніння. За чотири дні 86 випадків середньої та важкої складності, з яких 12 пацієнтів було госпіталізовано. На жаль, серед них й четверо дітей.

«31 грудня у Дніпрі на вулиці Євпаторійській бригада надавала допомогу 40-річному чоловіку з підозрою на гостре наркотичне отруєння героїном, який знаходився у комі. 1 січня у Дніпрі,на проспекті Яворницького біля парку Глоби бригада допомагала 14-річному хлопчику, який знаходився у важкому стані з гострим алкогольним отруєнням. У Кам’янському на бульварі Дружби народів – дівчинку 16-ти років з діагнозом «отруєння невідомою психотропною речовиною» було у важкому стані госпіталізовано до міської лікарні швидкої допомоги», - описав невтішну картину Радій Шевченко.

Усього ж за чотири святкові дні бригадами швидкої надано допомогу 702 людям, що знаходилися у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, з яких  48% - це люди з гострою алкогольною інтоксикацією.

За чотири дні 30 виїздів бригади швидкої здійснили на пожежі та на 8 кримінальних випадків. А от у Магдалинівському районі та місті Покров працівники екстреної медичної допомоги зустрічали нові життя.

«Позашпитальні пологи. У Магдалинівському районі народилася здорова дівчинка. У місті Покров жінка в результаті третіх пологів також народила дівчинку. Було також дві успішні реанімації. Разом з новим роком двоє людей будуть святкувати свій другий день народження. 2 січня і 3 січня у Дніпрі та Кривому Розі наші бригади подарували життя чоловікам 68 років та 64 років відповідно. Працюємо далі!» - резюмував Радій Шевченко.

Головний лікар Дніпропетровського обласного центру лікування залежності Наталія Біла повідомила,що за статистикою більшість нещасних випадків та ДТП на новорічні свята трапляються в алкогольному чи наркотичному стані. У Дніпрі з 31 грудня по 1 січня було проведено 43 експертизи, з них 32 виявилися алкогольне сп'яніння, решта наркотичні. Найстрашніше, що більшість людей, яка надійшла з алкогольним чи наркотичним сп'янінням це підлітки.

«На сьогоднішній день у нас 14 людей на 16 ліжках. Вони у найважчих станах, переважно це алкогольні психози.Тяжкий стан пацієнтів пов'язаний із вживанням сурогатного алкоголю, адже якісні напої не дають таких тяжких ускладнень», - зазначила вона.

Наталя додала, що більш посилений контроль очікується вже після 9 грудня, оскільки на данний момент народ продовжує святкувати і чекає наближення свят.

Начальник отдела по противоаварийной работе ДТЭК Днепровские электросети Алексей Ивахненко проинформировал, что бригады ДТЭК Днепровские электросети работали все новогодние праздники и в режиме 24х7 ликвидировали отключения в результате аварий или непогоды.

С вечера 31 декабря по 3 января провели более 700 ремонтов на линиях и трансформаторных подстанциях,вернув свет в 80 обесточенных непогодой населенных пунктов области.

«ДТЭК стремится стать эталоном клиентоориентированности. Все эти дни наши аварийщики работали круглосуточно и ликвидировали аварии максимально оперативно. К работе привлекли 79 бригад —более 200 наших специалистов и 94 единицы техники. За последние трое суток наши бригады провели более 700 ремонтов, вернув свет в дома 41 тысячи жителей области. На данный момент электроснабжение полностью восстановлено, новых отключений нет», — подчеркнул начальник отдела по противоаварийной работе ДТЭК Днепровские электросети Алексей Ивахненко.

Как пояснил специалист, основными причинами аварий стали неблагоприятные погодные условия. Все дни в области наблюдались перепады температуры с мокрым снегом и дождями, которые приводили к обледенению линий. Наибольшее количество отключений было зафиксировано в Новомосковском, Павлоградском и Синельниковском районах. За последние трое суток аварийные бригады возобновили работу 53 линий и 600 трансформаторных подстанций, а также ликвидировали точечные повреждения в сетях низкого напряжения. Электроснабжение вернули в 37 населенных пунктов сельской местности, обесточенных полностью, и 43 — частично. В настоящее время отключений нет.

Также для комфорта клиентов ДТЭК Днепровские электросети скорректировал график проведения плановых работ в праздничные дни.

«Мы понимаем, что бесперебойное электроснабжение крайне важно для жителей области. Особенно в дни новогодних праздников и школьных каникул, когда большинство людей отдыхают или занимаются домашними делами. Поэтому мы перестроили наш график работ и с 29 декабря до 10 января не проводим плановых ремонтов, требующих отключения света», — сказал Алексей Ивахненко.

Специалист пояснил, что информацию об аварийных отключениях можно проверить с помощью чат-бота «ДТЭК Днепровские электросети» в Viber и Telegram, а также на сайте компании в разделе Аварийные отключения. Если ваш адрес там есть, – энергетики уже знают об отключении и восстанавливают электроснабжение. Если вы не нашли свой адрес –сообщите об этом в колл-центр ДТЭК Днепровские электросети.

С 30 декабря по 3 января в аварийную службу управляющей компании «К.О.Д.» поступило 77 обращений от жителей Соборного и Индустриального районов города. В основном люди просили устранить неполадки с электро- и водоснабжением. Об этом рассказал директор компании Максим Дегтяренко.

«Все вопросы были решены оперативно, так как компания была подготовлена к работе в праздничные выходные. Заблаговременно аварийная служба была снабжена всеми необходимыми материалами. Новогоднюю ночь наши сотрудники фактически провели в Индустриальном районе, в домах №36 и №40 по Березинской. Мы не обслуживаем этот жилой фонд, но там люди с десяти вечера 31 декабря остались без света. Восстановительные работы длились до двенадцати ночи, фактически до 1 января»,- рассказал Максим Дегтяренко.

В первый же день нового года сотрудники управляющей компании «К.О.Д.» отрабатывали заявки от жителей домов по проспекту Д.Яворницкого и Гагарина.

«Вывели автовышку на такие центральные проспекты,как Дмитрия Яворницкого и Гагарина – это центральная часть города. Оттуда к нам было 12 обращений об угрозе падения сосулек».

Максим Дегтяренко также добавил, что на данный момент в Соборном и Индустриальном районах города есть проблемы с вывозом мусора, которые перевозчик обещал решить к концу этой недели.

«В праздники накопление мусора традиционно увеличивается, плюс в этом году ситуацию осложнили и погодные условия. Габаритная техника не может проехать по дворам, но перевозчики планируют до конца недели этот вопрос решить и закрыть», - объяснил директор управляющей компании «К.О.Д.».

Резюмируя, Максим  Дегтяренко напомнил горожанам: по городу будет работать порядка 50-ти локаций по сбору елок:

«В Соборном и Индустриальном районах таких мест будет 18. Жители смогут приносить туда елки, там их переработают дробильными машинами и уже будет дальше определяться их судьба: на удобрение или отопление».

На переработку ёлки можно будет сдать по таким адресам:

Соборный район:

  • Проспект Героев, 46;
  • Проспект Героев, 11 под.2;
  • Проспект Героев, 21;
  • Проспект Героев, 37;
  • Ул. Набережная Победы, 108, корп. 10;
  • Пер. Экипажей, 3;
  • Ул. Дмитрия Донцова, 2;
  • Просп. Дмитрия Яворницкого, 45 А;
  • Ул. Сечеславская Набережная, 39;
  • Просп. Гагарина, 177.

Индустриальный район:

  • Просп. Слобожанский,78;
  • Просп. Мира, 47;
  • Просп. Петра Калнышевского, 5;
  • Просп. Петра Калнышевского,45.
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook