Порядок застосування РРО та ПРРО

Сьогодні 24 грудня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Порядок застосування РРО та ПРРО».

У прес-конференції взяв участь:

  • Заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник.

З 1 січня 2022 року обов’язковим для представників бізнесу при проведенні розрахунків стає застосування касової техніки. Таке нововведення викликало чимало дискусій та призвело до розповсюдження неправдивої, а під час суперечливої інформації. Заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник спростував існуючі міфи та роз’яснив основні правила застосування касової техніки.

Розпочав він з нагадування: податкова не є законодавчим органом. Її представники лише виконують норми діючих Законів та здійснюють контроль за суб’єктами господарювання по виконанню ними вимог податкового законодавства. А документ №265/95 «Про застосування РРО/ПРРО в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» поширюється на всіх суб’єктів господарювання та вимагає неухильного дотримання.

Роман Дудник пояснив: особливу увагу необхідно звернути на ст. 3, 9, 17 та 20 вищезгаданого закону.

«З 1 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання фізичні особи платники єдиного податку II-IV груп повинні в своїй діяльності використовувати належним чином зареєстровану касову техніку та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми у паперовому вигляді або електронному. Нововведення не будуть стосуватися платників єдиного податку І групи, до якої належать суб’єкти господарювання з загальним обсягом доходу (167 мінімальних зарплат), що дорівнює зараз 1 млн 2 тис. грн», - сказав Роман Дудник.

Він роз’яснив, що існує два типи касових апаратів: звичайний РРО, до якого вже всі звикли, і програмний, який завантажується на зручний для кожного пристрій – смартфон, планшет, комп’ютер чи інший гаджет. Завантаживши програму, слід зареєструвати РРО через електронний кабінет.

«При використанні класичного РРО суб’єкту господарювання необхідно його придбати за власний кошт, скласти договір на обслуговування з сервісним центром. Програмний не потребує вищезгаданих витрат й допоможе бізнесу зменшити витрати на придбання касової техніки, та захистить споживачів в придбанні якісної продукції або послуг у суб’єктів господарювання. перед початком використання касової техніки необхідно запрограмувати в РРО товар або послуги, які будуть реалізовуватися на господарській одиниці», - пояснив податківець.

Форма чека РРО або ПРРО також важлива і затверджена розділом ІІ Положення про форму та зміст розрахункових документів Наказу МФУ №13. За видачу чеку, який не відповідає формі, передбачена відповідальність.

«За перше вчинене порушення – 100% від проведеної розрахункової операції та 150% за повторне. Також звертаю увагу, що касову техніку необхідно використовувати лише на зареєстрованій господарській одиниці. Використання апарату на іншій ГО або іншій адресі забороняється», - сказав Роман Дудник.

А от при продажі підакцизних товарів необхідно в обов’язковому порядку запрограмувати в РРО коди УКТ ЗЕД, а також зазначити цифрове значення штрихованого коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями. Податківець звернув увагу й на зміни пунку 12 ст.3 Закону 265:

«Суб’єкти господарювання зобов’язані вести облік ТМЦ, здійснювати продаж тих товарів, які відображені в такому обліку. При цьому СГ мають надати на початку проведення перевірки документи у паперовій або електронній формі, що підтверджують походження товарних запасів. Звертаю увагу, що дані вимоги не поширюються на фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та незареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та медичного призначення, ювелірних виборів», - резюмував Роман Дудник.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook