Повернення Петра Порошенка: прогнози та перспективи змін політичної ситуації в Україні

Сьогодні, 13 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Повернення Петра Порошенка: прогнози та перспективи змін політичної ситуації в Україні».

У прес-конференції взяв участь:

  • Голова спілки «Комітет виборців України» Станіслав Жолудєв.

 

Марна спроба №20: експерт про політично вмотивовану справу проти Петра Порошенка

Передвиборча кампанія Володимира Зеленського була побудована на негативізації Петра Порошенка та обіцянках посадити п’ятого Президента України. Та десятки спроб, на які спромігся ватажок «слуг» за два з половиною роки у владі, виявилися марними. Експерт наголосив: навіть політична вмотивованість генпрокурорів Руслана Рябошапки та Ірини Венедіктової не допомогла сформулювати реальну справу проти Петра Порошенка. 

«Наприкінці 2018 – початку 2019 року Володимир Зеленський будував свою кампанію на налаштуванні виборців проти тодішнього Президента Петра Порошенка. Одне з головних його гасел – всі, хто причетний до діяльності тодішнього політичного істеблішменту, включаючи Гаранта та його безпосереднє оточення, отримають покарання за начебто чисельні правопорушення та злочини. У такий спосіб тоді політтехнологи Зеленського підштовхували виборців до негативізації Порошенка», - нагадав Станіслав Жолудєв.

Ставши ж до влади й монополізувавши абсолютно всі сфери життєдіяльності країни, в тому числі і правоохоронні, ватажок «слуг» та все його оточення почали вдаватися до чисельних інсинуацій. Справи проти лідера української опозиції Петра Порошенка, які транслювала команда нинішнього Президента в інформаційний простір, не мали під собою жодного юридичного підґрунтя. Ба більше, після зняття Руслана Рябошапки з посади Генпрокурора України, він зізнався – всі справи проти п’ятого Президента України були надуманими.

«Коли Рябошапка був Генеральним прокурором України проти Порошенко було сформовано 17-ть справ, в яких в тому чи іншому форматі фігурував п’ятий Президент України. Жодна з цих справ не була підписана Генпрокурором. А вже після своєї відставки, Руслан Рябошапка публічно заявив, що всі вони були абсолютно надуманими і не мали жодних юридичних наслідків. Після на цю посаду було призначено «слугу народу» Венедіктову. За її прокурорства з’явилося кілька справ, де фігурував Порошенко, але вона підписалася тільки під однією. Тобто фактично більш ніж з 20-ти різних справ проти Порошенка та його оточення, тільки одна єдина дійшла до суду та й та доволі контроверсійна . Вона про те, що начебто відбувався тиск з боку Президента щодо призначення певної особи на посаду заступника керівника служби розвідки», - розтлумачив голова спілки «Комітет виборців України».

Нова підозра Порошенкові, яка була оголошена наприкінці 2021 року, також не була підписана Генпрокурором Венедіктовою, додав експерт. Цей факт є доказом того, що чергова справа проти п’ятого Президента України, є політичними фантазіями ватажка монобільшості, які приведуть сторону обвинувачення у черговий глухий кут.

«Ніяких юридичних наслідків подібні дії мати не будуть, навіть, у випадку можливого фізичного затримання Порошенка. Подальший розвиток цієї справи є тупиковим для сторони обвинувачення, бо процедурні моменти не були витримані. Якщо Генпрокурор формально знаходиться у відпустці і не підписує це подання, а замість неї це робить один з її заступників із цікавим прізвищем Симоменко, це свідчить про те, що влада розуміє безперспективність цього чергового звинувачення», - резюмував Станіслав Жолудєв.

Відволікання від невиконаних обіцянок та боротьба заелекторат: експерт про мотиви Зеленського у черговій справі проти Порошенка 

«Чинній владі просто треба виправляти свій імідж перед власним електоратом. «Слуги народу» багато наобіцяли людям: і зупинити війну, і збільшити зарплатні до 3-4 тисяч євро. Але нічого цього не виконали. Тому згадали про принципові обіцянки людям проти Порошенка. Так, вони десь навіть розуміють, що її неможливо виконати, але принаймні можливо зробити вигляд начебто хоча б ця обіцянка виконується. Це суцільна гра на власний електорат», - пояснив Станіслав Жолудєв.

Він також додав: ще одна причина для дискримінації лідера української опозиції Петра Порошенка – це боротьба за електорат у підготовці до виборів.

«Зеленський персонально та його найближче оточення розуміють, що невдовзі ми увійдемо в нову виборчу кампанію і вони чітко усвідомлюють, що є електорат, який ще не визначився зі своїми політичними вподобаннями. Тому чинна влада й вирішила погратися на цьому полі – тепер вони за рахунок дискредитації «Європейської Солідарності» та її представників хочуть залишитися при владі. Це така собі гра Президента за патріотичний електорат», - сказав голова спілки «Комітет виборців України».

Втім, злий жарт таке загравання з виборцем, переконаний Станіслав Жолудєв, може зіграти саме з Володимиром Зеленським. Пояснює – 17 січня, акція «Зустрінемо Петра Порошенка у Києві», може стати початком консолідації українського суспільства та мобілізації патріотичних, проєвропейських сил.

Зеленський отримає вирок скоріше за Януковича: експерт про методи правлячої партії та побудову неютоталітарної держави

З огляду на порушену справу проти п’ятого Президента Петра Порошенка, розвиток подій після його повернення на рідну землю є непередбачуваним. Причин тому декілька, сказав експерт: це і неконтрольованість ситуації Зе-командою, і політизованість та надуманість самої справи проти Петра Порошенка.

«Ніхто зараз не може передбачити, як будуть розгортатися події. Однозначно – так, як хоче того правляча партія і безпосередньо Зеленський, вони не будуть розгортатися. Адже крім контролю над силовиками, які зараз виконують певне політичне замовлення,фактично політичні репресії проти опозиційних до чинної влади політиків та політичних сил, вони більше нічого не мають. Скоріше за все, ми побачимо черговий фарс у виконанні недолугих правоохоронців, такого ж слідства та звинувачення»,- пояснив Станіслав Жолудєв.

Експерт додав: взявшипід контроль силові та правоохоронні структури, ватажок слуг не лише зводить політичні рахунки з опонентами, а й вибудовує з України чергову тоталітарну державу.

«Україну поступово перетворюють на авторитарну, а можливо й тоталітарну країну, в якій влада всвоїх діях спирається тільки на силовий варіант. І коли дійде до виборчоїкампанії, карна, репресивна силова машина використовуватиметься чинною владою наповну. Їм вже буде нецікаво, що там думає електорат, крім ядра, яке ведеться навідверто популістські речі – такі, як гасла «Слуг народу» і персонально Зеленського.Все буде доводитися силовиками», - констатував головаспілки «Комітет виборців України».

Натомість, він порадив представникам провладної партії не забувати про «правило бумерангу». Станіслав Жолудєв переконаний, що за умови зміни влади, Володимиру Зеленському пригадають чимало.

«Те саме повернення до редакції Конституції імені Януковича, завдяки якому Зеленський хоче оголосити дострокові перевибори Верховної Ради. Йому згадають призначення на перші посади в державі представників студії «Квартал 95», які відбувалися в суто персональних інтересах Зеленського і його оточення. Всі ці речі, які вони закидають опонентам, вони будуть використані проти них, але доказова база там вже більш чітка та прозора. Все це повернеться. Хочу згадати висновок одного з фахівців з конституційного права, який сказав, що Зеленський отримає вирок скоріше за Януковича. Бо насправді дії чинного Президента, якщо ми будемо дивитися суто юридично, вони мають більше ознак державної зради, чим ті, які закидають навіть тому ж Януковичу», - фіналізував Станіслав Жолудєв.

Нагадаємо, наприкінці 2021 року стало відомо, що слідчі ДБР мали намір вручити п’ятому Президенту України Петру Порошенку повістку на допит по черговій справі. Сам лідер української опозиції у цей час вже їхав за кордон, де у нього було заплановано ряд зустрічей. Вже майже місяць ця тема залишається однією з найдискусійніших. 

Більше того, вона так збурила суспільство, що 17 січня, у день повернення Петра Порошенка в Україну, люди збираються у Києві. Мета акції «Зустрінемо Петра Порошенка у Києві» - не лише захист лідера української опозиції, а й відстоювання демократії та свобод.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook