Про застосування РРО та програмних РРО

Сьогодні 11 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Про застосування РРО та програмних РРО».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світлана Аратюнова.

З 1 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання фізичні особи платники єдиного податку II-IV груп повинні в своїй діяльності використовувати належним чином зареєстровану касову техніку. Про це повідомила начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світлана Аратюнова.

Таким чином, з початку 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання повинні належним чином використовувати зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому чи електронному вигляді.

Однак Світлана зазначила, що таке нововведення не стосуватиметься платників єдиного податку I групи.

«До I групи платників податків відносяться суб’єкти господарювання з загальним обсягом доходу (167 мінімальних зарплат) в 2022 році це дорівнює 1 млн. 85 тис. грн. А також діяльність пов’язана з роздрібною торгівлею на ринках та надання побутових послуг населенню», - розповіла вона.

Є два типи касових апаратів:

  • звичайний класичний РРО, до якого вже всі звикли
  •  програмний РРО – програма, яка завантажується на будь-який пристрій ( смартфон, планшет, комп’ютер або інший гаджет).

Світлана повідомила, що суб’єкти господарювання в своїй роботі можуть самостійно обирати працювати з використанням класичного чи програмного РРО, залежно від потреб. Електроні чеки, в свою чергу, матимуть таку ж юридичну силу, як і паперові.

Зазначимо, що при використанні класичного РРО – суб’єкту господарювання необхідно його придбати за власний кошт та скласти договір на обслуговування з сервісним центром.

Програмний РРО не потребує вищезазначених витрат.

Світлана Аратюнова проінформувала, що перед початком використання касової техніки необхідно запрограмувати в РРО товар чи послуги, які будуть реалізовуватись на господарській одиниці.

«Форма чека РРО або ПРРО затверджена розділом II Положення про форму та зміст розрахункових документів Наказу МФУ №12 від 21.01.2016 (із змінами та доповненнями). Тому, дуже важливо, щоб в чеках касової техніки були зазначені усі реквізити передбачені даним Положенням», - повідомила вона.

Відповідальність за видачу чека невстановленої форми така ж, як і за невикористання РРО або ПРРО, та з 2022 року дорівнює:

За вчинене порушення в перше 100% від проведеної розрахункової операції та 150% за вчинене порушення в друге.

Застосування касової техніки, на сам перед:

  •  полегшить суб'єктам господарювання ведення обліку ТМЦ;
  •  посилить контроль за підлеглими продавцями та унеможливить крадіжки товарів через працівників;
  • надасть рівні конкурентні умови серед представників бізнесу;
  • допоможе подолати нелегальний ринок контрабандної та фальсифікованої продукції, яка
  • наносить значну шкоду державному бюджету України,а також наносить шкоду здоров'ю споживачів;
  • захистить споживачів у отриманні належної якості товарів.

 Під кінець спеціаліст розповіла, про зміни пункту 11 та пункту 12 ст. 3 Закону 265.

п.11 При продажі підакцизних товарів необхідно в обов’язковому порядку запрограмувати в РРО коди УКТ ЗЕД, а також зазначити цифрове значення штрихованого коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

п.12 Суб’єкти господарювання зобов’язані вести облік ТМЦ, здійснювати продаж тих товарів, які відображені в такому обліку.

При цьому СГ зобов’язані надати на початку проведення перевірки документи у паперовій або електронній формі, що підтверджують походження товарних запасів.

«Дані вимоги не поширюються на ФОПів, які є платниками податку та незареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та медичного призначення, ювелірних виробів.

Отже, не всі суб’єкти господарювання повинні вести облік ТМЦ та підтверджувати походження товарів первинними документами в рамках дії Закону №265», - резюмувала Світлана.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook