Підсумки різдвяних та новорічних свят у Дніпропетровській області

Сьогодні 10 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Підсумки різдвяних та новорічних свят у Дніпропетровській області».

У прес-конференції взяли участь:

  • Інспектор прес-служби управління патрульної поліції у Дніпропетровській області Людмила Копиленко; 
  • Начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС у Дніпропетровській області Сергій Корінний;
  • Директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко;
  • Головний лікар Дніпропетровського обласного центру лікування залежності Наталія Біла.

Інспектор прес-служби управління патрульної поліції у Дніпропетровській області Людмила Копиленко повідомила, що за новорічні свята патрульні виїхали на 1 178 викликів та склали 520 адміністративних матеріалів. Із них 285 за порушення правил дорожнього руху та 82 за порушення громадського порядку. Велика кількість викликів стосувалося домашнього насилля – 50 та 307 викликів стосовно хуліганства.

Поліціянтка розповіла, що в період різдвяно-новорічних свят більше всього патрульні зафіксували правопорушень стосовно хуліганства.

«9 січня надійшло повідомлення про те, що на вул. Великій Діївській невідомий чоловік, який приїхав на автомобілі «Kia» здійснив 5-6 пострілів по вікнах житлового будинку. Під час відпрацювання цього виклику, патрульні помітили вказаний автомобіль, а неподалеку самого чоловіка схожого за прикметами на ймовірного зловмисника. Його затримали з застосуванням фізичної сили і доставили до відділку поліції.

Також надійшло повідомлення, що на вул. Терещенківській біля магазину двоє невідомих осіб з ножами кидаються на перехожих і намагаються відібрати у них речі. Заявник з товаришем затримали вказаних осіб. По прибуттю патрульних, інформація підтвердилася. Виявилося, що люди були у стані сп’яніння і в них виник конфлікт з перехожими, що потім перейшло у бійку»,- описала Людмила.

Людмила Копиленко поділилася, що з 6 по 9 січня відбулося 46 ДТП, 5 з них з потерпілими. За результатами експертизи було встановлено, що половина водіїв знаходилися у стані алкогольного, а друга половина у стані наркотичного сп’яніння. 

Вона додала, що вранці 9 січня у зв’язку з аномальною ожеледицею відбулося 24 аварії. Одна з яких з потерпілими.

В свою чергу начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС у Дніпропетровській області Сергій Корінний повідомив, що з восьмої ранку 7 січня по 10 січня підрозділи ГУ ДСНС Дніпропетровської області були переведені на посилений режим несення служби.

Сергій зазначив, що загалом кількість викликів на які виїжджали підрозділи становить 101, з них 30- це пожежі та 39 – небезпечні події. На цих викликах було задіяно 537 чоловік особового складу та 167 одиниць техніки.

«Для Головно управління ДСНС у Дніпропетровській області впродовж з 6 по 10 січня ситуація була достатньо стабільна. За ці святкові дні на лінії «101» та«112» надійшло більше 6 000 повідомлень. Загалом на пожежах загинула 1 особа», - проінформував він.

Представник ДСНС повідомив, що не дивлячись на те, що у цей період у культових спорудах проходили богослужіння, на території Дніпропетровщини пожеж або коротких замкнень зафіксовано не було.

Також Сергій Корінний додав, в період різдвяних свят було зафіксовано 9 повідомлень про замінування, 4 з яких були 6 січня, усі виклики виявилися хибними.

Директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко повідомив, що з 31 грудня по 10 січня до Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги надійшло 19 206 викликів та було госпіталізовано 5 803 хворих.

За словами Радія Шевченко, кількість викликів у порівнянні з минулим роком збільшилася на 6%.

«Виклики до дітей склали 11,2% - 2 148 від загального числа. З них дітей до року – 250. Екстрена медична допомога надана 334 пацієнтам з симптомами гострого порушення мозкового кровообігу, 114 хворих з інфарктом міокарда. Серед тих, кому була надана допомога й 46 потерпілих внаслідок ДТП, що практично у півтора рази менше ніж за аналогічний період у 2020-2021 рр. Також було 402 пацієнта з підозрою на Covid-19», - розказав він.

Директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф додав, що протягом 11 діб, було 12 виїздів з приводу замінування, усі вони виявилися хибними.

Не обійшлося й без постраждалих від використання піротехнічних забавок. Радій зауважив: якщо у новорічні свята було зафіксовано 7 таких викликів, то за різдвяний період додалося лише 3 випадки.

«На щастя, тяжких та летальних випадків не було. Найгіршим наслідком була ампутація одного пальця. А решта пацієнтів залишилися з опіками та подряпинами », - сказав Радій Шевченко.

З року в рік бригади екстреної медичної допомоги продовжують фіксувати випадки переохолодження. Цей рік не став виключенням.

«В результаті переохолодження ми приїздили до 45 осіб (у минулому році 16). Можливо зима стала більш холодна, чи люди почали вести себе більш недбало», - припускає Радій Шевченко.

Однак, летальних наслідків в період різдвяних свят з приводу переохолодження не було.

Не обійшлися святкові будні працівників екстреної медичної допомоги й без фіксації випадків алкогольної та наркотичної інтоксикації.

«За одинадцять днів ми виїздили 1 734 рази до осіб, що знаходилися у стані алкогольного сп’яніння. Це дуже велика кількість, практично 174 виклики на добу, що складає 10-12% загальних викликів наших бригад. На жаль, серед них й 52 дитини», - повідомив Радій Шевченко.

За одинадцять днів 52 виїзди бригади швидкої здійснили на пожежі та на 15 кримінальних випадків. А от у Магдалинівському, Межівському районах, а також у місті Покров працівники екстреної медичної допомоги зустрічали нові життя.

«Позашпитальні пологи. У Магдалинівському районі народилася здорова дівчинка. У місті Покров жінка в результаті третіх пологів також народила дівчинку. У Межівському районі в кареті швидкої допомоги народилася здорова дівчинка, яка разом з мамою була госпіталізована лікарні. Було також дві успішні реанімації. Разом з новим роком двоє людей будуть святкувати свій другий день народження. 2 січня і 3 січня у Дніпрі та Кривому Розі наші бригади подарували життя чоловікам 68 років та 64 років відповідно. Пальним забезпечені, медикаментами забезпечені, бригади працюють!» - резюмував Радій Шевченко.

В свою чергу головний лікар Дніпропетровського обласного центру лікування залежності Наталія Біла розповіла, що зараз на ліжках інтенсивної терапії перебувають 11 людей із тяжкою інтоксикацією. Така ж сама ситуація і у відділенні Павлограда, там у період з 6 по 10 січня до відділення надійшло 16 осіб.

Фахівець проінформувала, що всього починаючи з 6 січня, було проведено 42 експертизи. І найстрашніше, що більшість людей, яка надійшла з алкогольним і наркотичним сп'янінням, це підлітки.

 «7 січня: 7 експертиз (з яких 2 алкогольні, 1 наркотичне отруєння), 8 січня: 19 експертиз (50% алкогольних, 30% наркотичних сп'янінь), 9 січня: 8 експертиз.

В порівнянні з 2021 та 2020 роками відсоток експертиз значно зріс. Якщо у минулих роках він становив 30% (20% алкогольні та 10% наркотичні), то цього року він становить 50%. Зауважу, що на сьогоднішній день у відділенні перебуває 6 підлітків», - пояснила вона.

Наталя додала: поки що розслаблятися ще зарано, бо свята продовжуються, а отруєнь дедалі більшає.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook