Кампанія декларування 2022

Сьогодні 12 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Кампанія декларування 2022».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник управління оподаткування доходів фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Самсоненко Євгенія.

В Україні з 1 січня 2022 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2021 року і триватиме вона по 3 травня. Поточна кампанія декларування має свої відмінності від попереднього року. З 01 січня 2022 року запроваджено нову форму податкової декларації, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2020 №783. Детальніше про це розповіла начальник управління оподаткування доходів фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Євгенія Самсоненко.

Євгенія повідомила, що станом на 31 грудня минулого року жителями Дніпропетровської області було подано 50 тис 147 податкових декларацій про майновий стан і доходи за 2020 рік.

«Загальна сума задекларованого громадянами доходу склала 7 млрд 637,3 млн гривень, що майже на 1,8 млрд гривень більше, ніж за підсумками деклараційної кампанії 2020 року (5млрд 847,5млн грн). При цьому, сума задекларованого до сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) склала 143,4 млн гривень. Надходження військового збору за підсумками минулорічного декларування склали 19,8 млн гривень. Свої доходи в розмірі понад 1 млн грн задекларували 417 жителів нашої області, що на 44 особи більше, ніж в попередньому році (373 громадянина)», - сказала вона.

Крім цього, Євгенія Самсоненко додала, що протягом деклараційної кампанії 2021 року своїм правом на отримання податкової знижки скористалися 10 тисяч фізичних осіб. Сума податку, що була повернута громадянам з бюджету склала 26,8 млн грн.

Спеціаліст розповіла, які види доходу підлягають обов'язковому декларуванню:

  • доходи від продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна;
  • доходи у вигляді спадщини або подарунку від фізичної особи, що не є членом сім’ї І-го або ІІ-го ступеня споріднення.
  • іноземні доходи;
  • інвестиційні доходи, тобто доходи від продажу цінних паперів (акцій) та корпоративних прав;
  • дохід у вигляді анульованої банком частини боргу за кредитом;
  • дохід від оброблення земельних ділянок площею понад 2га;
  • доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна іншій фізичній особі.

Євгенія Самсоненко зауважила, що з 1 січня 2022 р. правила оподаткування операцій з нерухомістю дещо змінилися.

«Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 18 %, окрім випадків, якщо зазначене майно отримано платником податку у спадщину. При цьому такий дохід може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання (будування) об'єкта нерухомості, розташованого на території України,.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року 3-го та наступних об'єктів нерухомості у вигляді отриманих у спадщину, оподатковується за ставкою 5%»,- пояснила вона.

Нагадаємо, що податковим законодавством визначено коло осіб, яких звільнено від подання декларації, це:

  • малолітні/неповнолітні або недієздатні особи, що перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків, опікунів) або держави;
  • особи, які перебувають під арештом або у розшуку, чи у полоні;
  • фізичні особи, які перебувають на строковій військовій службі.

Начальник управління оподаткування доходів фізичних осіб ДПС проінформувала, крім обов'язкового подання декларації громадяни, в окремих випадках, можуть подати декларацію і реалізувати своє право на податкову знижку.

У новій формі податкової декларації розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку, відокремлено у додаток Ф3.

Податкова знижка дає можливість повернути з бюджету надміру сплачений податок, якщо у громадян в минулому році були такі витрати, як:

  • оплата за навчання на користь вітчизняних закладів дошкільної та позашкільної освіти, та закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти як за себе, так і за членів сім’ї першого ступеня споріднення (у зв’язку зі змінами в законодавстві, тепер на отримання податкової знижки за оплату за навчання мають право і опікуни);
  • оплата процентів за іпотечним кредитом;
  • благодійні внески, пожертвування неприбутковим організаціям;
  • страхові платежі і внески за договорами страхування життя, недержавного пенсійного страхування;
  • оплата допоміжних репродуктивних технологій (запліднення);
  • оплата вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини;
  • витрати внутрішньо переміщеної особи на орендну плату за договором оренди житла за умови, що така особа та члени її сім’ї першого ступеня споріднення не мають у власності нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України, та не отримують бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Податковою знижкою можуть скористатися лише платники податку-резиденти, які отримують офіційну заробітну плату.

Євгенія повідомила терміни подання громадянами податкової декларації: «Громадяни, які відповідно до податкового законодавства мають обов’язок щодо подання податкової декларації, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність,- подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2021 рік по 3 травня 2022 року включно. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2021 року, можуть подати декларацію протягом всього 2022 року. Фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, зобов’язані подати декларацію не пізніше 9 лютого».

Під кінець Євгенія проінформувала, що фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 31 липня 2021 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації. Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплати задекларовані податкові зобов’язання не пізніше 19 лютого 2021 року.

Довідка:

Податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі. Для цього можна скористатися запровадженим новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника.
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook