Надання електронних довірчих послуг

Сьогодні, 17 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Надання електронних довірчих послуг».

У прес-конференції взяв участь:

  • Начальник управління реєстрації користувачів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Костянтин Литвиненко.

В Україні вже більше 10 років застосовуються електронні документи та електронний документообіг з використанням електронного підпису. З листопада 2018 року введений в дію Закон України «Про електронні довірчі послуги».

З 23.12.2022 Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Державної податкової служби України, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23 червня 2021 року № 641 «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення безперервного надання кваліфікованих електронних довірчих послуг Державною податковою службою», розпочав надання електронних довірчих послуг.

«Метою діяльності Державної податкової служби України, як Надавача є безкоштовне надання електронних довірчих послуг органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктам господарської діяльності та фізичним особам. Електронна довірча послуга - це послуга, яка надається для забезпечення електронної взаємодії двох або більше суб’єктів, які довіряють надавачу електронних довірчих послуг щодо надання такої послуги»,- повідомив Костянтин Литвиненко.

При Головних управліннях ДПС в областях створені відокремлені пункти реєстрації користувачів – представництва Надавача, які діють на підставі Регламенту Надавача та уповноважені укладати договори про надання ЕДП від імені Надавача.

Як отримати ЕДП?

Щоб отримати електронні довірчі послуги вперше, або якщо термін дії сертифікатів завершився, користувачу необхідно:

  1. Ознайомитись з Регламентом Надавача (зі змінами) та умовами Договору про надання ЕДП;
  2. Підготувати необхідні для отримання ЕДП документи, з переліком яких можливо ознайомитись у розділі «Отримання електронних довірчих послуг» офіційного інформаційного ресурсу Надавача (ca.tax.gov.ua), обравши відповідну категорію;
  3. Звернутися до обраного відокремленого пункту реєстрації (далі – ВПР) з оригіналами документів для ідентифікації користувача та підготовленим пакетом документів для реєстрації.

До якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача ДПС може звернутись платник податків для отримання ЕДП?

«Платник податків може звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ДПС в межах України для отримання електронних довірчих послуг. При цьому ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності»,- зазначив фахівець.

Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів Надавача можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі Надавача (ca.tax.gov.ua) за посиланням Головна/«Контакти»/«Пункти обслуговування» або розділ «Отримання електронних довірчих послуг»/«Пункти обслуговування».

Де можна ознайомитись з інформацією щодо повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом та за яких умов їх можна сформувати?

«Починаючи з листопада 2018 року користувачам надана можливість самостійно продовжувати термін дії своїх сертифікатів за електронним запитом ще на 2 роки. Детальну інформацію щодо повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом розміщено на офіційному інформаційному ресурсі Надавача (ca.tax.gov.ua) у розділі «Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом»»,- проінформував Костянтин Литвиненко.

Зазначену процедуру можна здійснити онлайн або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1», попередньо встановив актуальну версію безкоштовного програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1.

Спеціаліст зауважив, що скористатися сервісом повторного (дистанційного) формування сертифікатів зможуть лише ті користувачі, які мають:

  • чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилось декілька днів);
  • незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);
  • особистий ключ доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

«Також, у зв’язку з тим, що Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 введено воєнний стан в Україні Надавач, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 року № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» здійснює автоматичне формування нових сертифікатів відкритих ключів всім користувачам за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів, терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється. 

Нагадуємо, що у разі виникнення питань стосовно ЕДП ви можете переглянути інформацію на офіційному інформаційному ресурсі Надавача (ca.tax.gov.ua) у розділі «Отримання електронних довірчих послуг»/«Поширені питання»,- резюмував начальник управління реєстрації користувачів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Костянтин Литвиненко.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook