ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Право громадян на податкову знижку

Сьогодні, 10 листопада, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Право громадян на податкову знижку».

У прес-конференції взяв участь:

  • Начальник відділу Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Віталій Прокопенко.

Начальник відділу Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Віталій Прокопенко повідомив, що кожен мешканець Дніпропетровської області може скористатися правом на податкову знижку за наслідками 2021 року до 31 грудня поточного року або до кінця дії воєнного стану.

«Громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України»,- розказав спеціаліст.

Тобто, податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. Витрати мають підтверджуватися платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги (підпункт 166.2.1 статті 166 Податкового кодексу України). 

Фахівець зауважив, що не вся сума витрат, здійснених протягом року, підлягає поверненню. На суму здійснених витрат зменшується база оподаткування. Відповідно, податок зменшиться на суму, що дорівнюватиме 18% від суми понесених витрат. Саме ці 18% від суми витрат і буде повернуто у разі правильного оформлення і подання декларації.

Податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були втрати на:

  • навчання,
  • отримання доступного житла за державними програмами, 
  • оплату допоміжних репродуктивних технологій, 
  • відсотки за іпотечним кредитом,
  • внески на благодійність, 
  • страхові платежі (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя,
  • пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення тощо.

Для отримання знижки необхідно:

1. Заповнити та по 31 грудня включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи;

Податкову декларацію можна подати в один із таких способів:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • надісилати поштою;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі, скориставшись сервісом «Електронний кабінет»;

2. У декларації вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

«Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року, тобто календарного року (пункт 166.1.1. статті 166 Податкового кодексу України).

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься»,- зазначив Віталій Прокопенко.

Проте, Законом України №2260 від 12.05.2022, який набрав чинності 27.05.2022, внесено зміни до Податкового кодексу України. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України подання декларації, у якій зазначається право на податкову знижку, здійснюється без дотримання вказаного терміну.

Тобто скористатися знижкою за витрати за 2021 рік можна до кінця дії воєнного стану.

Спеціаліст зауважив, що сума витрат, які дають право на отримання знижки у звітному році, не повинна перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

Основні документи, необхідні для оформлення податкової знижки:

  1. копія паспорта;
  2. довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку;
  3. довідка про заробітну плату, отриману протягом звітного року;
  4. копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо);
  5. документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї.

Копії документів надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку (пункт 166.2.2. статті 166 Податкового кодексу України).

«Сума, що має бути повернута платнику податку як знижка, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (підпункт 179.8. статті 179 Податкового кодексу України). Проте, як вже зазначалось, відповідно до внесених змін, на період дії воєнного стану на території України, сума податкової знижки повертається платнику без дотримання 60 денного терміну»,- проінформував податківець.

Розглянемо декілька конкретних прикладів, коли громадяни мають право отримати податкову знижку і додаткові документи, що знадобляться для подачі, враховуючи різні типи витрат.

Компенсація вартості навчання

Найчастіше з метою отримання податкової знижки декларують витрати на оплату освітніх послуг. За даними Державної податкової служби, минулого року серед усіх декларацій, поданих з метою отримання податкової знижки, таких було 80%.

«Задекларувати можна витрати на оплату власного навчання або навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення (діти, чоловік або дружина, батьки) у закладах дошкільної, позашкільної, загально середньої, професійної (професійно-технічної) освіти та вищих навчальних закладах. При цьому слід зауважити, що основним видом діяльності закладу повинна бути саме освітня діяльність»,- пояснив Віталій Прокопенко.

Окрім вказаних вище загальних документів, ще знадобиться копія договору з навчальним закладом, де обов’язково має бути вказана вартість освітніх послуг.

Також він додав: «Важливо, щоб платником у квитанції про оплату навчальних послуг був вказаний саме отримувач знижки, який подає декларацію. Оплата супутніх послуг, наприклад, харчування, не враховується».

Страхування життя і накопичувальне страхування

Витрати на здійснення страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків в рамках недержавного пенсійного забезпечення так само можна декларувати як за себе, так і за члена сім’ї першого ступеня споріднення.

Крім загальних документів, разом із декларацією подаємо договір про надання страхових послуг.

Іпотека

При декларуванні частини суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом також враховуємо особливі умови.

Об’єкт іпотеки (будинок, квартира) повинен бути визначений платником податку як основне місце його проживання, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію. Саме тому відносити до витрат проценти, сплачені за користування іпотечним кредитом, можна лише з року, коли ви зареєстрували місце проживання за новою адресою.

«Право на включення до податкової знижки суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом, можемо використовувати протягом 10 послідовних календарних років. Починаючи з року, в якому об'єкт житлової іпотеки придбано, збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

Додаткові документи в цьому випадку – нотаріально засвідчений договір іпотеки і кредитний договір, який видано на придбання (будівництво) житла»,- додав начальник відділу Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook