Особливості освітнього процесу 2022-2023 навчального року: як це питання контролює Держпродспоживслужба

Сьогодні, 17 жовтня , у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Особливості освітнього процесу 2022-2023 навчального року: як це питання контролює Держпродспоживслужба».

У прес-конференції взяла участь:

  • Головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Під наглядом Головного управління в Дніпропетровській області перебувають 833 заклади загальної середньої освіти та 821 заклад дошкільної освіти. У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації з 01 вересня 2022 року 722 школи по Дніпропетровській області розпочали свою роботу за дистанційною формою навчання, 58 – за змішаною, 2 - за очною. Не відкрилось 210 ЗДО, 553 працюють дистанційно, 22 – офлайн, 11 – змішана форма.

«Звісно, безпека, життя і здров’я дітей в пріритеті, тому тут також важливо підтримувати санітарне та епідемічне благополуччя. Тому при організації навчально-виховного процесу в закладах освіти у новому 2022-2023 році слід зважати на особливості, що пов’язані з дією воєнного стану. Проте забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя залишається одним з пріоритетів»,- повідомила Маргарита Малишева.

Оскільки новий 2022-2023 навчальний рік у більшості закладів проходитиме за дистанційною формою навчання, слід звернути увагу на специфіку такого навчально-виховного процесу, адже викладання предметів передбачає застосування різного роду технічних засобів, тривалість роботи з якими для різної вікової категорії дітей є обмеженою.

«Організація освітнього процесу не повинна призводити до перевантаження учнів та має гарантувати безпечні, нешкідливі та здорові умови здобуття освіти. Тому необхідно організувати оптимальний та безпечний навчально-виховний процес, не допустити підвищення хронічних захворювань опорно-рухового апарату, зору, що може бути пов’язане саме з тривалою роботою дітей з технічними засобами»,- зазначила фахівець.

Чинним є Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений МОЗУ, в якому прописані вимоги щодо безперервної роботи з технічними засобами навчання, а також вимоги взагалі до організації освітнього процесу.

Нещодавно набрав чинності наказ МОЗ України № 1371 «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України», а саме до організації освітнього процесу та роботи з технічними засобами навчання в умовах воєнного стану.

«Таким чином, в умовах воєнного стану для учнів, які, перебуваючи за кордоном, здобувають освіту у другу зміну, початок занять повинен бути не пізніше 16:00 години; для учнів 1-4 класів, які здобувають освіту перебуваючи за кордоном, допускається організація дистанційної форми навчання у другу зміну»,- розповіла головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

В умовах воєнного стану, безперервна тривалість навчальних занять при організації дистанційного навчання у синхронному форматі не повинна перевищувати для учнів:

  • 1-2 класів – 2 навчальні заняття по 30 хвилин або 3 – по 20 хвилин;
  •  3-4 класів – 2 навчальні заняття по 45 хвилин або 3 – по 30 хвилин, або 4 – по 20 хвилин;
  • 5-6 класів – 2 навчальні заняття по 45 хвилин або 3 – по 35 хвилин, або 4 – по 25 хвилин;
  • 7-9 класів – 2 навчальні заняття по 45 хвилин або 3 – по 40 хвилин, або 4 – по 30 хвилин, або 5 – по 25 хвилин;
  • 10-11 класів – 3 навчальні заняття по 45 хвилин або 4 – по 35 хвилин, або 5 – по 30 хвилин, або 6 – по 25 хвилин.

Маргарита Малишева проінформувала, що медичними протипоказаннями до занять учнів з персональною комп’ютерною технікою є: аномалія рефракції, некорегована міопія або гіперметропія, некорегована косоокість, епілепсія.

Наостанок фахівець акцентувала на необхідності дотримання заходів профілактики під час дистанційного навчання.

«Протягом навчального заняття, після роботи з комп’ютерною технікою обов’язково повинні виконуватися комплекси вправ для профілактики зорової та статичної втоми. Комплекси вправ з рухової активності та комплекс вправ гімнастики для очей наведені у додатку 3 до цього Санітарного регламенту»,- сказала головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook