Підготовка до опалювального сезону: робота газовиків у військовий час, підготовка газових мереж до роботи в осінньо-зимовий період

Вчора, 3 жовтня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Підготовка до опалювального сезону: робота газовиків у військовий час, підготовка газових мереж до роботи в осінньо-зимовий період та що треба знати споживачам».

У прес-конференції взяли участь:

  • Провідний інженер Служби експлуатації систем газопостачання АТ «Дніпропетровськгаз» Марина Терентьєва;
  • Начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін;
  • Начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпропетровськгаз» Євгенія Лапко.

Газорозподільні компанії області АТ «Дніпропетровськгаз» та АТ «Дніпрогаз» – підприємства критичної інфраструктури, які з першого дня війни не припиняли своєї роботи. Усі служби працюють 24/7 у посиленому режимі, продовжують відновлювати газопроводи і споруди на них після ворожих обстрілів, виконувати критично важливу модернізацію системи газопостачання, а також всю необхідну роботу для забезпечення стабільного розподілу газу мешканцям нашої області. 

Як зазначила провідний інженер Служби експлуатації систем газопостачання АТ «Дніпропетровськгаз» Марина Терентьєва, сьогодні одне з головних завдань компанії – це підготовка газових мереж Дніпропетровщини до початку опалювального сезону задля безперебійної доставки газу для більш ніж 604 тисяч споживачів.

«На сьогодні спеціалісти Дніпропетровськгазу вже обстежили понад 11 тис км газопроводів, виявили та ліквідували майже 12 тис витоків газу на надземних та підземних газових мережах. До початку опалювального сезону виконано критично важливу модернізацію газових мереж області, під час якої встановлено 75 нових сучасних шафових газорегуляторних пункти виробництва RGC Production, реконструйовано і замінено 1,5 км газопроводів», - говорить провідний інженер Служби експлуатації систем газопостачання АТ «Дніпропетровськгаз» Марина Терентьєва.

Крім того, фахівці Дніпропетровськгазу здійснили капітальний ремонт 27 установок катодного захисту підземних газопроводів від корозії, відновили близько 2х кілометрів ізоляційного покриття підземних газопроводів, пофарбували 85 км надземних газопроводів, виконали 60 замін запірної арматури на мережах і відремонтували близько 200 газових колодязів.

Роботи з підтримання системи газопостачання в належному технічному стані виконуються в дуже складних умовах. Цей комплекс робіт виконується за рахунок коштів тарифу за розподіл природного газу. Тому, Дніпропетровськгаз звертається до клієнтів з проханням своєчасно розраховуватися за спожиті послуги.

Газовики нагадали про ряд заходів, які повинні виконати самі споживачі перед початком опалювального сезону, адже згідно з чинним законодавством, відповідальність за технічний стан та утримання газових приладів в оселях і безпечне їх використання покладено на власників житла, квартиронаймачів, мешканців, осіб, які використовують природний газ.

«Зараз час для утеплення приміщень, перевірки опалювального обладнання та димвентканалів, за необхідності щось відремонтувати чи замінити. Варто пам’ятати, що під час роботи газового приладу в помешканні повинна бути хороша вентиляція кухні і обов’язково завжди відкриті кватирки», - наголосила провідний інженер Служби експлуатації систем газопостачання АТ «Дніпропетровськгаз» Марина Терентьєва.

Що саме маємо зробити до приходу холодів:

  1. Перевірити технічний стан автоматики газового обладнання. Для цього необхідно залучити спеціалізовані організації, які мають відповідні дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки. Варто звернути увагу, що забороняється користуватися газовими приладами з несправною автоматикою безпеки, або навіть за її відсутності. Такі газові прилади підлягають відключенню від системи газопостачання.
  2. Звернутися до спеціалістів для перевірки стану та за необхідністю ремонту димових та вентиляційних каналів. Отримати відповідний акт про це, у разі потреби зробити чищення димоходів від сажі та сміття.
  3. Пофарбувати надземні газопроводи, щоб захистити їх від корозії.
  4. Підрізати гілки дерев в охоронній зоні газопроводу, аби уникнути пошкоджень, а також гілки над димарями, щоб запобігти порушення тяги.
  5. Утеплити димоходи, щоб уникнути накопичення конденсату. Для цього димохід огорнути спеціальним матеріалом та, за бажанням, оздобити металевим листом чи плівкою.

Крім того, газовики області запропонували ряд заходів для економії сімейного бюджету. 

«Заміна застарілого газового обладнання на нове - суттєво зменшить витрати на газ у майбутньому. В разі, якщо такої матеріальної можливості у клієнтів немає, радимо обов’язково провести технічне обслуговування вашого газового обладнання. Адже це є запорукою безпеки під час використання газу в побуті, а також підвищить ККД вашого приладу. Також рекомендуємо утеплити стіни приміщення, підлогу та перекриття на горищі. Використовуйте газ для індивідуального опалення лише коли температура повітря в приміщенні нижча за комфортну», - зазначила провідний інженер Служби експлуатації систем газопостачання АТ «Дніпропетровськгаз» Марина Терентьєва.

Газовики нагадали, що не слід нехтувати заходами безпеки під час використання газу в побуті, не слід використовувати газові прилади не за призначенням. 

«Якщо ви відчули запах газу у вашому помешканні чи у під’їзді багатоквартирного будинку - негайно телефонуйте до АДС за телефоном 104, - резюмувала провідний інженер Служби експлуатації систем газопостачання АТ «Дніпропетровськгаз» Марина Терентьєва.

Нині усі оператори ГРМ, у тому числі АТ «Дніпропетровськгаз», активно готуються до початку опалювального сезону, а це колосальна робота з перевірки, ремонтів та модернізації газових мереж задля стабільного та безпечного розподілу газу клієнтам. На жаль, поширення у деяких ЗМІ недостовірної інформації щодо припинення діяльності газорозподільних компаній, може дестабілізувати ситуацію в суспільстві та негативно вплинути на роботу операторів ГРМ. У зв’язку з цим, представники АТ «Дніпропетровськгаз» нагадали про основні функції та права компанії.

«АТ «Дніпропетровськгаз» є єдиною компанією, яка забезпечує стабільність газопостачання для 604 тисяч споживачів Дніпропетровщини (крім м. Дніпро та м. Кривий Ріг). Наша компанія критичної інфраструктури має штат 4 тисячі професійних працівників. Досвід компанії складає більше 60 років. Ми забезпечуємо роботу служб АДС, служб ГРП/ШГРП, ЕХЗ, КПО, ГЕМ та гарантуємо споживачам доступ до газу 24/7, підтримуючи роботу газорозподільної системи на території ліцензованої діяльності. Зазначу, що тільки АТ «Дніпропетровськгаз» відповідає за баланс газу в Дніпропетровській області. Для цього компанія має розгалужену систему приладів обліку та обробки показань лічильників. Тому тільки Оператори ГРМ, яким є Дніпропетровськгаз, відповідно до Кодексу ГРМ, можуть приймати показання лічильників від споживачів. Всі дані про обсяги споживання, які надходять до Оператора ГРМ, передаються на єдину інформаційну платформу Оператора ГТС», - наголосила начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпропетровськгаз» Євгенія Лапко.

Представниця компанії також додала, що працівники АТ «Дніпропетровськгаз» здійснюють поточні ремонти для підготовки системи до осінньо-зимового періоду та модернізують систему в рамках затверджених інвестпрограм, проводять повірку та заміну лічильників для точності обліку споживання газу, а також виїздять на виклики у разі аварії. 

«На південних межах Дніпропетровської області, де тривають постійні ворожі обстріли, саме газовики нашої компанії виконують усі необхідні роботи задля відновлення газопостачання та ремонту пошкоджених газопроводів. За цей комплекс робіт Оператор ГРМ отримує від споживачів плату відповідно до тарифу на розподіл газу, визначеного НКРЕКП», - зауважила начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпропетровськгаз» Євгенія Лапко.

Газовики нагадали також і про рівень розрахунків клієнтами компанії. Відтак, рівень оплат серед населення Дніпропетровщини (крім м. Дніпро та м. Кривий Ріг) становить - 93%. Заборгованість за надані послуги розподілу газу мають майже 303 тисячі клієнтів. 

«Ми дякуємо усім споживачам за відповідальність у питанні розрахунків за надані послуги. І просимо тих, хто ще не розрахувався за раніше отримані послуги з доставки блакитного палива - зробити це», - підсумувала начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпропетровськгаз» Євгенія Лапко.

Нагадаємо, 19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2479. Ним було внесено зміни до статті 40 Закону «Про ринок природного газу». Цими змінами було обумовлено порядок розщеплення грошей із спеціального рахунку газорозподільної компанії. Начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін розказав детальніше про це.

«Причиною внесення змін до Порядку розрахунків є введення на ринку газу нових гравців – Постачальника зі спеціальними обов'язками та Постачальника останньої надії. Запевняю, що ці зміни не несуть жодних ризиків для нормального функціонування Операторів ГРМ. У ЗМІ відбулось поширення недостовірної інформації щодо нібито припинення діяльності газорозподільних компаній. Такі дії некомпетентні журналістські матеріали можуть дестабілізувати ситуацію в суспільстві та негативно вплинути на роботу операторів ГРМ. Саме тому хочу підкреслити, що подібні публікації не відповідають дійсності, - зазначив фахівець.

Змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРМ також можуть отримувати Постачальник із спеціальними обов'язками та Постачальник «Останньої надії». До внесення цих змін кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи.

«Нагадаю, що з листопада 2021 року оператор газотранспортної системи України перестав надавати послуги з балансування Операторам ГРМ. На зміну йому прийшла ГПК «Нафтогаз України», на яку уряд поклав виконання спеціальних зобов'язань. Тому внесення змін у вищезгадану статтю Закону України «Про ринок природного газу» є логічним кроком законодавців і це логічне продовження корегування нормативної бази, приведення її у відповідність до ЗУ «Про ринок природного газу» і це ніяким чином не впливає на сталу роботу Операторів ГРМ у нашому регіоні. Запропоновані зміни мають на меті привести у відповідність до Закону «Про ринок природного газу» порядок взаємодії суб’єктів ринку та не можуть вплинути на нормальне функціонування Операторів газорозподільних систем», - додав начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін.

Крім того, фахівець розповів про заходи, які АТ «Дніпрогаз» виконує на системі газопостачання Дніпра та Дніпровського району з метою безпроблемного проходження опалювального сезону 2022-2023 років. 

«АТ «Дніпрогаз» є єдиною компанією, яка забезпечує сталий та безаварійний розподіл для споживачів газу Дніпра та Дніпровського району. Це понад 400 тис побутових клієнтів та 3,7 тис юридичних осіб – промислових підприємств, бюджетних установ, об’єктів ТКЕ тощо. Дніпрогаз – це підприємство критичної інфраструктури. Кількість персоналу складає близько 1,5 тис досвідчених та кваліфікованих працівників. Нещодавно нашій компанії виповнилось 65 років, тож ми маємо багаторічний досвід у сфері газорозподілу і успішно продовжуємо працювати для наших клієнтів», - говорить начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін.

АТ «Дніпрогаз» в режимі 24/7 забезпечує повноцінне функціонування аварійно-диспетчерської служби «104», яка реагує на аварійні виклики. Так, з початку року аварійна служба «Дніпрогазу» опрацювала близько 12 тисяч викликів від дніпрян. Майже 75% заявок – через витоки блакитного палива.

Для сталої та надійної експлуатації газорозподільних мереж компанія АТ «Дніпрогаз» з початку року провела технічний огляд майже 7,9 тис об’єктів ГРП, ШГРП; технічне обслуговування 2570 запірних пристроїв у газових колодязях (ГК, КК); технічне обслуговування 770 об’єктів (ГРП, ШГРП); комплексне-приладове обстеження (технічне обстеження) 380 км підземних газопроводів 

Задля безперебійного та сталого проходження опалювального сезону АТ «Дніпрогаз» продовжує модернізувати газорозподільну систему міста. З цією метою встановлено 13 сучасних ШГРП українського виробництва із застосуванням регуляторів європейського зразку від наших італійських партнерів – компанії Pietro Fiorentini. Виконано ряд масштабних реконструкцій обладнання газових колодязів, капітальні ремонти 36 ШГРП та 4 ГРП. Капітально відремонтовано 12 станцій електрохімічного захисту газопроводів від корозії. Замінено майже 2 тис застарілих будинкових регуляторів тиску на нові сучасні виробництва Pietro Fiorentini. В компанії зазначають, що тільки Оператори ГРМ відповідають за баланс газу на своїй території ліцензійної діяльності. Так, з початку року з метою забезпечення комерційного обліку газу у Дніпрі встановлено майже 7,5 тис індивідуальних лічильників газу. 

«Зводити баланс газу, спожитого клієнтами усіх категорій наші компанії мають змогу завдяки розгалуженій системі приладів обліку та обробки показань лічильників. Тому тільки Оператори ГРМ можуть приймати показання приладів обліку у споживачів. Всі дані про обсяги споживання, які надходять до Оператора ГРМ, передаються на інформаційну платформу Оператора ГТС», - додав начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін.

В газорозподільних компаніях – АТ «Дніпрогаз» та АТ «Дніпропетровськгаз» нагадали також про необхідність своєчасної передачі показань, особливо за вересень. Адже, 30 вересня закінчився «газовий рік», проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Згідно з чинним законодавством щомісячний платіж за розподіл (доставку) газу розраховується на підставі обсягу газу, спожитого за минулий «газовий рік». 

«Якщо споживач газу з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня цього року заощадив газ та зменшив обсяги споживання, вже в наступному «газовому році» зменшиться і вартість плати за розподіл газу, адже вона розраховується індивідуально для кожного домогосподарства», - підсумував начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз» Микита Лучкін.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook