Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування продовжена

Сьогодні, 26 грудня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування продовжена».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальниця Правобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Інна Тихоненко.

Законом України від 15.08.2022 №2516-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільненя від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки України» внесено зміни до Податкового кодексу України щодо продовження кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування до 1 березня 2023 року. Про це у ході онлайн-конференції розповіла начальниця Правобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Інна Тихоненко.

Спеціальному декларуванню підлягають будь-які активи фізичної особи, які були одержані за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори до 01.01.2021.

«Одноразове добровільне декларування передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування.

Хочеться зазначити, що оскільки умова «до 01 січня 2021 року» застосовується виключно до доходів з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то фізична особа, яка здійснила придбання будь-якого активу після 01.01.2021 за рахунок зазначених доходів, може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням за умови дотримання інших вимог, визначених Податковим кодексом України»,- повідомила Інна Тихоненко.

Фахівчиня зазначила, що скористуватися добровільним декларуванням можуть: фізичні особи – резиденти, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на дату нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків.

Заборонено подавати декларацію:

  • неповнолітнім та недієздатним особам;
  • особам, до яких застосовані спеціальні економічні та інші заходи (санкції);
  • особам, які за будь-який період, починаючи з 01 січня 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції, передбачені пунктом 37 частини 1 статті 1 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

До таких осіб, зокрема відносяться:

1. Президент України, Прем’єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України та їх заступники;

2. народні депутати України;

3. особи, які займають найвищі керівні посади у державних органах (Генеральний прокурор України, Голова та члени Правління Національного банку України, Головнокомандувач Збройних Сил України тощо);

4. надзвичайні і повноважні посли;

5. державні службовці, посади яких належать до категорії "А";

6. члени керівних органів політичних партій.

Об’єкти одноразового (спеціального) добровільного декларування:

  • валютні цінності;
  • нерухоме майно;
  • рухоме майно;
  • цінні папери та корпоративні права;
  • грошові активи.

При цьому, у разі декларування коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах декларант до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації має розмістити їх на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

«Слід зазначити, що звичайно для громадян, які отримують доходи, стандартні ставки оподаткування становлять: 18% - податок з доходів фізичних осіб; 1,5% - військовий збір;

В рамках податкової амністії ставки збору доходів значно нижчі від звичайної, а саме: 2,5 % - ставка збору у разі придбання державних облігацій з терміном обігу понад 365 днів; 5 % - ставка збору для валютних цінностей, банківських металів, рухомого та нерухомого майна, розміщених на території України; 9 % - ставка збору для валютних цінностей, розміщених за межами України»,- проінформувала начальниця Правобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Інна Тихоненко.

Експерт доповнила, що ще одним принциповим моментом одноразового добровільного декларування доходів є те, що податкова служба не перевіряє джерело походження доходів.

«Податкова служба не має права вимагати ніяких додаткових документів. Крім камеральної перевірки декларації на наявність логічних та арифметичних помилок ніяких інших перевірок поданої звітності податкова служба не проводить.

При цьому, до декларанта, який сплатив у повному обсязі та у визначені строки суму одноразового збору не можуть застосовуватись заходи забезпечення кримінального провадження у зв’язку з придбанням, створенням, одержанням, використанням зазначених в одноразовій декларації активів за будь-який період до 01 січня 2021 року»,- пояснила спеціалістка.

Для зручності декларантів декларація подається до податкової служби виключно в електронному вигляді через електронний кабінет платника податків. У добровільній декларації не треба вказувати інформацію про джерела одержання/набуття об’єктів декларування.

Декларант може додати до одноразової (спеціальної) добровільної декларації відповідні документи або належним чином засвідчені їх копії, що підтверджують вартість об’єктів декларування, які знаходяться (зареєстровані) на території України.

Декларант зобов’язаний документально підтвердити вартість об’єктів декларування шляхом додання до одноразової (спеціальної) добровільної декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі якщо такі об’єкти знаходяться (зареєстровані) за межами України.

Після отримання від платника одноразової декларації у приватній частині Електронного кабінету платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум за відповідною територією із зазначенням згенерованого QR-коду.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкриватиметься мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати платежу.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом:

1. протягом 30 календарних днів з дати подання декларації;

2. трьома рівними частинами:

  • першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;
  • другого платежу - до 1 листопада 2023 року;
  • третього платежу - до 1 листопада 2024 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору.

У разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації після 31 серпня 2022 року:

  • першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;
  • другого платежу - до 1 травня 2024 року;
  • третього платежу - до 1 травня 2025 року.

При цьому порядок вибору порядку сплати збору зазначається декларантом самостійно у декларації.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook