Закон України 1914: зміни з акцизного податку

Сьогодні, 18 жовтня , у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Закон України 1914: зміни з акцизного податку».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник відділу адміністрування акцизного податку управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Вишньовка. 

Платниками акцизного податку Дніпропетровської області за 9 місяців 2022 року до державного та місцевих бюджетів сплачено 568,3 млн.грн акцизного податку, у тому числі:

  • акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів 81,7 млн.грн;
  • акцизного податку з ввезених в Україну підакцизних товарів 69,7 млн.грн;
  • акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів 416,9 млн.грн.

«З 1 травня 2022 року набрав чинності Закон України № 2218-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», згідно з п. 3 розділу ІІ Прикінцевих положень якого змінено дату введення в дію змін до Бюджетного кодексу України щодо впровадження в дію порядку зарахування до місцевих бюджетів 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачується їх імпортерами й виробниками, – перенесено на 1 травня 2022 року, замість 1 січня 2023 року»,- повідомила Ольга Вишньовка.

Із внесенням змін до Бюджетного кодексу України з 01.05.2022 набули чинності норми Закону України № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» щодо перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати 5 % акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачувався СГ роздрібної торгівлі.

«Водночас суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі до кінця 2022 року залишаються у порядку та на умовах, що діяли до 1 квітня 2022 року, платниками 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 1 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року»,- сказала начальник відділу адміністрування акцизного податку управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Вишньовка.

Враховуючи зазначене, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі:

  • з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах – сплачується виробниками та імпортерами при їх реалізації, починаючи з 01 травня 2022 року;
  • тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 1 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року, тимчасово, до 1 січня 2023 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 1 квітня 2022 року та сплачується суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі з обсягів реалізованих підакцизних товарів. Тобто останній звітний період за який сплачується грудень 2022 року.

Рішенням Уряду затверджено новий механізм розподілу акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування (постанова Кабінету Міністрів України від 03.05.2022 № 515 «Деякі питання зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах»). Такі зміни запроваджені у зв’язку з новаціями у справлянні цього податку, передбачені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914.

«Принцип цього механізму полягає в тому, що акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів розподіляється між бюджетами місцевого самоврядування за частками, які визначаються ДПС щомісяця пропорційно до обсягів вартості реалізованої суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнової продукції на відповідній території за останній (податковий) звітний місяць з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій, у тому числі програмних»,- зазначила фахівець.

Отже, пояснила спеціаліст, обсяг зарахованого до відповідного бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів буде залежати від актуальності адрес господарських об’єктів, на які зареєстровані РРО, у т. ч. ПРРО, та повноти відображення обов’язкових реквізитів у відповідних графах розрахункових документів, зокрема, кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД.

«Станом на 01.10.2022 року до місцевих бюджетів зараховано 248,0 млн.грн. акцизного податку»,- резюмувала начальник відділу адміністрування акцизного податку управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook