Начальник Регіонального сервісного центру МВС Дніпропетровщини анонсував впровадження нових послуг, які незабаром будуть доступні для жителей регіону

Начальник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області Вячеслав Білявський розповів ІА «Мост Дніпро» про новації для автомобілістів, поділився статистикою про послуги, які надавались у 2022 році та анонсував впровадження нових.

«Новий календарний рік — це привід оглянутись на рік попередній та підбити підсумки. 2022 був роком випробувань. Ми працювали для вас в умовах повітряних тривог та відключень електропостачання. Ми тримали свій тиловий фронт та були поруч, щоб громадяни мали змогу отримувати якісний державний сервіс. Всі 9 територіальних сервісних центрів МВС Дніпропетровщини працювали та продовжують працювати. Ми майже не зупинялись. На жаль через небезпеку для громадян ТСЦ МВС 1245, який знаходився у місті Нікополь, вимушений був тимчасово змінити адресу, наразі він надає послуги у місті Покров. Всі центри працюють за принципом екстериторіальності з вівторка по суботу, без перерви на обід», - розповів Вячеслав Білявський.

Він проінформував, що сервісні центри МВС Дніпропетровщини за цей важкий рік:

  • зареєстрували та перереєстрували майже 130 тисяч автомобілів, з них 2114 – електромобілі;
  • прийняли 123 тисячі теоретичних та практичний іспитів;
  • видали більш 84,5 тисяч посвідчень водія, з них 5196 після втрати або викрадення, автомобільну родину поповнили 28 250 водіїв-початківців;
  • видано 379 міжнародних посвідчень водія;
  • видали 1708 свідоцтв про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі;
  • видано 63 свідоцтва уповноваженного з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів автомобільними дорогами.

Вячеслав Білявський повідомив, що з 14 грудня набрала чинності Постанова Кабінету міністрів України №1019 , якою внесено зміни в процедуру реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. Однією з таких змін є виокремлення процесу експертного дослідження та розширено перелік послуг для отримання яких непотрібно здійснювати дослідження транспортного засобу.

Раніше при продажу авто було так: власник і покупець звертались до адміністратора сервісного центру МВС, потім до Експертної служби МВС і потім знову до адміністратора сервісного центру МВС. Тепер власник транспортного засобу повинен спочатку звернутись до працівників експертної служби для проведення огляду транспортного засобу та отримати висновок експертного дослідження, який є чинний протягом 10 днів і потім вже може подавати документи для реєстрації/перереєстрації до будь-якого сервісного центру МВС, незалежно від місця мешкання власника, попередньої реєстрації або проведення дослідження транспортного засобу. Тепер є можливість отримати експертне дослідження в одному місці, а адміністративну послугу — в іншому: або в сервісному центрі МВС в іншому регіоні, або в ЦНАПі. Тобто, отримання послуги з перереєстрації транспортного засобу стає більш гнучким.

Завдяки виокремленню дослідження Експертної служби МВС вже незабаром можливо буде перереєстровувати транспортні засоби онлайн, тобто сформувати заяву на перереєстрацію та укласти договір купівлі-продажу самостійно за допомогою двох смартфонів чи комп'ютерів — власника та покупця. 

«Реалії свідчать, що онлайн сервіси поступово витісняють старі алгоритми надання послуг. Ми прагнемо надавати громадянам можливість отримати якісний державний сервіс зручно, «не виходячи з дому» та не витрачаючи зайвий час на візит до держустанов»,— зазначив Вячеслав Білявський.

 «Транспортний засіб обов’язково досліджується під час купівлі-продажу. Також обов’язковим є таке дослідження, коли ввозиться вживане авто з-за кордону. Це два найчастіші випадки реєстраційних дій, коли потрібно проходити дослідження», - додав він.

Експертний висновок залишається обов’язковим при таких реєстраційних діях:

  • перереєстрація з одного власника на іншого;
  • реєстрація вживаного ввезеного з-за кордону транспортного засобу;
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, якщо воно було видане до 1 вересня 2019 року;
  • перереєстрація після успадкування транспортного засобу, якщо його свідоцтво попередньому власнику було видане до 1 вересня 2019 року.

«Чому саме 1 вересня 2019 року? Саме від цієї дати Експертна служба МВС почала долучати до бази даних про кожен оглянутий або досліджений транспортний засіб фотографії цього транспортного засобу. Відтепер результати експертного дослідження разом з фотоілюстраціями вносяться до Єдиного державного реєстру транспортних засобів і зберігатимуться в ньому весь цикл «життя» транспортного засобу», - пояснив спікер.

Вартість послуг сервісних центрів при реєстрації чи перереєстрації не змінилась. Він нагадав, що на сайті Регіонального сервісного центру МВС є онлайн калькулятор. Сервіс прорахує не лише скільки обійдеться реєстраційна послуга в сервісному центрі МВС для будь-якого типу транспортного засобу, а й, які саме податки, збори та в якому розмірі треба сплачувати у кожному конкретному випадку.

Також користується популярністю онлайн-сервіс перевірки наявності номерних знаків, який дозволяє побачити всі вільні номерні знаки для авто у певному регіоні України. Пошук номерних знаків доступний у різних категоріях транспортних засобів, він дозволяє обрати для себе бажану комбінацію цифр, які на час реєстрації є в наявності у відповідному сервісному центрі МВС.

У 2022 році сервісні центри МВС відновили роботу Електронного кабінету водія, вже доступні ряд найзатребуваніших онлайн послуг. Зокрема призначення належного користувача — шеринг авто, цю послугу можливо отримати також в Дії. Також можливо зручно подати онлайн заявку на обмін посвідчення водія, а потім позачергово отримати документ у обраному ТСЦ МВС або у відділенні Укрпошти.

Нещодавно стала доступною онлайн-послуга продовження терміну відповідального зберігання номерного знака в сервісному центрі МВС. Ця послуга для тих, хто хоче перезакріпити номерні знаки на свій інший транспортний засіб або за автівкою іншого з подружжя, дітей або батьків. Також, слід зазначити, на час дії воєнного стану в Україні знищення номерних знаків, які перебувають на платному зберіганні не проводиться. Це означає, сервісні центри МВС продовжують зберігати такі номерні знаки до моменту звернення власника або до скасування правового режиму воєнного стану. Наразі на Дніпропетровщині у сервісних центрах МВС на зберіганні знаходиться майже 5 тисяч номерних знаків, які очікують своїх власників.

Начальник Регіонального сервісного центру МВС нагадав, що улітку 2022 року також змінився алгоритм отримання посвідчення водія. На першому етапі обираєте акредитований навчальний заклад та проходите теоретичний курс навчання. Складаєте успішно іспит у сервісному центрі МВС. Для підготовки до іспиту у нас на сайті є безкоштовний онлайн тренажер. Потім переходите до наступного етапу – практичної підготовки. Опановуєте водійські навички, складаєте внутрішній іспит в автошколі, отримуєте свідоцтво та звертаєтеся до сервісного центру МВС, складаєте практичний іспит та отримуєте своє перше посвідчення водія.

У 2023 рік дивимось з надією і вірою у Перемогу. Плануємо розширити кількість послуг сервісних центрів МВС, які можливо отримати онлайн. У найближчому майбутньому доступними стануть замовлення індивідуальних номерних знаків через Електронний кабінет водія та перереєстрація транспортних засобів з підписанням договору купівлі-продажу через Дію.

Відповіді на поширені питання та новини сервісних центрів МВС можна знайти на сайті https://dnp.hsc.gov.ua/.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook