ГоловнаCуспільство

У 2020 році заборгованість за газ у Дніпрі досягла критичного значення

Борги за газ цього року досягли рекордних показників. Загалом по країні напередодні опалювального періоду вони становлять 114 млрд. грн. І більша частина цієї суми припадає на тепловиків. В Дніпрі підприємства ТКЕ заборгували за газ більше 2,4 млрд. грн, повідомляє видання «Наше місто».

Проблеми «тепловиків» довгий час ігнорувались – тому їх тарифи менше собівартості виробництва та доставки тепла та гарячої води. Через збиткові тарифи у ТКЕ виникли борги за використаний газ та його доставку. І це створили великі ризики припинення газопостачання у наступаючому опалювальному сезоні. Заборгованість комунальних теплопостачальних підприємств Дніпра перед НАК «Нафтогаз України» на початок серпня складає майже 2,4 млрд. грн. Це рекордна сума боргів, тому є реальна загроза зупинки теплової та газової інфраструктури міста.

Існуючий борговий тягар – це реальна загроза тепловикам залишитись в опалювальний сезон без газу, а споживачам – без тепла. Підприємствам ТКЕ зв’язують руки борги перед «Нафтогазом», що більшою мірою пов’язані із різницею у тарифах, яка виникла в результаті довготривалого процесу перегляду тарифів. Наразі тепловики не мають фінансової спроможності належним чином підготуватися до зими. Через це без тепла опиняться сотні шкіл, дитячих садків та безліч лікарень міста.

Такі колосальні борги за газ утворилися внаслідок помилок і маніпуляцій центральної влади. Схема постачань газу побудована так, що на газовому ринку боргують всі – крім однієї компанії – все добре у монополіста газового ринку НАК «Нафтогаз України». Менеджери цієї компанії звітують про її мільярдні прибутки, роздуті за рахунок штучних боргів – для того, щоб виписувати собі мільярдні премії. Такі дуті прибутки утворюються за рахунок боргів простих людей та всіх інших учасників ринку, в першу чергу підприємств ТКЕ.

Крім того, попередні уряди маніпулювали нормами споживання газу, занижуючи їх. Тому спритники почали відмовлятися від лічильників та споживати частину газу безкоштовно. Тепер за це мають платити всі споживачі.

Якщо штучні борги минулих періодів виставлять в рахунках для 13 мільйонів родин споживачів газу – то на кожну родину припаде по 10 тисяч додаткових платежів. Це стане даниною на адресу єдиної газової монополії. Керівники цієї монополії знову отримають премії – кожна з яких дорівнює бюджету середнього українського міста, який дозволяє утримувати теплокомуненерго для тепла в школах та лікарнях.

 Для вирішення цього питання було подано на розгляд законопроект 3800-1 щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу. Він передбачає списання боргів за газ по всьому ланцюжку постачання газу — від свердловини до споживача. Схвалення цього закону є справедливим рішенням, яке не вдарить по гаманцю жителів міста, і не торкнеться ні місцевого, ні державного бюджету.

Схожу модель прийняли для оздоровлення ринку електроенергетики та збереження цін на електрику на діючому рівні. Для цього в липні Верховна Рада приняла рішення списати борги на суму 30 млрд грн.

Аналогічне рішення ВР по відношенню до ринку газу не потребує коштів з держбюджету, та стабілізує ТКЕ для сталого проходження опалювального сезону без різкого зростання тарифів та цін.

Списання заборгованості підприємствам ТКЕ дозволить їм підготуватись та пройти зиму, разом із цим вони підвищать рівень платежів до бюджетів. Надалі вони зможуть вже нормально та вчасно робити ремонти та модернізацію для підготовки до опалювального періоду.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook