ГоловнаCуспільство

Органи виконавчої влади в Україні повинні змінити свій системний підхід до реагування на збір ДІВ, - Петро Захарченко

Органи виконавчої влади в Україні повинні змінити свій системний підхід до реагування на збір ДІВ, - Петро Захарченко

18 вересня відбувся круглий стіл «Джерела іонізуючого випромінювання поза регулюючого контролю. Як стимулювати збір ДІВ і підвищити радіаційну безпеку в регіоні», організований ГС «Чорнобильський інститут досліджень і розвитку» в рамках інформаційної кампанії «КРОК до безпеки».

Головний спеціаліст, державний інспектор відділу безпеки ДІВ Державна інспекції ядерного регулювання Петро Захарченко повідомив, що державні виконавчі органи апарату центральної та місцевої влади в Україні, в рамках програми амністії покинутих ДІВ, повинні змінити свій системний підхід до реагування на збір ДІВ.

Про це стало відомо під час круглого столу.

«Постанова Кабміну № 813 від 02.06.2003 «Про затвердження Порядку взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які здійснюють діяльність у сфері використання ядерної енергії, в разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу» потребує доопрацювання. На мою думку, наступним кроком в рамках програми амністії покинутих ДІВ повинно бути оповіщення відповідних виконавчих державних органів центрального апарату і місцевого самоврядування, щоб в подальшому надати їм конкретні пропозиції і вирішити питання щодо покинутих ДІВ. Вони повинні змінити свій системний підхід до реагування на збір ДІВ та інформування населення про радіаційну безпеку», - сказав Петро Захарченко.

Довідка: «КРОК до безпеки» - кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії – підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook