ГоловнаCуспільство

190 примірників унікальної книги про Голодомор 1932–1933 років у Дніпропетровській області передадуть у школи Дніпра

190 примірників унікальної книги про Голодомор 1932–1933 років у Дніпропетровській області передадуть у школи Дніпра

У Дніпрі презентували книгу «Голодомор – геноцид 1932–1933 рр. у Дніпропетровській області: масштаби і наслідки». За словами директорки комунального закладу «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради Лілії Богачевої, це унікальний збірник архівних матеріалів, створений для більшого розкриття тематики Голодомору у нашому регіоні. 190 примірників книги буде розповсюджено серед шкіл Дніпра як методичний матеріал. Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради.

«Ця книга є однією з перших збірок архівних матеріалів, добутих з різних джерел, які стосуються теми Голодомору саме у нашому регіоні. Її можуть використовувати вчителі історії у більшому розкритті цієї тематики. Однак потрібно також правильно читати документи, які наведені у книзі. Тому найближчим часом ми також розповсюджуватимемо у школах посібники щодо термінології часів Голодомору», – розповіла Лілія Богачева.

Унікальність і значущість книги підтверджує і доктор історичних наук, професор кафедри історії України ДНУ ім. Олеся Гончара Олександр Нікілєв, який написав рецензію до неї. 

«Це перша книга, яка показує систему тиску голодом на людей у нашому районі. Такого ще не видавали. Це директиви, звіти, листи, у яких відображалися тодішні події. Щодо школярів, то для них буде доцільним вивчати історію України, пропущену крізь серця нас – українців», – зауважив Олександр Нікілєв.

На презентацію було запрошено вчителів історії, які викладають у школах міста. 

«Для будь-якого вчителя мати такий матеріал – безцінно. Зібрані у книзі дані дають можливість обговорювати події та наслідки на основі реальних документів. Дуже важливим є регіональний аспект, адже у жодному підручнику ми не знайдемо матеріалів, які стосуються якоїсь конкретної області. На основі цієї книги вчитель може створювати не тільки звичайні уроки, а й практичні заняття, що є дуже важливим», – зауважила викладачка історії КЗО «СШ № 15» Наталія Власова.

Зі свого боку виконувачка обов’язків директора КУ «Центр професійного розвитку «Освітня траєкторія»» міської ради Тетяна Нікіфорова підсумувала: «Дуже доречним є те, що до участі у заході запросили вчителів історії. Адже саме вони мають донести школярам той біль і закарбувати у серцях пам'ять про цю трагедію та людей, що загинули. Молоде покоління має знати та розуміти, що голодомор існував, і що бодай найменше наближення до такого недопустиме».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook