ГоловнаCуспільство

Славнозвісна «дніпровська каракатиця»: земля під будівлею не перебуває в оренді

Під час брифінгу 13 серпня, начальник відділу захисту інтересів територіальної громади міста у кримінальних провадженнях управління представництва та захисту інтересів територіальної громади міста у судах загальної юрисдикції департаменту правового забезпечення ДМР Володимир Гуртовий повідомив, що у 2014 році рішенням Дніпровської міської ради земельну ділянку на вул. Плеханова, 13-Б (колишня вул. Плеханова, 15-Г) передали в оренду Добровольському О. С. на два роки. За цією адресою розташовано незавершений об’єкт будівництва, який дніпряни назвали «каракатицею».

У 2015 році право власності на цей багатоквартирний будинок перейшло до Прокоф’єва О. А. (загальна площа 1088,8 кв. м).

У 2016-му строк дії договору оренди було припинено. У грудні того ж року Добровольський О. С. звернувся із позовом до Дніпровської міськради про поновлення договору оренди землі. Бабушкінський районний суд міста Дніпропетровська задовольнив цей позов.

Проте у 2017 році Апеляційний суд Дніпропетровської області задовольнив апеляційну скаргу мерії Дніпра. У 2018-му Верховний Суд України залишив рішення Апеляційного суду без змін.

У тому ж 2018-му власник 1088,8 кв. м будівлі за адресою вул. Плеханова, 13-Б звернувся до міськради з клопотанням надати дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою та надання земельної ділянки в оренду на 49 років. Дніпровська міськрада у свою чергу зазначила, що розгляд клопотання неможливий через відсутність усіх дозвільних документів.

При цьому рішенням Бабушкінського районного суду від 12.12.2018 Дніпровську міську раду зобов’язали розглянути питання передання в оренду земельної ділянки Прокоф’єву О. А. У 2019-му Дніпровський апеляційний суд залишив це рішення без змін.

Проте вже у 2021-му Верховний Суд частково скасував рішення Дніпровського апеляційного суду та відправив на новий розгляд.

«Постановою Дніпровського апеляційного суду від 20.07.2021 апеляційну скаргу Дніпровської міської ради задоволено. Рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 12.12.2018 – скасовано. Також ухвалено нове, яким було відмовлено у задоволенні позовних вимог Прокоф’єва О. А.

Таким чином земельна ділянка під недобудовою по вул. Князя Володимира Великого, 13-Б (колишня вул. Плеханова, 15-Г) не перебуває в оренді», – зазначив Володимир Гуртовий.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook