ГоловнаCуспільство

Епідеміологічна ситуація в Дніпропетровській області: аналіз стану захворюваності та спалахів у 2023 році

За словами головного спеціаліста управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарити Малишевої, у поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

  • 3 випадки отруєння дикорослими грибами;
  • спалах сальмонельозу (постраждало 13 осіб, зокрема – 5 дітей);
  • спалах гострої кишкової інфекції (постраждало 4 дітей);
  • спалах гострої кишкової інфекції, постраждало 5 осіб.
  • 3 випадки ботулізму.

«Останній стався нещодавно через вживання в’яленої риби, придбаної у магазині з реалізації рибної продукції та пива. За результатами проведеного  епідрозслідування та інспектування у закладі ГУ Держпродспоживслужби області: рішення про вилучення з обігу харчового продукту, що став ймовірною причиною харчового отруєння; рішення про тимчасове припинення обігу харчового продукту; складено припис про усунення порушень вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів; з метою вжиття відповідних заходів реагування направлено запит до ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області, на підконтрольній території якого саме і знаходиться підприємство з виробництва рибної продукції, що ймовірно стала причиною захворювання на ботулізм»,- повідомила спеціалістка.

Станом на 30.08.2023 на території Дніпропетровської області епідемічні ускладнення, а саме спалахи гострих кишкових інфекцій, харчові та нехарчові отруєння, у зоні надзвичайної ситуації, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС, не зареєстровані.

«Спалахи інфекційних хвороб, випадки підозр на холеру в Дніпропетровській області не зареєстровані. Показники інфекційної захворюваності відповідають сезонним рівням та не перевищують середні показники»,- проінформувала Маргарита Малишева.

Також вона додала: «У 4-х  пробах прісної води водоймищ виділено холероподібний вібріон, який не викликає захворювання на холеру, але може бути причиною інших кишкових розладів (вода річки Дніпро у межах м.Дніпро; вода річки Кільчень у районі м.Підгороднє;  вода річки Ревун у районі смт Червоногригорівка Нікопольського району)».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook