ГоловнаCуспільство

Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС: заходи та моніторинг безпеки водопостачання в Дніпропетровській області

Держпродспоживслужба області продовжує здійснювати заходи з ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, зокрема у частині забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посилення контролю за станом водних об’єктів, продуктів харчування на території області, контролю якості та безпечності питної води на водопроводах з Каховського водосховища, у резервних джерелах водопостачання, у пунктах роздачі питної води тощо. Про це журналістам ІА «Мост-Дніпро» повідомила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

За словами Маргарити Малишевої, фахівці Головного управління знаходяться у постійній взаємодії з органами місцевого самоврядування, Національної поліції, постачальниками питної води та ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

У порядку щоденного моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню області за минулий тиждень досліджено 187 проб питної води:

  • за результатами мікробіологічних досліджень всі проби відповідають нормативам, збудники інфекційних захворювань не виявлялись;
  • за результатами фізико-хімічних досліджень 129 проб з відхиленням від нормативів: але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.

«Наразі питна вода за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками у м.Дніпрі та Дніпропетровській області залишається безпечною для споживання населенням»,- розповідає спеціалістка.

На територіях області, що постраждали унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, на разі тривають заходи із відновлення водопостачання населенню. У м.Кривому Розі застосовуються заходи щодо тимчасового обмеження рівня водоспоживання шляхом зниження тиску у системі централізованого водопостачання, водоподача здійснюється за графіком.

«У громадах Криворізького р-ну питання вирішується за рахунок підвезення води або забезпечення водопостачання за графіком. Нікополь та прилеглі населені пункти забезпечені централізованим водопостачанням. У Покровській територіальній громаді та Марганці централізована вода використовується лише для технічних потреб. Додатково у Марганці працює 71 пункт видачі води, також діють 8 свердловин»,- проінформувала Маргарита Малишева.

Спеціалістами ДПСС постійно здійснюється контроль за станом питного водопостачання, продовжується моніторинг санітарно-епідемічних вимог у пунктах видачі води, збір інформації щодо забезпечення мешканців громад питною водою.

«У Нікопольському районі облаштували 12 громадських колодязів та 21 артезіанську свердловину, щоб мешканці мали постійній доступ до води. Але, слід зазначити, що вода використовується тільки для технічних цілей, для питних потреб її вживати заборонено! Про що, неодноразово, інформується населення»,- акцентувала фахівчиня.

Також вона додала, що спеціалісти Держпродспоживслужби посили роз’яснювальну роботу серед населення Нікопольського району щодо ризиків вживання забрудненої води та правил облаштування й використання індивідуальних колодязів. А саме: до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування направлено 7 інформаційних листів для розміщення їх на офіційних сайтах громад.

На сьогоднішній день відновлено питне водопостачання міста Нікополь. Відновлено водопостачання міста Покров й міста Марганця, але там є питання щодо якісті води, вона наразі є технічною. Тривають роботи з відновлення водопостачання населених пунктів Томаківської та Мирівської громад.

До того, як все відновиться, люди отримують воду з пунктів видачі. На сьогодні продовжують функціонувати 125 пунктів видачі води, це і технічна, і питна вода. А також населення району отримує бутильовану питну воду.

Станом на 30.08.2023 фахівцями Нікопольського районного управління здійснено 39 моніторингових обстежень пунктів видачі води та проведено 35 роз’яснювальних бесід серед населення в місцях видачі води щодо безпечного споживання води.

«Окрім питного водопостачання, продовжується лабораторний контроль за водою відкритих водоймищ. За минулий тиждень лабораторіями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на території області проведено 35 досліджень води водоймищ на мікробіологічні показники, встановлено відхилення за індексом ЛКП у р. Дніпро та Кам’янському водосховищі (більш, як у 4 рази) та в р.Самара (перевищення від норми у 48 разів). За фізико-хімічними показниками проведено 65 досліджень води водоймищ, з яких (20,0%) не відповідали нормативам сухим залишком, хлоридами, сульфатами у воді р.Самара та річки Вовча в межах м. Павлоград. Інформація щодо результатів моніторингових досліджень води водоймищ у місцях масового відпочинку населення області надається до органів влади і місцевого самоврядування, Держпродспоживслужбу»,- резюмувала Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook