ГоловнаCуспільство

УСБУ у Дніпропетровській області: пiдсумки тижня

СБУ викрила парафіянина УПЦ МП у Дніпрі, який агітував за анексію та героїзував воєнні злочини РФ

СБУ у Дніпрі викрила діяльність прихильника УПЦ МП, спрямовану на антиукраїнську пропаганду та героїзацію воєнних злочинів російської армії. Викритий чоловік – непрацюючий мешканець Дніпра, прихожанин однієї з парафій УПЦ МП, який надавав церковникам послуги у виготовленні релігійної атрибутики.

За інформацією СБУ, ця особа виступала активним пропагандистом проросійських наративів та закликала підтримувати так звану «спеціальну воєнну операцію» РФ в Україні. В ході слідства встановлено, що до початку конфлікту чоловік відвідував анексований Крим, де накопичував інформаційні меседжі антиукраїнської пропаганди.

Крім цього, він також брав участь у акціях-маршах «безсмертний полк» та активно публікував деструктивний контент у соцмережі «Вконтакте». У своїх постах та коментарях він виражав підтримку військово-політичному керівництву РФ, закликав до змін меж території України, заперечував існування незалежної України та глорифікував військові злочини ворога.

Спецслужба провела обшуки та вилучила комп'ютерну техніку і мобільні телефони, які використовувалися цією особою у протиправній діяльності.

СБУ розкрила масштабну корупційну схему в одеській ВЛК: оголошено підозру всьому керівництву та ухилянтам

Головне управління внутрішньої безпеки СБУ спільно з Національною поліцією України ліквідувало масштабну схему ухилення від мобілізації в Одеській області.

У результаті комплексних заходів на оборудці викрито все керівництво однієї з районних військово-лікарських комісій, яке діяло у складі злочинної групи. За гроші посадовці «допомагали» військовозобов’язаним «відкосити» від призову на підставі фіктивних документів про непридатність до служби за станом здоров’я. Фігуранти виготовляли підроблені медичні висновки із «тяжкими діагнозами» для військовозобов'язаних, які обходили мобілізацію через цей шлях.

Протягом доби, організатори цієї схеми створили понад 20 фальшивих медичних довідок. Крім цього, для того, щоб «пропустити» ухилянтів з інших регіонів через місцеву ВЛК, посадовці виготовляли фіктивні документи, які засвідчували їх як внутрішньо переміщених осіб.

За такі «послуги», фігуранти схеми брали від 7 до 10 тисяч американських доларів, залежно від терміновості виконання «замовлення». Одержану підробку ухилянти використовували для зняття з військового обліку та подальшого незаконного виїзду за кордон.

Наразі голові та двом секретарям районної ВЛК оголошено підозру за рядом статей Кримінального кодексу України, включаючи службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Крім того, ще 5 осіб, які намагались скористатися цією схемою, також підозрюються в ухиленні від призову на військову службу.

Наразі вирішується питання про обрання для фігурантів запобіжного заходу, а розслідування триває з метою притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до «схеми».

Ігор Коломойський отримав нову підозру за матеріалами СБУ

Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс Генерального прокурора виявили нові факти злочинної діяльності власника великої фінансово-промислової групи Ігоря Коломойського. За матеріалами СБУ йому повідомлено про додаткову підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом).

За результатами розслідування встановлено, що протягом періоду з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 мільярдами гривень. Для цього він створив злочинне угруповання, до складу якого входили співробітники банку, в якому він був засновником та акціонером.

Члени цього угруповання систематично дозволяли Коломойському проводити фіктивні «внески готівки у касу банку», незважаючи на те, що жодні фактичні кошти на рахунках банку не надходили. За версією слідства, така «схема» дозволила Коломойському отримати 5,8 млрд грн, що на той час дорівнювало понад 700 мільйонам доларів США.

Після цього фейкові «внески» були перераховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами. Щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності.

Зараз проводиться досудове розслідування, спрямоване на встановлення всіх обставин цієї незаконної діяльності та притягнення винних осіб до відповідальності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook