ГоловнаCуспільство

Дніпровська філія «ГАЗМЕРЕЖІ» нагадує про важливість дотримання правил безпечної експлуатації газових приладів

У Дніпрі незабаром розпочнеться опалювальний сезон. Саме тому Дніпровська філія «ГАЗМЕРЕЖІ» акцентує увагу споживачів на необхідності дотримання правил безпечного використання газового обладнання у побуті.

Отруєння чадним газом є одним з критичних станів людини. Чадний газ не має запаху, тому отруєння ним може статися непомітно, а утворюється він всюди, де є процес горіння, за умови нестачі кисню. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ. Крім того, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, а через це небезпечні продукти горіння не виводимуться назовні і будуть накопичуватись у приміщенні.

Чадний газ (СО) небезпечний тим, що потрапляючи в кров, він сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму.

При вмісті 0,08% СО у вдихуваному повітрі людина відчуває головний біль і задуху. При підвищенні концентрації СО до 0,32% виникає параліч і втрата свідомості (смерть настає через 30 хвилин). Втрата свідомості супроводжується знесиленням, через яке людина навіть помітивши небезпеку, вже неспроможна врятуватись.

При концентрації вище 1,2% свідомість втрачається після 2-3 вдихів, і людина вмирає менш ніж через 3 хвилини.

Яких заходів безпеки потрібно дотримуватися, щоб не отруїтися чадним газом?

Уникнути нещасних випадків та аварійних ситуацій Вам допоможе дотримання наступних правил:

1. Тримайте відкритою кватирку (чи встановлюйте вікно на провітрювання) весь час при користуванні газовими приладами. Через щільно зачинені вікна у холодну погоду обмежується циркуляція свіжого повітря. Тож при роботі газових приладів у повітрі підвищується концентрація шкідливих продуктів згоряння.

2. Користуйтеся газовими приладами тільки за наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах (ДВК). Слідкуйте за технічним станом ДВК. Вони повинні бути цілими і незасміченими. За необхідності звертайтеся у спеціалізовану організацію для ремонту ДВК. У зимовий період, щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів, не рідше ніж раз на місяць оглядайте димові канали.

3. Не користуйтеся електровитяжкою (та взагалі її не встановлюйте!) у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють така витяжка та димохідний газовий прилад (котел, колонка), електровитяжка створює зворотну тягу, через що утворюваний у процесі горіння чадний газ не виводиться у димохід, а накопичується у приміщенні.

4. Не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Слідкуйте за кольором полум'я на пальниках – воно має бути синім або фіолетовим. Жовте полум'я - це ознака неповного згоряння газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.

5. Не користуйтесь газовими приладами не за призначенням. Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення. Експлуатуйте тільки справні газові прилади, у т.ч. зі справною автоматикою безпеки. Перевіряти тягу потрібно перед включенням і під час використання газових приладів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook