ГоловнаCуспільство

Шлях до здорового майбутнього: Україна запускає важливу Стратегію реформування шкільного харчування до 2027 року

27 жовтня 2023 року, Уряд України оголосив про прийняття важливого Розпорядження № 990-р, яке схвалює Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Затверджено також операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках.

Про особливості Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року, заходи з її реалізації, стратегічні та операційні цілі, а також про стан запровадження реформи шкільного харчування розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева під час пресконференції у ІА «Мост-Дніпро».

Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася в 2020 році, і за три роки вдалося створити ефективний механізм, який змінює підходи до харчування учнів. Технологічні карти страв для шкільного меню та кулінарні хаби, де кухарі-тренери проводять навчання, вже стали реальністю. Важливо зауважити, що реформа не зупинилася навіть під час пандемії та війни.

«Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці»,- зазначає Маргарита Малишева.

Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:

  • організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
  • відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
  • розвиток кадрового потенціалу;
  • впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

Нагадаємо, в Україні затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування у закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування у закладах освіти. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі.

За підтримки міжнародних партнерів триває створення кулінарних хабів у Київській, Одеській, Полтавській та Тернопільській областях, де навчаються кухарі-тренери, які згодом передаватимуть отримані знання і навички колегам у регіонах. 1000 кухарів уже пройшли навчання, ще 600 – планують зробити це до кінця року.

«Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у реформуванні шкільного харчування: зокрема у розробленні рекомендацій та нормативно-правових актів щодо організації харчування у закладах освіти на період воєнного стану, розширенні переліку страв і технологічних карток (рецептури) для харчування у закладах освіти, розробленні та погодженні примірного чотиритижневого сезонного меню тощо»,- резюмувала розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook