ГоловнаКультура

Стратегії безпеки для освітньої галузі України в умовах війни: державний нагляд та контроль Держпродспоживслужби

Освітня галузь України, як і всі сфери життя суспільства, зазнала серйозних змін в умовах війни. Безпекова ситуація учасників освітнього процесу є пріоритетним питанням зокрема й для Держпродспоживслужби під час здійснення державного нагляду та контролю.

Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева та Руслана Дорошенко взяли участь у нараді з керівниками органів управління освітою територіальних громад, закладів освіти Дніпропетровської обласної ради з питань підготовки до організованого початку 2023-2024 навчального року, яка відбулася на базі Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Також у нараді взяли участь представники обласного департаменту освіти і науки, ДСНС, Національної поліції та обласної профспілкової організації. Про це журналістам ІА «Мост-Дніпро» повідомила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Нарада була проведена за ініціативи департаменту освіти і науки під головуванням заступника начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Ірини Грицай.

До однієї з функцій Держпродспоживслужби належить забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Звісно, надто актуальним це питання постає в умовах воєнного стану.

Одне із завдань – це недопущення епідемічних ускладнень серед учасників освітнього процесу, тобто недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності в організованих колективах.

«Щорічно спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області при залученні беруть участь у комісійних обстеженнях закладів освіти з метою визначення їхнього стану готовності до роботи у новому навчальному році, зокрема відповідності санітарно-гігієнічним вимогам у частині улаштування, обладнання та утримання приміщень, наявності умов для дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів»,- розповіла Маргарита Малишева.

Вона проінформувала, що протягом 2022-2023 рр. спеціалістами ГУ Держпродспоживслужби області було проведено 1242 обстеження закладів освіти, зокрема у 283 були виявлені порушення у частині санітарного законодавства.

Особливістю роботи закладів освіти у 2022-2023 рр. стала необхідність облаштування найпростіших укриттів.

З метою приведення фонду захисних споруд цивільного захисту закладів освіти у готовність до використання за призначенням спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з початку липня 2022 року при залученні беруть участь у комісійних обстеженнях будівель (споруд, приміщень) для визначення їхньої можливості використання як найпростіших укриттів.

«З метою визначення придатності укриттів у закладах освіти області протягом 2022-2023 рр. спеціалістами Держпродспоживслуби області проведено 1315 обстежень, зокрема й повторно, у 70 % обстежених укриттів виявлено недоліки у частині санітарно-гігієнічних питань. Тому у межах своєї компетенції та повноважень під час таких обстежень спеціалісти Держпродспоживслужби надають консультативно-методичну допомогу керівникам закладів освіти щодо створення безпечних і здорових умов освітнього процесу, праці та відпочинку, а також вжиття інших заходів, спрямованих на запобігання захворюванням, отруєнням, травмам, забрудненню навколишнього середовища тощо»,- пояснила фахівчиня.

Основною передумовою для приймання закладу освіти до нового 2023-2024 навчального року є визначення форми організації освітнього процесу в умовах війни. Зокрема це формування оптимального режиму роботи з урахуванням наявності тимчасового укриття, організації харчування тощо.

Організація освітнього процесу не повинна призводити до перевантаження учнів (зокрема недопущення розвитку хронічних хвороб опорно-рухового апарату, органів зору, травлення тощо) і взагалі має забезпечувати безпечні, нешкідливі та здорові умови здобуття освіти.

Відповідно до санітарного законодавства, режими роботи та навчально-трудове навантаження для закладів освіти мають бути погоджені з територіальними органами Держпродспоживслужби після проведення гігієнічної оцінки.

Керівник закладу повинен забезпечити виконання вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який визначає медичні вимоги безпеки щодо освітнього середовища.

«У разі, якщо заклад працюватиме за змішаною або очною формами навчання, зокрема підтвердженням безпечної організації навчально-виховного процесу є проведення лабораторно-інструментальних досліджень факторів навколишнього середовища, які передбачені Санітарним регламентом»,- зазначила Маргарита Малишева.

Проте, основним дослідженням, що є обов’язковим для визначення можливості функціонування закладу, є проведення санітарно-мікробіологічних та фізико-хімічних досліджень води питної, яку передбачено використовувати у закладі для питного режиму, організації харчування та дотримання особистої гігієни учасників освітнього процесу.

Наразі чинне законодавство передбачає можливість застосування таких способів організації харчування як аутсорсинг та кейтеринг, звісно, за умови дотримання санітарних вимог.

«Цього року, враховуючи те, що заклади освіти мають підлаштовуватися під умови воєнного стану, урядом внесені зміни до Порядку з організації харчування у закладах освіти, а саме передбачено застосування таких моделей організації харчування як базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня, їхнє технологічне забезпечення та логістику. Нововведення дозволяють керівнику закладу освіти обрати оптимальний спосіб організації харчування для здобувачів освіти, враховуючи форму організації освітнього процесу»,- повідомляє спеціалістка.

Незалежно від способу організації харчування, з метою дотримання принципів планування та механізму організації харчування відповідно до постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету для здобувачів освіти дозволено використовувати після погодження з територіальними органами Держпродспоживслужби. Без такого погодження може використовуватися меню, що рекомендоване МОЗ.

«Нагадуємо, з метою попередження та недопущення епідускладнень у закладах освіти керівник закладу освіти повинен вживати заходи, спрямовані на запобігання захворюванням, отруєнням, травмам, забрудненню навколишнього середовища, збереження та зміцнення здоров`я дітей, їхнє гігієнічне виховання, безпечне перебування у закладі, організацію повноцінного харчування, здійснення належного медичного обслуговування, збалансованість режиму тощо»,- акцентувала головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook