ГоловнаКультура

Сучасні музеї Дніпра: де проводяться екскурсії

Музеї у Дніпрі продовжують працювати та проводити екскурсії. За словами начальниці Туристичного інформаційного центру Ольги Стасенко, війна внесла коррективи у різні галузі, зокрема й туристичну. З огляду на це, туристичну діяльність у Дніпрі було розпочато трохи пізніше, ніж зазвичай, а саме — наприкінці весни, передає прес-служба мерії.

«При плануванні і проведенні екскурсій містом побачили велику зацікавленість у музеях міста. Тому вирішили доповнювати їх відвідуванням сучасних музеїв, а саме Музею історії Дніпра та музейної кімнати ім. Вадима Сідура. Такі екскурсії вже відвідали близько 150 внутрішньо переміщених осіб. До речі, з огляду на такий попит, запустили новий проєкт «Галопом по музеях». Це 30-хвилинний екскурс по відповідним цікавим локаціям. Таким чином намагаємося розвивати музейну культуру серед містян та не лишень. Наприклад, учора у нас була група туристів зі Львова. Долучитися до наших екскурсій можна, зателефонувавши за номером: 067-602-60-90», — розповіла Ольга Стасенко. 

Після повномасштабного вторгнення ворога Музей історії Дніпра один із перших у місті відновив роботу. Вже з 1 квітня розпочався цикл заходів для переселенців, зокрема, це екскурсії, виставки, майстер-класи. За два місяці музей відвідало більше 600 внутрішньо переміщених осіб, і майже половина з них — діти. 

«Побачили великий соціальний попит на таке культурне дозвілля. Тому з 1 червня музей запрацював у цілком звичному форматі для усіх бажаючих. Розробили і провели низку заходів з напрямком на родинне відвідування. Це і безліч квестів. З огляду на популярність, плануємо розширювати цей напрямок роботи. Так, запрошуватимемо вже на вересневий сімейний уік-енд», — сказала директорка Музею історії Дніпра Олександра Бірюкова. 

Вона також зазначила: «Наш музей отримав грант від фонду «Ізоляція» за фінансової підтримки ЄС. Це був конкурс культурних проєктів, і нашу заявку підтримали. Тож зараз ми реалізовуємо цей грант в рамках проєкту «Музейна терапевтична платформа «Точка сходу». Він включає цикл заходів, а саме 18, передусім для переселенців. Це і майстер-класи, воркшопи, квести у музейних залах, а також на виїзних локаціях, де будуть історичні перформанси, зокрема, й на житлових масивах міста. Таким чином, плануємо ще більше згуртувати людей. Іще один напрямок нашої роботи — це вуличні екскурсії. Наприклад, нині триває наш цікавий проєкт "Тур сучасним Дніпром". Це екскурсія центральною частиною міста з відвідуванням Музею історії Дніпра, музейної кімнати ім. Вадима Сідура та бібліотеки ім. Джона Маккейна. Загалом плануємо розвивати й нові маршрути з цікавими локаціями». 

У місті також працює і музейна кімната ім. Вадима Сідура.

За словами мистецтвознавця Володимира Малікова, фахівці школи сучасного образотворчого мистецтва та дизайну ім. Вадима Сідура працюють над тим, аби повернути ім'я відомого скульптора, живописця, графіка, поета, письменника Вадима Сідура до історичного й культурного контексту міста.

«З 2017 року зняли документальні стрічки, видали альбоми, які ілюструють життєвий і творчий шлях скульптора. А також проводимо тематичні лекції, екскурсії до музейної кімнати ім. Вадима Сідура. Той наратив, який транслюємо у цьому просторі, він актуальний й нині. Дивлячись на творчість Сідура, кажемо, що це художник з військовим досвідом. Це митець, який у своїх творчих практиках найбільш повно відтворив трагедію війни. Дивлячись на його образотворчу пластику, цілком споглядаємо сьогоднішні реалії», — додав Володимир Маліков.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook