Нові правила для ФОП: як тепер мають працювати кур'єри в Україні

Сьогодні 28 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Нові правила для ФОП: як тепер мають працювати кур'єри в Україні».

У прес-конференції взяв участь:

  • Заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник.

З 1 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання фізичні особи платники єдиного податку II-IV груп повинні в своїй діяльності використовувати належним чином зареєстровану касову техніку. Про це повідомив заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник.

Таким чином, з початку 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання повинні належним чином використовувати зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому чи електронному вигляді.

Однак Роман зазначив, що таке нововведення не стосуватиметься платників єдиного податку I групи.

«До I групи платників податків відносяться суб’єкти господарювання з загальним обсягом доходу (167 мінімальних зарплат) в 2022 році це дорівнює 1 млн. 85 тис. грн. А також діяльність пов’язана з роздрібною торгівлею на ринках та надання побутових послуг населенню», - розповів він.

Є два типи касових апаратів:

  • звичайний класичний РРО, до якого вже всі звикли
  • програмний РРО – програма, яка завантажується на будь-який пристрій ( смартфон, планшет, комп’ютер або інший гаджет).

Роман повідомив, що суб’єкти господарювання в своїй роботі можуть самостійно обирати працювати з використанням класичного чи програмного РРО, залежно від потреб. Електроні чеки, в свою чергу, матимуть таку ж юридичну силу, як і паперові.

Зазначимо, що при використанні класичного РРО – суб’єкту господарювання необхідно його придбати за власний кошт та скласти договір на обслуговування з сервісним центром.

Програмний РРО не потребує вищезазначених витрат.

Роман Дудник проінформував, що перед початком використання касової техніки необхідно запрограмувати в РРО товар чи послуги, які будуть реалізовуватись на господарській одиниці.

«Форма чека РРО або ПРРО затверджена розділом II Положення про форму та зміст розрахункових документів Наказу МФУ №12 від 21.01.2016 (із змінами та доповненнями). Тому, дуже важливо, щоб в чеках касової техніки були зазначені усі реквізити передбачені даним Положенням», - повідомив він.

Відповідальність за видачу чека невстановленої форми така ж, як і за невикористання РРО або ПРРО, та з 2022 року дорівнює:

За вчинене порушення в перше 100% від проведеної розрахункової операції та 150% за вчинене порушення в друге.

Спеціаліст розповів, що РРО/ПРРО не застосовується у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи-підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі IВAN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов'язковим.

«У разі продажу товарів з повною передплатою на поточний рахунок продавця у форматі IВAN касова техніка незастосовується. В поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна тощо. У разі здійснення попередньої оплати з використанням платіжних карток така операція є розрахунковою і вимагає видачу фіскального чека, який може бути вкладений в поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на електрону пошту, мобільний телефон тощо).

У разі оформлення продажу товарів з післяплатою ( накладний платіж) необхідність застосування РРО/ПРРО залежить від умов договору між продавцем та перевізником. Обов’язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові для доставки покупцеві. У цьому випадку розрахунки здійснюються в місці отримання товару між покупцем і перевізником, який повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки», - сказав він.

Експерт зазначив, що у разі продажу товарів з розрахунком у місці доставки з використанням готівкових коштів чи платіжних карток, кур’єр продавця зобов’язаний оформити і видати покупцю фіскальний чек на повну суму розрахункової операції.

«Фіскальний чек може бути надано такими способами: шляхом відтворювання на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, просканувавши, який можна перевірити дійсність платежу. Також залишаються варіанти надсилання електронного розрахункового документа на наданий абонентський номер або електронну пошту», - роз’яснив він.

Роман резюмував, що за умови оплати покупцем коштів на поточний рахунок продавця (за реквізитами у форматі IВAN) РРО/ПРРО може не застосовуватись. Однак, при застосуванні різних способів оплати, наприклад, один платіж на поточний рахунок продавця за реквізитами у форматі IВAN, а інший – готівкою видача фіскального чека саме на розрахункову операцію є обов’язковою.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook