Вчасно задекларуйте свої доходи!

Сьогодні, 23 лютого, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Вчасно задекларуйте свої доходи!».

У прес-конференції взяв участь:

  • Начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський. 

З 1 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року і триватиме вона до 1 травня.

Володимир Малиновський повідомив, що з 1 січня 2023 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, яку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Нова форма декларації доповнена двома додатками:

Додаток Ф4 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна»;

Додаток МПЗ «Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь».

«За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку»,- проінформував начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Спеціаліст нагадав, що обов’язковому декларуванню підлягають:

  • доходи від продажу (обміну) рухомого майна. При цьому дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування);
  • доходи від продажу (обміну) нерухомого майна. При цьому дохід від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості, які перебували у власності більше трьох років, або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, які перебували у власності менше трьох років, може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання об’єкта нерухомості, розташованого на території України.
  • доходи у вигляді спадщини або подарунку від фізичної особи, що не є членом сім’ї І-го або ІІ-го ступеня споріднення.
  • іноземні доходи;
  • інвестиційні доходи, тобто доходи від продажу цінних паперів (акцій) та корпоративних прав;
  • дохід у вигляді анульованої банком частини боргу за кредитом;
  • дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції;
  • доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна іншій фізичній особі.

Терміни подання громадянами податкової декларації

«Громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, - подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2022 рік до 1 травня 2023 року»,- розповів податківець.

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2022 року, можуть подати декларацію протягом всього 2023 року.

Способи подання декларації

Податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації в один із таких способів:

  1. особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  2. надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;
  3. засобами електронного зв’язку в електронній формі. Для цього можна скористатися запровадженим новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника.

Щодо терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору

Фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 01 серпня 2023 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплатити задекларовані податкові зобов’язання до 10 травня 2023 року.

«Сподіваємося, що громадяни відповідально поставляться до вимог законодавства та своєчасно виконають свій конституційний обов'язок щодо декларування доходів, адже від цього залежить розвиток держави, її фінансова безпека та рівень соціального захисту!»,- резюмував начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook