Як отримати посвідчення водія та не потрапити на гачок шахраїв

Начальник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області Вячеслав Білявський розповів журналісту ІА «Мост Дніпро» про порядок отримання посвідчень водія та як не потрапити на гачок шахраїв, які «продають» фейкові водійські документи.

«Керування автівкою — справа відповідальна та вкрай серйозна, адже дорога, як живий організм, де знання правил дорожнього руху важливе, водійські навички — основа, а попередня підготовка - запорука збереженого життя. Проте декому не хочеться проходити курс підготовки, складати іспити, як це передбачено законодавством. Вони воліють отримати все та й одразу та віддають перевагу купівлі підробного посвідчення водія на сумнівних сайтах. І за це потім мають справу з поліцією», - розповів керівник регіонального сервісного центру МВС.

Він зазначив, що останнім часом чи не щодня на інформаційних ресурсах з’являються повідомлення про затримання горе-водіїв патрульною поліцією. Ситуація майже завжди типова. Правоохоронці зупиняють особу за порушення правил на дорозі чи створення аварійної ситуації й під час перевірки документів виявляють, що посвідчення водія схоже на підробне. У більшості випадків керманич зізнається, що документ придбав через Інтернет. Коли інспектори перевіряють водійське посвідчення за наявними базами даних, то переконуються, що під таким номером документа взагалі не існує, або він виданий на ім’я іншої особи.

«Що це означає? Зловмисники використовують дані реальних посвідчень водія, щоб створювати підробні документи. Як вони їх отримують — питання, на яке мають відповісти компетентні органи після розслідувань. Сервісні центри МВС у своїй роботі стикаються з виявленням підробних посвідчень водія, ми постійно застерігаємо на своїх інформаційних ресурсах про кримінальну відповідальність за купівлю фальшивих документів, закликаємо громадян вмикати пильність, не намагатися обійти закон, бо будь-яка підробка буде виявлена та вилучена. У результаті — відсутність документа і, як, кульмінація — справа у суді», - зазначив Вячеслав Білявський.

Також він застеріг, що існують фішингові сайти. Зовні вони схожі на офіційний вебресурс Головного сервісного центру МВС. Підроблені ресурси зловмисники «просувають» за допомогою реклами у соцмережах. Тож не раджу публікувати фото своїх посвідчень водія та інші документи у соціальних мережах, шахраї можуть використати персональні ваші дані. Важливо, аби не стати жертвою фішингу, не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями та не вводьте конфіденційні дані на підозрілих ресурсах. Уважно перевіряйте URL-адресу, адже будь-які неточності можуть означати, що ви потрапили на фішинговий сайт. Державні ресурси завжди мають домен «gov.ua». 

«На жаль, останнім часом почастішали випадки коли співробітники сервісних центрів стикаються з негативним досвідом отримання громадянами фальшивих посвідчень водія. Зокрема такі горе-водії звертаються до сервісних центрів МВС або присилають нам повідомлення у соціальних мережах, у яких дивуються чому їх щойно отримані документи не відображаються у Дії. Під час спілкування розуміємо — документ було куплено. При чому, ці керманичі навіть не соромляться цього й надають посилання на ресурси шахраїв, вказують контакти, вартість «послуг», умови доставки тощо. Були випадки, коли надсилали навіть фото довідок, які начебто були видані у сервісних центрах МВС. На них наш логотип, але, наприклад, неправильно вказана адреса закладу або інші дані, які ми зчитуємо легко як неправдиві. Звичайно, що таких бланків ми ніколи не видавали. Відповідно і «печатка», і «підпис», і інші елементи на таких документах — це фейк», - повідомив спікер.

Тож, в котре звертаємо увагу, що єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше — це самостійно пройти 2 курси навчання, теоретичний та практичний, в акредитованій автошколі та успішно скласти іспити в сервісному центрі МВС. Алгоритм отримання посвідчення водія легко знайти на нашому офіційному сайті dnp.hsc.gov.ua у розділі «Як стати водієм», також там є відповіді на поширені питання та новини сервісних центрів МВС. Також на нашому сайті є безкоштовний тренажер щоб пройти тест на знання ПДР, який допоможе підготуватися до теоретичного іспиту. У вільному доступі чек-лист практичного іспиту з ПДР та маршрути складання практичного іспиту, перелік та інтерактивна карта акредитованих автошкіл тощо. 

«Нагадую, що ми працюємо з вівторка по суботу, здійснити обмін посвідчення водія можна офлайн безпосередньо у будь-якому сервісному центрі МВС або замовити його онлайн — через Електронний кабінет водія, а потім у зручний час забрати готовий документ. Не шукайте незаконних шляхів отримання водійських документів. Пам’ятайте, за використання підроблених документів передбачено відповідальність частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. Це карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. І головне, від відповідальності та майстерності водіїв на дорозі залежить безпека дорожнього руху та життя людей», - підсумував Вячеслав Білявський.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook