Результати моніторингу якості та безпечності питної води на території Дніпропетровщини: ризики вживання забрудненої питної води для здоров’я населення

Сьогодні, 27 січня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Результати моніторингу якості та безпечності питної води на території Дніпропетровської області: ризики вживання забрудненої питної води для здоров’я населення».

У прес-конференції взяла участь:

  • Лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Світлана Чубукова.

В умовах воєнного стану в країні при можливих руйнуваннях об’єктів критичної інфраструктури внаслідок бойових дій постає проблема забезпечення населення області якісним та безпечним питним водопостачанням.

«Питання забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою, враховуючи його актуальність та значимість, було розглянуте 26 грудня 2022 року на черговому засіданні Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-економічної безпеки і надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідного рішення. Цим рішенням, поряд з другими першочерговими задачами, передбачено визначення на території області резервних підземних джерел питного водопостачання з лабораторним контролем води на випадок руйнувань чи диверсій на підприємствах та об’єктах централізованого водопостачання.

До того ж, на території області в багатьох населених пунктах, населенням використовується питна вода з шахтних чи трубчатих індивідуальних та громадських колодязів. Тому так важливо знати вимоги щодо необхідності належного облаштування і експлуатації колодязів, бо від цього в значній мірі залежить якість та безпечність питної води»,- зазначила фахівчиня.

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному і радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Спеціалістка акцентувала, що вживання забрудненої питної води несе в собі небезпечні ризики для здоров’я та життя дітей і дорослих.

«Забруднена питна вода може бути фактором поширення бактеріальних та вірусних інфекцій, в першу чергу – кишкових: холери, черевного тифу, дизентерії, вірусного гепатиту, ротавірусних гостроентеритів, а також хвороб, які передаються гризунами: туляремії, лептоспірозу, сибірської виразки тощо»,- проінформувала Світлана Чубукова.

Недоброякісний хімічний склад питної води може призводити до харчових отруєнь та захворювань різних органів і систем людини. Одним із таких захворювань з тяжкими наслідками для життя і здоров’я, і особливо для дітей до 3-х років, - є водно-нітратна метгемоглобінемія, яка пов’язана з наявністю нітратів у воді.

Якість та безпечність питної води в значній мірі залежить від стану облаштування колодязів. Тому, для профілактики інфекційних захворювань і харчових отруєнь важливо регулярно дбати про належний санітарно-технічний стан обладнання колодязів та періодично лабораторно досліджувати якість води з підземних джерел водопостачання.

Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» на виконання Постанови КМУ № 16, що квартально здійснює лабораторні дослідження питної води з підземних джерел водопостачання в порядку державного соціально-гігієнічного моніторингу.

«За період 2022 року на території області структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» обстежено з лабораторним дослідженням води 190 індивідуальних та 113 громадських колодязів, з них не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам щодо їх облаштування відповідно 53,1% і 88,4%. Всього досліджено за санітарно-хімічними показниками 319 проб води з індивідуальних колодязів, з яких 32,6 % з відхиленням від норм, в тому числі за вмістом нітратів 13,2%. З громадських колодязів досліджено 427 проб води, з яких не відповідали нормам 39,2%, в тому числі за вмістом нітратів – 8,1%»,- повідомила спеціалістка.

За мікробіологічними показниками досліджено 179 проб води з індивідуальних та 205 проб з громадських колодязів, з яких не відповідали нормативам відповідно 29,6% та 28,7% .

Перевищення нормативів за вмістом нітратів у питній воді з підземних джерел водопостачання було зареєстровано на наступних територіях Дніпропетровської області: у питній воді із громадських колодязів у м. Жовті води, Синельникове та Криворізькому районі; у питній воді із індивідуальних колодязів у м. Жовті води, Кам’янське та Криворізькому районі.

«Структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на території області, де результати лабораторних досліджень питної води із громадських та індивідуальних колодязів були з відхиленням від нормативів, на адресу територіальних органів Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування та власників вказаних джерел водопостачання були направлені інформаційні листи для прийняття заходів щодо доведення показників питної води у відповідність до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною»»,- розповіла Світлана Чубукова.

При зверненні громадян, що мають індивідуальні джерела водопостачання (шахтні, трубчасті колодязі), вода з яких використовується для споживання дітьми до 3-х років, проводяться бесіди щодо попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією.

Для попередження виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань і харчових отруєнь необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів.

«Відповідно до санітарно-гігієнічних вимог місця влаштування колодязів та інших джерел підземного водопостачання (бюветів, каптажів, криниць) слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних садиб не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Територію поблизу колодязів, каптажів, бюветів потрібно утримувати в чистоті та забезпечити відведення поверхневого стоку. У радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води»,- пояснила лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Забороняється влаштовувати бювети, колодязі та каптажі джерел у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.

При облаштуванні колодязів необхідно забезпечити ізолювання стін, облаштування навколо них глиняного замка з твердим покриттям, обладнання огородження, навісу, кришки, загального відра тощо.

Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду та зайвих речей, які могли потрапити випадково, з подальшим проведенням дезінфекції засобами, які призначені для цих цілей і мають відповідні дозвільні документи та вказівки щодо їх використання. Після дезінфекції воду необхідно знову відкачати і користуватися водою з колодязя уже після наступного його заповнення.

Для недопущення виникнення тяжкого захворювання метгемоглобінемії дітям до 3-х років для приготування їжі та питних цілей слід використовувати лише чисту від нітратів, лабораторно підтверджену питну воду або фасовану/бутильовану столову воду.

Дітям старшого віку та дорослим питну воду із джерел підземного водопостачання (колодязів і свердловин) можно використовувати лише в тих випадках, коли вміст нітратів не перевищує нормативні показники (не більше 50 мг/куб.дм). Слід пам’ятати, що кип’ятіння води не зменшує в ній кількісний вміст нітратів.

«Враховуючи вищевказане, необхідно періодично здійснювати лабораторний контроль води з колодязів та інших підземних джерел водопостачання, як на санітарно-хімічні показники (в тому числі, і насамперед, – на вміст нітратів), так і на мікробіологічні показники.

Вживайте тільки чисту, якісну та безпечну питну воду. Просимо пам’ятати завжди, а тим більше в цей непростий час воєнного стану в країні, що дотримання простих речей рятує життя та попереджає виникнення різних інфекційних та неінфекційних захворювань»,- резюмувала Світлана Чубукова.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook