ГоловнаCуспільство

«КРОК до безпеки»: сьогодні в Жовтих Водах працювала мобільна радіологічна лабораторія ( ФОТО)

Четвертий тиждень у Дніпропетровській області  триває активна фаза з пілотного збору джерел іонізуючого випромінювання «КРОК до безпеки». Мета акції -  донести громадянам інформацію про небезпеку володіння радіоактивними джерелами та  допомогти з їх визначенням та правильною утилізацією. 

Виконавчий директор Чорнобильського інституту досліджень і розвитку Дмитро Гординський повідомив, що кампанія розпочалася 16 лютого і триватиме до 19 березня у 8 містах регіону. Мобільна лабораторія вже відпрацювала у Дніпрі, Кам’янському, Марганці,  Нікополі, Верхньодніпровську, Покрові. Сьогодні експерти працювали у Жовтих  Водах. Про це він сказав у коментарі ІА «Мост-Дніпро».

«Цього тижня ми завершуємо роботу мобільної лабораторії в Дніпропетровській області в рамках проекту з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки».  Сьогодні відпрацювали у  м. Жовті Води. Традиційно, багато спілкувалися на центральній площі із городянами, роз’яснювали їм, що собою являють ДІВ, як  поводитись з ними у разі виявлення та кому повідомляти. Ми також, на замовлення місцевих органів влади,  проводимо первинне радіологічне обстеження  приміщень, оскільки у нашому розпорядженні  висококласне дозиметричне обладнання. Приміром у Жовтих Водах перевірили кабінети та класи середньої школи №12, а також зустрілися із учнями, прочитали їм лекцію про радіаційну небезпеку. Завтра плануємо  таку ж роботу вже у Кривому Розі», - повідомив Дмитро Гординський. 

Довідка:

Чорнобильський інститут досліджень і розвитку – це вітчизняний експертно-аналітичний центр, який займається впровадженням власних та партнерських науково-технічних досліджень у сфері поводження з радіоактивними матеріалами, захистом навколишнього середовища та подолання наслідків радіаційних аварій. Інститут створює та реалізовує інформаційні, освітні та науково-дослідні програми у сфері радіології та радіаційної безпеки. У 2017 році інститут залучено як виконавця проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання», котрий здійснюється на виконання угод між Україною та США в сфері ядерної безпеки та програм контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї і запобіганню ядерному тероризму.

«КРОК до Безпеки» - кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії – підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook