ГоловнаCуспільство

Негода та пожежна небезпека: ДТЕК Дніпровські електромережі привертає увагу до правил поводження поблизу повітряних ліній

Негода та пожежна небезпека: ДТЕК Дніпровські електромережі привертає увагу до правил поводження поблизу повітряних ліній

У зв’язку з погіршенням погодних умов та надзвичайною, 5-го класупожежною небезпекою ДТЕК Дніпровські електромережі привертає увагу до правил поводження у межах охоронних зон та просить жителів Дніпра та області не наближатися до високовольтних ліній та енергооб’єктів під напругою. Це може бути небезпечним, особливо під час та після дощів, поривів вітру та гроз. У компанії нагадали правила електробезпеки, які допоможуть вберегти життя та здоров’я.

Про це повідомляє прес-служба ДТЕК Дніпровські електромережі.

ДТЕК діє в інтересах України та піклується про своїх клієнтів. Важливо пам’ятати, що повітряні лінії електропередачі завжди є об’єктами підвищеної небезпеки, особливо під час негоди. Згідно з Законом України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів», для створення нормальних умов їх експлуатації та забезпечення безпеки громадян уздовж повітряних ліній встановлені охоронні зони (ВІДЕО):

• для повітряних ліній напругою 6-10 кВ - 10 м від проекцій крайніх проводів;

• для повітряних ліній 35 кВ - 15 м;

• для повітряних ліній 110 кВ - 20 м;

• для повітряних ліній 150 кВ - 25 метрів.

Високовольтні лінії електропередачі на металевих та залізобетонних опорах та обладнання підстанцій (ПС) 35-150 кВ знаходяться під напругою. Тому не тільки дотик, але й наближення до проводів та ізоляторів небезпечно для життя.

У цих охоронних зонах ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

• Будувати житлові, громадські та дачні будинки;

• Влаштовувати будь-які звалища. Складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали. Розпалювати вогнища. Саджати дерева та інші багаторічні насадження;

• Розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів;

• Накидати на струмопровідні частини сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, демонтувати їх елементи;

• Влаштовувати спортивні майданчики, ринки, зупинки громадського транспорту.

У межах охоронних зон енергооб’єктів без письмової згоди енергопідприємств, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника також ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

• Будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд;

• Здійснення усіх видів гірничих, вантажно-розвантажувальних, землечерпальних, меліоративних робіт, вирубування дерев, розташування польових станів, загонів для худоби, установлення дротяного загородження, шпалер для виноградників і садів, а також поливання сільськогосподарських культур;

• Проїзд в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі машин і механізмів висотою з вантажем або без нього від поверхні дороги понад 4,5 м;

• Виконання земляних робіт на глибині понад 0,3 метра, а на орних землях – на глибині понад 0,45 метра, а також розрівнювання ґрунту в охоронних зонах підземних кабельних ліній.

Всі ці дії в охоронних зонах є грубим порушенням «Правил охорони електричних мереж» і «Правил пожежної безпеки» та можуть призвести до аварійного їх відключення, нещасних випадків, травмування людей.

Підприємства, установи, організації, окремі громадяни, що мають намір виконувати роботи у межах охоронних зон, повинні не пізніше як за три доби повідомити про це енергопідприємство і одержати письмовий дозвіл від нього на виконання робіт.

Жителів області ДТЕК Дніпровські електромережі закликає бути обережними, не наближатися до високовольтних ліній та стовпів, а також обірваних ліній, трансформаторних підстанцій та інших енергооб’єктів під напругою. 

У разі виявленні проводів, що впали на землю, обірваних або провислих проводів, відкритих дверей та люків електроустановок, а також пошкоджених опор, – прохання повідомляти про це в кол-центр компанії: за телефонами (056/066/067) 790 99 00, на сайті  або через сторінку Facebook.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook